Color Management derin bir mevzu aslında. Ama özet tavsiyelerim şunlar olur;

* Renk ve diğer fotoğraf düzenlemelerinizi hakkı ile yapmak istiyorsanız, ekranınızın kalibrasyonunun mutlaka yapılması gerekir. Bunun dışındaki tüm çözümler, iyi niyetli bir şekilde renk tahmini yürütmekten öteye geçmeyecektir. Yani tabiri caizse, ekranınızın kalibrasyonu yok ise; körlemesine edit yaparsınız. (Örneğin, ekrandaki renkleri oluşturan RGB değerlerinden biri olan R (Red)'in yani kırmızının değerlerindeki en ufak bir kayma, fotoğrafı olduğundan daha soğuk ya da daha sıcak gösterecektir. Siz de bu yanlış renklere göre bir ton düzenlemesi yaptığınızda, doğru yaptığınızı düşündüğünüz düzenleme aslında, ekranda gördüğünüzden daha soğuk ya da daha sıcak olacaktır. Yani düzenleme yaparken verdiğiniz renk kararı, tamamen yanlış olacaktır... Bunun dışında, kontrast ve parlaklık da çok önemli etkenlerdir. Örneğin ekranınızın parlaklığı gereğinden fazla açık ise, siz fotoğrafınızı çok parlak zannedeceksiniz ve pozlamayı düşüreceksiniz. Halbuki gölgelerdeki bazı detayların görünmediği ve genel olarak normalden daha karanlık görünen bir düzenleme yapmış olacaksınız. Bu örnekler çoğaltılabilir. Tüm bu etkenleri bir araya topladığınızda, milyonlarca hata kombinasyonu ortaya çıkacaktır.)

* Ekran kalibrasyonunu, umut dağıtan çakma yazılımlarla değil, benim de kullanmış olduğum ''X-rite i1 Display Pro'' gibi bir kalibrasyon cihazı ile profesyonel bir şekilde yapmanız gerekir. Bu cihaz sayesinde, ekranınızın ürettiği renkleri / renk sapmalarını / kontrast kaymalarını / parlaklığını gerçek verilerle ölçebilir ve bu ölçün sonuçlarını baz alarak gerekli düzeltmeleri cihazın kendi yazılımı ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

* Dünyanın en kaliteli monitörünün bile kalibrasyonunun 2-3 hafta içerisinde bozulduğunu unutmamalıyız. O yüzden kalibrasyon işleminin düzenli olarak tekrarlaması gereklidir.

İdeal sonuçlara ulaşabilmek için normalde olması gerekenler yukarıda anlattığım gibi. Peki kalibrasyon cihazına bütçe ayıramıyorsanız, bu durumda ne yapacaksınız, yok mu bunun pratik bir yöntemi?
Kalibrasyon gereksiminin pratik bir yöntemi yok. Ancak kalibrasyon olmadan yaptığınız bir düzenlemenin, gerçeğe ne kadar yakın olduğunu %70-80 oranında tahmin edebileceğiniz bir öneri verebilirim. Bunun için gerekli olan şey, bir iPhone 7 ve üzeri telefon... Edit sonrası, fotoğrafı telefonunuza gönderin ve telefondaki renklerin doğru olduğunu kabul ederek ve bu renkleri referans alarak, bilgisayar ekranınızdaki fotoğrafı yeniden düzenleyin... (Yine de %20-30 oranında bir sapma payı olacağını unutmayın.)
Elbette verdiğim bu pratik tavsiye bilimsel bir veri olmayıp, sadece benim yıllar içerisinde yaptığım testler ve edindiğim kişisel tecrübelerimden ibarettir.

Özetle, kalibrayonu yapılmış bir cihazın ürettiği renklere en yakın referans cihazı, iPhone 7 ve üzeri bir telefondur.

Umarım faydası olur.
Sevgiler...