ISO'nun acilimi International Standarts Office'dir.

Daha evvel ASA (American Standarts Association) tarafindan belirlenen bir fimin isiga karsi duyarlilik olculerini ISO da film standarti olarak kabul etmis ve tum dunyaya yayilmistir. ISO teriminden evvel ASA ve DIN (yazilimini tam hatirlamiyorum ama Alman Normlar Enstitusu gibi birsey) ile adlandirilan iki ayri standart vardi.

Dijital donem basladiktan sonra 100 ASA/ISO filmin es deger isik yaklama kabiliyetinde olan sensor hassasiyetine 100 ISO denmeye devam etti.

Sensorler film gibi kimyasal yuzey olmadigi elektronik yuzey oldugu icinde basitce aciklamak gerekirsebir sensoun uzerinden gecen elektrik miktarini ayarlayrak sensorun isiga karsi duyarliligini arttirmak mumkun oldu. Artan duyarlilik duzeyinede gene filmde oldugu gibi duyarliliga artma oranina gore baska ISO degerleri verildi. Bu durumu evdeki isik ayarli lambanin calisma prensivine benzetebilirsiniz.

Burada bir parantez acarak sunu soylemek lazim artan ISO degerleri yada ne kadar arttigi genelde matematiksel yontemlerle hesaplanir ve onlerinde Highpass, IR, antistatik filtre olmadan olculur. Bu filtrelerin eklenmesi ve sensorun yapisi ile aslinda makinelerin isiga karsi hassasiyetleri soyledikleri ISOlardan genelde daha dusuktur. Yani siz 1600 ISO cektiginizi dusunurken aslinda 1400 ISO gucunde bir sensor kullaniyor olabilirsiniz. BU fark en bariz sekilde ISO degerleri daha kararli olan film ile karsilastirmalarda ortaya cikar. ISO 800 bir film ve ISO 800 e ayarli bir sensorle birebir ayni lens ve isikta ayni fotograf cekildiginde film genelde daha parlak cikar.

Parentezi kapayarak devam edelim. Evdeki isigin nasil dimmer ile isik yayma gucunu ayarlayabliyorsak aslinda fotograf makinemizin tekerlegi ilede sensorlerin isik algilama gucunu azaltip, arttiriyoruz.

BU artma ve azalmada iki sorun ortaya cikiyor.

Birincisi Belli ISO degerlerinin altina dustukce yani belli bir miktarin altinda elektrik verdikce ozellikle siyah alanlarda detay kaybi oluyor. Bu sebeple Nikon lar uzun sure 200 ISO ve uzeri cikti ve Canonlar'da bildigim kadari ile tum modellerde Dinamik araligi yukselt seceneginde makine ISO 200'un altinda calismiyor.

Ikinci sorun ise zaman zaman filmdeki grenle karistirilan bir durum. Noise. Sensor uzerinden gecen elektrik arttikca kirli akim daha fazla gecmeye basliyor (bunu bir elektronikci daha iyi aciklar) ve noise denilen parazite sebep oluyorayrica algilayici diyotlarin isinmasi ile de rengi kirmizi, yesil veya mavi tonlara kaymis kucuk noktalar ortaya cikiyor.

Noise konusunda gecen elektrik akiminin miktari yani ISO'nun yukseltilmesi en buyuk etkendir ancak noisei bunlarda etkiler;

-cm2 basina dusen diyot sayisi arttikca,
-Hava sicakligi arttikca,
-Sensor isisi ust uste cekimle arttikca

Noise daha da fazla ortaya cikiyor. Cunku elektrik akimi sicakta daha hizli hareket ediyor ve isi yuzeyde iletkenligi arttiriyor.

Son sorunuza gelirsek yani dogru teknik kismina...

Dogru teknik demek bir fotografi dogru cekmekdir. Gunese karsi yapilan bir cekimi 3600 ISO, da 1/8000 f/2.8 de de cekebilirsiniz, 100 ISO 1/125 f/11'de de (Rakkamlari orantilayarak yamzadim faraza rakkamlardir.) Her ikiside patlamaz veya cok karanlik kalmaz. Ancak fotograf sadece uzerine dusen isik miktari degildir. Bu isik miktarinin dogru ayarlarla dusurulebilmesidir. Ayni ornekten yola cikarak 3600 ISO da niye cekersiniz? Ozel bir amaciniz yoksa fotografin temiz olmasi tercih edilir. 3600 Cok noise yapar. f/2.8 de alan derinliginiz cok az kalir. vs.
Dolayisi ile Dogru teknikden soz etmek mumkundur. Deneysel calismiyor veya ozel bir amacla bilincli farklilastirmiyorsaniz, fotografta cekim alanlarinin genel dogrulari icin belli beklentileri vardir. Portre icin arka plandan ayrilmasi, Spor fotografi icin keskin olmasi, sahne fotografi icin flash kullanilmamasi, vs... Dogru alana uygun dogru fotograflar uretmek dogru teknik kullanimidir.

Umarim yardimci olabilir.

Saygilar