Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Oncelikle yazdiklarimdan bir yanlis anlasilma ciksin istemem. Herseyden evvel sunu hatirlatayim. BEN BU TRIPODU ELIME ALMADIM. Yazdiklarim genel tecrube ile alakali. BU tripodda kafaya direk baglanti yaptiginiz ve kafa ile makine arasindaki tutma alani yeterince buyuk olmadigi icin %99 Dikey cekimlerde 24-105 f/2.8 gibi bir lens kullaniyorsaniz akma yapar. Bu akmayi kafa tasiyamadigi icin degil vidalanan yerin cok kucuk olmasindan dolayi yeterince mukavemet olmayacagi icin yapar. Benzer durum RC2 kafali manfrottolardada vardir ornegin. Uzun pozlamadan kastimda dakikalar degil 30sn lik bir fotograf incelendiginde gorulur. Birincide olmasa besincide ortaya cikar.

Tripodun titresime dayanikliligi mesela bir otoyola yakin cekim yaparken yaninizdan otobus gectiginde yada lodos eserken bogazda cekim yapmaya kalktiginizda ortaya cikar. Ev, studyo ortaminda bunu tespit etmeniz mumkun degildir. En fazla 200-300mm lik bir lens takip live view ekrani acikkken manule fokus yapip elinizi biraktiginizda ne k adar zamanda lensdeki sarsilma duruyor buna bakabilirsiniz studyoda ki studyoda bir cok fotografcinin agri tripod kullanmasinin bir sebebi var.

Ayrica bu tripodun kullanim alani farkli. Bu tripod veya bu kadar acilabilir parcasi olan ve bu kadar ince ayakli hic bir tripod stabilite anlaminda yuksek kalite amaci tasimaz ama O gun sokak cekimine cikiyorsunuz tripodlu bir sey cekmek planlariniz arasinda yok ama bu yaniniza alabileceginiz yedek amacli kullanilabilecek, ihtiyaciniz oldugunda hizmet verecek iyi tripodlardir. Kaldi ki bu bilgi NEST'İn kendi sitesinde zaten yazmakta bu triodun ozellikle yolculuk yapan, tripod ihtyiaci duyan ama agirlik kaygisinin stabilitenin onunde olan kullanicilar icin ideal oldugu vurgulanmis.

Bu firsattan istifade dagcilik falan gibi ekstrem alanlarda kullanmayacak, tasima anlaminda herhangi bir saglik sorunu olmayan arkadaslar icin bir kac tavsiyede bulunayim izninizle...

1- Tripod'un amaci stabilite vermesidir. Onceliginiz alacaginiz tripodun stabilitesi olmalidir.

2- Alacaginiz tripod degisik aci calismalari disinda en cok tercih edilen insan gozu hizasindan cekime uygun olmali, kafa yuksekligi haric tercihen 150-160cm civarinda olmalidir.

3- Tripod uzerinde tasiyacaginiz maksimum agirligi hesaplayin bu genelde body agirliginiz + elinizdeki en uyuk lensin agirligi + grip agirliginiz x 2 katidir. Bu degerden daha az tasima kapasitesi olan tripodlari kullanirken dikkatli olunuz ve eger tripodun tasiyacagi deger body agirliginiz + elinizdeki en uyuk lensin agirligi + grip agirliginiz'dan daha az ise o tripodu almayınız.

4- Tripod kafasi secerken'de yukaridaki formulu kullaniniz. Ayrica ne amacla kullanacaginizi dusununuz.
- Ball Headler tasimak icin kolaylik saglar ve sikildiklarinda akma yapmazlar ancak ince ayar ayapilmasi ozellikle agir ekipman ile zordur.
- 2Way / 3 Way pan head: En genel tripod kafalaridir. kullanimi kolaydir. Ozellikle hem vide hem fotograf ile ugrasan kisiler icin pan tilt calismalari icin gereklidir. Cok agir olmazlar ancak ball headler kadar hafif degildirler. Kolu siktiginiz yone dogru kayma yapma egilimindedirler.
- Gear Head: Disli kafalardir. Milimetrik cekim icin idealdir., Kayma kesinlikle yapmazlar. Ball headler kadar kompakt degildirler ancak 3Way ler gibi uzun kollarida yoktur. Ancak icerisindeki disli mekanizmalar nedeni ile daha agirdirlar. Panolaram, urun, macro cekimi disinda sabit konu cekimi icin idealdir.


5- Tripod kafasi secerken tripod ile makinenin birlesitigi noktada quick release plate olup olmamasina dikkat edin. Olmasi tercih sebebidir. bir kac body veya farkli telephoto lensleriniz varsa tripodunuza uygun bir kactane quick release plate alıp makine ve lenslerinize onceden takarak cekim esnasinda seri davranma sansi elde edebilirsiniz. Plate barindirmayan tripod kafalarinda lensler arasinda gecis yapmak veya makine degistrimek sikintilidir.

6- Quick release platelerin veya eger direk tripoda baglaniyorsa baglanti noktasindaki yuzeyin buyuklugunun ozellikle telephoto veya agir lens kullanimidaakam yapmayacak kadar surtunme kuvveti olusturabilecegine emin olun.Bu akmalar cok yavas olabilir ve fotografa 100% boyutta bakincaya kadar goremeyebilrisiniz.

7- Tripodun ayaklarinin nasil kilitlendigini inceleyin. genelde uc cesit kilit kullanilir.
- İlki yaprak somunlu sistem. Ismi tam dogru yazdim mi emin degilim aslinda artik cokta bulunmuyor. Bir mandali cevirerek sikip gevsettigimiz sistem. SAdece isik ayaklarinda goruyorum son zamanlarda. Guvenilir sistemlerdir ancak tripodun hizli kurulup toplanmasi icin uygun degillerdir.
- Donurerek kilitleyenler / Twist lock : kimilerine cok pratik gelsede ozellikle dis cekimmlerde tripod hava kosullarina karsi ozellikle uretilmemisse sikinti yaratiyorlar. Yagmur esnasinda iclerine kacma ihtimali olan su vs. sikitrimanin surtunme kuvvetini azaltiyor ve tripod kendi kendine kapanabiliyor. Ayrica uzun vadede icine giren toz vs den olusan sikintida cabasi.
- Mandalli sistemler: Ucuz tripodlarda bu sistemler genelde kullanilan malzeme kalitesi nedeni ile en cok kirilan sistemlerdir. Ancak yuksek kalite tripodlarda hem bu sistemlerin gerginlik ayari arzu ettiginiz sekilde ayarlanabilir hemde oldukca saglamlardir. Twist locklarin etkilendigi hava sartlarindan etkilenmezler. Manfrotto gibi firmalar kullanir.

8- Ayak acilma sayisi: Genelde cok ayak acilma sayisi katlandiginda kisa tripod anlamina gelir. Ancak ayni zamanda cok acilma sayisi birlesme noktasi fazlaligi ve ic ice giren tuplerin incelmesi nedeni ile azalan stabilite anlaminada gelir. Ozel bir amacla kullanilmaycaksa katlandiginda biraz uzun ancak stabil tripodlar tercih edilmelidir. Ideal acilma sayisi 3tur.

9- Tripodun agirligi da onemlidir. Sececeginiz tripodu amaciniza uygun secmelisiniz. Studyo ortami icin uygun olan 10kg tripodu daga cikarken yaniniza tasiyamazsiniz. Ancak en hafif olan her zaman en iyi degildir. Ortala 2.5 kg bir tripod icin sehirde ayda standart doga gezilerinde tasimayi goze almanzi gereken normal agirliktir. Genelde bu agirliktaki tripodlarin tasima kapasitesi ve stabilitesi yuksek olur.

Simdilik aklima gelenler bunlar umarim tripod alacaklarin isine yarar.
Abi aslında bu güzel yazıyı yeni bir konuya da kopyalasak tavsiyeler mahiyetinde çok güzel olabilir.. Hem emek hem tecrübe var bu yazının her noktasında.. Arkalarda bir konunun 2. sayfasında da kalmasın bence..