CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 65 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree50Likes

Konu: Sokak Fotoğrafçılığı hakkında bazı düşüncelerim

Konulanmış Görüntüleme

  1. #11
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,592

    Standart

    Sevgili Masis

    Yazinizi bastan sona okudum. Dogru noktalara degindiginiz gibi hem genelde Belge dotografciliginin hem de ozelde sokak fotografciliginin aslina uymayan bazi noktalarda soz konusu.

    Oncelikle ekipman tavsiyeleri ile baslamak isterim, SLR ve 50mm veya kucuk makine tavsiyesi gayet yerinde ancak devaminda gelen tele lens kullanimi ile ilgili bolum yanlis. Cunku fotografci hayatin icinden cekim yapar.Tele lensler ise sokakta fotografciyi gozlemci noktasindan, rontgenci noktasina tasir.

    Tele lensler cok secici ve ayiklayici lenslerdir. Bu sebepler portrelerde konuyu cevreden bagimsizlastirmak ve ortaya cikartmak icin tercih edilir. Sokakta Tele lens ile yapacaginiz cekim guzel bir fotograf olabilir ancak sokaktan bagimsizlasitigi olcude sokak fotografida olamayacaktir.

    Ayrica 35-50 mm arasinin sokakta en cok tercih edilen lensler olmasinin bir sebebi daha vardir. Insan gozune en yakin aciya sahip kareleri uretirler. Sokak fotografciliginin belgesel fotografciligin bir turu oldugunu dusunurseniz bunun onemi daha cok ortaya cikar. Genis aci veya tele objektifler goruntude deformasyona sebep oldugu icin tercih edilmez. Sadece bir proje calismasi ise arada mekani betimleyici yada proje sokakta yer alan bazi kisileri ozellikle one cikartmak icin kullanilabilirler.

    Ayrica unlu sokak fotografcilari hatta unlu biraz belirsiz bir kavram, populerlikle karistirilabilir iyi sokak fotografcilari diyelim sadece dikkat cekmemek icin kucuk makine tasimazlar. Kucuk makine daha az dikkat ceker bu dogrudur ama aslinda iyi sokak fotografcilari bir mekana defalarca giderek, o sokagin, o mekanin parcasi haline gelirler. Sabirla ayni noktada tekrar tekrar bulunurlar. Boylece insanlar artik yadirgamaz ve izin isteseniz bile dogal fotograf cekebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak Fotograf Vakfi yayinlari; "Ic Kalpakci Cikmazi: Bir sokagin Anatomisi", Ozcan Yurdalan, Belgesel fotografcilik kitaplarini tavsiye edebilirim. Kemal ve Dora Ic Kalpakci cikmazi icin 200mt lik sokaga iki sene boyunce gidip geldiler.

    Teknik konusuna gelirsek. Sokak fotografciliginda teknik cok onemlidir. Teknik den kasit net cekebilmek degildir. Fotografi ne zaman net ne zaman net cekmek istemediginizi bilmektir. Kaza ile fotograf ceken ile bilincli fotografciyi bu konular ayirir. Ayrica teknik sadece grountuyu yakalama becerisi degil, goruntunun hangi kadraj ve kompozisyonla yakalanacagidir ayni zamanda. Ayni zamanda o sokakta hangi filtrenin kullanilmasi gerektigini bilmektir. Yani sokak fotografciligi kaza ile fotograf cekmek degildir. Sanirim sizin Teknik konusundaki yaklasiminiz bilgisiz insanlarin net fotograf dogru fotografdir yaklasimindan dem vurularak yazilmis. Ancak yukarida dedigim gibi teknik sadece net olmak degildir.

    Izin istemek ise cok onemli bir konudur. Ulkemiz sartlarinda cekingenlikler olabilir. Bunu anliyorum... Ancak Eger bir kisi tum hatlari ile cok net ortaya konuyorsa o zaman o kisinin iznini almak etiksel olarak en dogrusudur. Bazen ani bozmamak icin cektikten sonra alinabilir ama eger suret belli ise, kisi topluluk icerisinden ayrilip on plana cikiyorsa izin alinmalidir. Turkiye'den emin degilim ama burada kanunen boyle bir fotografi kullandiginizda fotografi cekilen kisi size tazminat davasi acabilir.

    Bel cekiminde ise kadrajin denk gelmesi tamamen yanlis bir birlgidir. Hipshot- bel cekimi yada benim gibi gobekli insanlarin yaptigi gobek cekimi icin cokca pratik yapilir. Fotografci o an denklansore basarken cektigi kareyi kafasinda kurgulamistir. O an kameranin gordugu aciya sanki gozunu dayayip cekiyormuscasina hakimdir.

    Son olarak birde siyah beyaz durumu var, fotografcinin tercihine, konuya gore belirlenmelidir. Bir cok fotograf ve sanat muzesinin koleksyonlarina artik siyah beyaz fotografi kabul etmedigini de hatirlatmak isterim.

    Diger bahsettiginiz konulara katildigim icin, hatta ozellikle arkadaslarin yazdigi bilgisayar basinda kismina cokca katildigim icin konuyu fazla uzatmiyayim.

    Saygilar










    Konu tunapala tarafından (21.June.2011 Saat 20:07 ) değiştirilmiştir.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •