.
TAMRON SP 15-30mm f/2,8 Di VC USD Canon A012E
İNCELEME ve GORUSLER
14.03.2015
by Kaan AKSOY
Hepinize selamlar.
Gectigimiz hafta elime geçen Tamron SP 15-30mm f/2,8 Di VC USD (A012E) lensin icin kendi incelememi sizlerle paylasmak isterim.
.
.
Oncelikle lensin genel görünüşlerini paylasirken, ilgili fotoğrafları (düzgün ve tam istediğim tarzda olduğu için) “dphotoworld.net” sitesinden almayı tercih ettim.
Incelememin tamamini asagida 11 bolum altinda derledim. Umarim herkese bu lens hakkinda bilgi edinmesinde yardimci olur.I. Kutuda Ne Var?
. . Tamron’un lens paketinden lens, lens on ve arka kapaklari ile kullanim klavuzlar ve garanti belgeleri cikiyor. Lensin on kapagi ise lensin uzerine gecmeli (push-on) bir kapak (Tokina 16-28mm, Nikkor 12-24mm ve Canon 11-24mm lenslerdekine benzer sekilde.)
.
. Lensin yapisi Tamron SP 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD’yi andiriyor. Koyu gri govdenin kaliteli durusu, marka bileziklerinin gri metal olmasi ve kullanilan plastik malzemenin kalitesi hemen hissediliyor.
Lens hem Full-Frame (FF) makinelerde, hem de Cropped (APS-C) sensorlu makinelerde kullanilabiliyor. Tabi, cropped makinelerde etkin odak uzakligi 24mm - 48mm olarak islev goruyor.
. . Lenste 13 grupta 18 mercek mercek bulunuyor. Lensin en onundeki mercek disari bombeli asferik (aspherical) lens. Bu mercek Tamron’un yeni gelistirdigi XGM (Expanded Glass Molding) teknolojisi ile uretilmis. Bu teknoloji sayesinde bu kadar bombeli asferik mercekler daha iyi kalite ile daha dusuk maliyetler ile uretilebiliyormus. Ondeki mercek disari bombeli oldugu icin ‘Florine’ kaplamasi yapilmis ve bundan dolayi toz, kir, su,
vb. maddeleri tutmuyor (veya minimumda tutuyor).
. . Lensin dikkat cekici ozelliklerinden birisi maks. diyafram acikliginin f/2,8 olmasi ve ayni zamanda ‘Image Stabilizer’, Tamron’un terminolojisi ile ‘VC – Vibration Compensation’ olmasi. Bu durumda hem f/4 lenslere gore iki kat isik alip, hem de (resmi olarak) 2-stop VC ile uzun enstantanelerde ve/veya cok dusuk isikli ortamlarda daha rahat fotograf cekilebiliyorsunuz.
Bu arada diyaframin 9 bicakli olmasi sayesinde diyaframi f/2,8'e kadar actiginizda odak disinda goruntuler yumusak sekilde fotografa cikiyor.
Lensin agirligi 1100 gr. Bu agirlik ile ilk kisimda (Bkz. I. Kutuda Ne Var?) degindigim diger 3 lense gore en agir lens statusunde.
. . Lensin bayonet kisminda lastik conta bulunuyor; yani ‘weather proof’. Ayrica Tamron lesin ‘moisture-proof’ olarak siniflandiriyor. Yagmur altinda henuz fotograf cekmedim, ancak kar kaltinda fotograf cekip, uzerinden kar eridiginde herhangi bir problem olmadi. Govde sizdirmazliginin tatminkar boyutta oldugunu soyleyebilirim.
.
III. Lens Motoru ve Odaklaması
Lensin USD motoru cok sessiz. Odaklamada ise ‘odak avlamasi’ (focus hunting) durumu hic yasanmiyor. (En azindan bugune kadar ben yasamadim.) Odaklama hizi gayet tatmin edici derece hizli ve kararli.
IV. Optik Performans – Görüntü Kalitesi
Goruntu cozunurlugunun oldukca basarli olugunu soyleyebilirim. Bugune kadar (Tamron, Samyang, Sigma haricinde) Canon lens serisinden EF 24-105mm f/4L IS USM, EF 17-40mm f/4L USM, EF 50mm f/1,4 USM, EF 85mm f/1,8 USM, EF 40mm f/2,8 STM, EF 70-300 f/4-5,6 IS USM, EF 20-35mm f/3,5-4,5 USM lensleri kullandim. Butun bu lensler arasindan keskinlik, kontrast ve renkler konusunda ilk sirada rahatlikla yerini alan bir lens.
