Gökhan Bey,

Ben ilk başta 24-105mm lens ile geniş açı namına fotoğraflar çektiğim dönemde bir arkadaşımdan Canon'un eski 20-35mm lensini alıp, 20mm'yi görmek, denemek istedim.
Kısa süre sonra bunun üzerine, çalıştığım şantiyeye bir fotoğrafçı geldi ve birtakım çekimler yaptı. 5D Mk.III ile 17-40mm lens kullandı. Sonradan fotoğrafları elime geçtiğinde süper geniş açı bir lens alacaksam, mümkün olduğunca geniş olması gerektiğine kanaat getirdim.
Tabi bu esnada piyasadaki tüm geniş açı lenslerin sıkı bir araştırmasını yaptım. 10-15'ten fazla lensi detaylı şekilde araştırdım. İncelemelerini okudum. Optik test sonuçlarını karşılaştırdım.

Ben Temmuz-Ağustos 2014 gibi bu niyetle araştırmama başladım. Bir-iki ay içinde Tamron'un 15-30mm lensine dair haberler çıktı ve Matt Granger'in Photokina'14'te bu lens ile çektiği kısa videosu beni heyecanlandırdı.
Ocak 2015'te ise heyecanımın boş yere olmadığını anladım. Gerek distortion olsun, gerek coma/astigmatism olsun, gerek vignetting olsun optik performansı ile beni oldukça mutlu etti.
Tabi bu arada sizin de dediğiniz gibi 1,1 kg ağırlığı ve ön merceğinin dışa bombeli olması, fotoğrafçılar için dikkat edilecek önemli noktalar.
Sizin bahsettiğiniz 17-40mm lensin optik performasını ve görüntü çözürnürlüğünü de detaylı şekilde incelemiştim. Aslen fiyat/performans anlamında iyi bir lens. Ancak optik performans anlamında benim aradığımı vermiyor.

Bu lensi (15-30mm'yi) kullanmaya başladıktan sonra 20mm'den daha geniş açılardan çekim yapmanın ne olduğunu anladım.
Açıkça söyleyebilirim ki, 20mm ve altındaki odak uzaklıklarında fotoğraf çekmek gerçekten zor. Hatta 24mm bile öyle kolay kullanılan bir odak uzaklığı değil.
30-35mm genel maksatlı ve 'çok amaçlı' manzara için - pratik anlamda - daha kullanışlı.
Fakat 15mm'yi etkin ve hakkettiği gibi kullandığınızda çektiğiniz karelere siz de hayran kalıyorsunuz. Ancak 15mm ile çekim yaparken, kadrajı ayarlamak -diğer lenslerle göre- epey zamanınızı alıyor. Bu da işin diğer keyifli kısmı, benim nazarımda.

Süper geniş açı lensler kesinlikle herkesin kullanacağı ve herkese hitab edecek lensler değil.

17-40mm lens, 15-30mm aralığına göre kesinlikle kullanımında daha fazla esneklik sağlayan bir lens. Fakat yukarıda anlattığım üzere, herşey kişinin ne aradığına dayanıyor.

İyi çekimler dilerim.
Selamlar, Saygılar.