Eren ben de sıklıkla 70-200 kullanıyorum. Ancak makalesinde Chris Weeks sadece tele lensleri değil dslr makinaların tümünü sokak fotoğrafından dışlıyor. Ona göre Leica dışında bir makinayla sokakta fotoğraf çekilemez.

Bir kısım sokak fotoğrafçısı ise geniş açı ile çalışıp sokakta çekilecek olaya karışarak fotoğrafın hipshot denilen kalça tekniği gibi göz vizörde olmadan çekilmesi gerektiğini savunuyor.

Ben de çoğu fotoğrafçı gibi olaya hiç girmeden uzaktan fotoğraflamayı tercih ediyorum. (ülkemizdeki kadar zor değil yabancı ülkelerde fotoğraf çekmek).

Kısacası bunları bu alanda çekim yapan fotoğrafçılara bir fikir versin diye yazdım. Yazdıklarımın hepsine ben de katılmıyorum. Kurallara uymak zorunda değiliz, Chris Weeks gider Leica M9'una 50mm f:1.0 lens takar bizse dslr makinamıza tele takarız. Önemli olan ortaya ne fotoğraf çıkardığımız. Ve o fotoğrafın bakan insanlara hayatı bizim bakış açımızdan gösterebilmesi ve onları etkileyebilmesi.

2. soruya gelirsek de, kendini geliştirmen için yer, mekan, saat ayırt etmeden bol bol fotoğraf çekmen gerekiyor. Bol bol hata yapmalısınki hatalarını görüp onları bir daha yapmayasın. Hata yapmaktan korkarsan kendini geliştiremezsin. Odaklanman gereken şey hata yapma olasılıkların değil de, o saniye etrafında olan olaylardan hangisini fotoğraflaman gerektiğidir. Sokak fotoğrafı teknik işi değildir, bulanık olabilir, eksik pozlanmış olabilir. O "an"da deklanşöre bastıysan başarıya ulaşmışsındır.

Örnek olarak kendi fotoğrafımı paylaşayım:



Teknik detaylara değinirsek, nikon d300 gövde'de 18mm'de 1/30 saniye ve 1600isoda çektim. Hipshot diye adlandırılan, fotoğraf makinasının kalçaya yaslayarak vizörden bakmadan deklanşöre basıldığı bu teknik'de malesef makinayı tam olarak manuel modda kullanmak gerekiyor. Ben pan etkisini az da olsa hissettirebilmek için 1/30 saniyelik enstantane, karanlık ortamda ışığı en fazla alabilmek için 1600 iso ve f:3.5 ve autofocus'un yanılıp başka yeri netlememesi için manuel fokus seçtim.

İşin zor kısmı adamı gördükten sonraki 5 6 saniye içerisinde bu değerleri makinaya girip adam tam yandan geçerken de fotoğraflayabilmek. Bu da makinayı iyi tanımaktan, ve zamanında bol bol hata yapıp, artık doğruyu bir defada tutturmaya dayanıyor.

Makina eskiyecek satarken zor olur, shutter'ı artmasın (!) diye düşünmeden bol bol fotoğraf çekip, hiç birini kameradan silmeden bilgisayarda hatalarını görerek kendini geliştirmeye çalışmak bence sadece sokak fotoğrafı alanında değil fotoğrafın tüm alanlarında en iyi yöntemdir. Üstüne size hatalarınızı gösterecek birine de danışırsanız kendinize en büyük iyiliği yapmış olursunuz.

Yine çok uzun oldu... :o