V. Optik Performans – Kenar Kararması (Vignetting)
Lens f/2,8’de bir miktar vignetting’e neden oluyor. Ancak cok rahatsiz edici boyutta degil. f/4’te ve f/5,6’da hemen azaliyor ve yok oluyor. Bu nedenle bu lens, f/2,8’de cekinmeden kullanilabilir.
. . VI. Optik Performans – Renk Kayması (Chromatic Aberration)
Lens’in orta ve yan kisimlarinda renk kaymasi pek olmuyor. Ancak kenar / sinir (border) kisimlarda kontrastin cok yuksek oldugu alanlarda renk kaymasi var. %100 crop’ta goruluyor. Fakat kenarlarda olan bu renk kaymalari goruntu genelinde cok rahatsiz edici boyutta degil.
Diger lens incelemelerinden gordugum kadariyla bu durum Samyang 14mm f/2,8’de ve Canon EF 17-40mm f/4L’de de var. Incelemelerde gordugum kadariyla Canon EF 16-35mm f/4L IS’te de daha az da olsa en acik diyaframda bir miktar renk kaymasi mevcut.
. . VII. Optik Performans – Goruntu Bozulmasi (Distortion) Lensin 30mm’de cektigim fotograflardan gordugum kadariyla belirgin bir barrel distortion veya pincusshion yok. 15mm’de bir miktar barrel distortion var. Ancak bu bozulma kesinlikle Canon EF 24-105mm f/4L IS lensin 24mm’de cektigi fotograflardan (%4,2) daha az miktarda. En azindan benim gozlemim bu sekilde.
Netice olarak, barrel distortion’i tespit eden bir yazilimim yok, ancak %2-%2,5 mertebesinden daha fazla olmadigini tahmin ediyorum.
. . VIII. Optik Performans – Işık Parlaması (Flaring)
Bu konuda cok basarili oldugunu soyleyebilirim. Cok az ve rahatsiz etmeyen ‘flaring’ zaman zaman oluyor. Tamron SP 15-30mm'ye gore cok farkli bir lens olan EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM lensin ‘flaring’ performansini bilenler ne dedigimi anlayacaktir.
Ayrica ek olarak, parlak isiga karsi da goruntu kontrastindan odun vermiyor.
.
IX. Optik Performans – Bokeh
f/2,8 ve ultra-genis aci lens olarak basarili. Diyaframin 9 bicakli olmasi da bokeh basarisini arttiriyor. Bokeh’te gorulur bir gurultulu (noisy) etki yok. Lens yumusak gecisli bokeh’ler sunuyor.
. . X. Görüntü Sabitlemesi (VC – Vibration Compensation)
Evet, simdi de 15mm’lik ultra-genis aci odak uzakligi ile ve f/2,8 diyaframinin yaninda gelen titresim onleyicisine gelelim!
Dokumanlara gore 2-stop olarak belirtilen VC’nin performansi oldukca iyi. Herseyden once cok ama cok sessiz calisiyor. VC’nin calisip, calismadigi cok zor anlasiliyor.
Normalde 15mm’lik lenste el ile cekimlerde 1/15s enstantanenin altina dusulebiliyor. 1/10s zorlanabiliyor. Ancak 1/10s’in altinda, ben lensin 0,6s’ye kadar zorladim. 3 goruntuden birisi gayet iyi kalitede cikiyor. Bu durumda VC’nin biraz zorlamayla, 1/15s (0-stop), 1/8s (1-stop), 1/4s (2-stop), 0,5s (3-stop), 0,6s (3 1/3-stop) seklinde calistigini soyleyebiliriz.
. . XI. Fiyat ve Son Söz
Amerika’daki resmi fiyati 1.199 USD. Rusya’daki resmi fiyati 55.000 Ruble. Canon EF 17-40 f/4L lensin cok cok uzerinde bir performansi ve kalitesi var.
Son sene icinde cikan ve yaklasik %10 daha pahali olan Canon EF 16-35 f/4L IS lens icin kesinlikle cok cetin bir rakip. 16mm’lik odak uzakligina (107⁰ diagonal, 96⁰ yatay gorus acisina) gore, 15mm’lik odak uzakligi (110⁰ diagonal, 98⁰ yatay gorus acisi) ile kesinlikle daha genis. Bu iki lensi ucretsiz olarak onume koyup, “bir tanesini sececeksin” diye sorarsaniz, benim secimim dogrudan Tamron SP 15-30mm f/2,8 VC’dir.
.
Daha fazla detayli incelemek isteyenler icin Tamron-Usa’nin ve Tamron-Europe’un sayfalarini asagida iletiyorum;
.
Tamron SP15-30mm F/2.8 Di VC USD Lens
SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD - Tamron
Hepinize iyi cekimler ve selamlar.