LatePhotographer Nickli Üyeden Alıntı
bunu bilmiyordum gayet güzelmiş. benzeri başka uygulamalar vardır. ama çok takılmana gerek yok. zaten fotoğrafla ilgili öğrenmek istediklerini internetten öğrenirken onlarda karşına çıkar.
soruna gelecek olursak.
"Lenslerin üzerindeki II ve III ibaresi arasında ne fark vardır? "
canon lensler üzerinde her versiyon da roma rakamı ile bir iki 3 vs gibi rakamlar gelir. camera modellerinde de 650d 70d vs gibi modellerde değil genelde .
mesela 5D mark 2005 yılında çıktı. sonra geliştirdiler birşeyler eklediler 5D mark 2 2008 yılında çıktı herhalde . sonra birşeyler daha çıkardılar eklediler 2012 yılı gibi 5 D mark3 ü çıkardılar tabi bunları roma rakamı ile yazdılar )) I , II, III IV gibi.
lenslerde de aynı taktik. canon lens açıklamalarına internette hatta bu forumda arattırıp bulabilirsin.
mesela
Canon 50mm 1.8 I ve Canon 50 mm 1.8 II nirinci versiyon ve 2. versiyon. ve diyafram aralığı en fazla 1.8 e kadar çıkıyor.
1.4 olan versiyonu da var . onda da I ve II yazabilir birde STM yazar. gibi versiyon bilgisi ile birlikte motorun ses özelliği ile ilgili bi açıklama diyebiliriz. 50mm de çıkan 3. seri de 50 mm 1.8 STM yazar.
aralarında tabi farklar oluyor. 1. versiyondan sonra 2. versiyon da hız kalite netlik vs gibi ekstra özellikler gelebiliyor.. yada daha sessiz bir motor. vs gibi
bir de IS yazar. bu da image stabilizer . tripod olmadığı zaman kullanılan insanın elinin titreşimini bir nebze engelleyen. daha net foto çekmeye yarayan bi özellik. tripod olmayınca ve 70-80 mm üzeri IS olmayınca bence olmaz. tabi lensi biraz daha tuzlu biraz daha hassas narin yapar. bi o kadar da tatlı ))