4k olayıyla ilgili naçizane ben de görüşümü bildirmek isterim.

Video olayına yeni yeni girmiş birisiyim. DJI Phantom 4 drone ve Nikon DSLR'ler ile video çekimi yapıyorum. Yaptığım çekimleri müşteriye 1080p formatta veriyorum (zaten DSLR gövdelerim maks 1080p 60fps çekebiliyor ama drone ile 4k çekim şansım var).

Drone ile yaptığım çekimlerde çözünürlüğü 1080'e düşürdüğümde bana kalite olarak bir avantajı olmadığı ve yeterli depolama alanım olduğu için 4k yapıyorum çekimleri. Sonra resize ile 1080e düşürüp DSLR videoları ile eşitlenmesini sağlıyorum. Burada başıma gelen bir durumdan bahsedeceğim.

Çekimin bir sahnesinde başladıktan 1.5 saniye sonra sahnede olmaması gereken, tamamen benim hatamdan kaynaklanan bir kadraj hatası olduğunu malesef çekim bittikten sonra videoları düzenlerken farkettim ve artık yapacak bir şey yoktu. Drone kullananlar bilir, ne kadar gölgelik de kullansanız tablet vs güneş ışığında oldukça parladığı için çok detaylı bir inceleme yapma şansınız çekim sırasında olmuyor. Bu noktada çekimi 4k yapmanın verdiği avantaj ile videoyu resize etmek yerine cropladım ve bu sayede bu istenmeyen görüntü sahne başladıktan 5 saniye sonra kadraja girmeye başladı. Bu süre zaten bir video klip için makul bir süre olduğundan tüm çekimi çöp olmaktan çıkardı.

Şimdi olay tamamen benim hatamdan da kaynaklansa drone ile bu çekimi 4k yapma şansım olmasaydı emeğimin çoğuna yazık olacaktı. Nasıl ki biz yeri geliyor fotoğrafta krop yapıyoruz, video için de benzer durumları düşünebilirsiniz. Yani cihazın 4k çekim yapabilme kabiliyeti olması tüm dünyanın bunu 4k'da izleme şartını sunmuyor. Yoksa açık konuşalım 20mp altında kamera kullanan forumda kaç kişi kaldı? Peki kaçınız orijinal boyutu ile bir şeyler yapıyor? 100x150cm gibi bir boyutta kaç forumdaş baskı almıştır bugüne kadar? Forumda bile uzun kenar için maksimum 800 piksel fotoğraf yüklenmesine izin veriyor. Veya facebook, instagram, 500px vs.

Bence burada Canon'a kızılabilecek en temel konu, makinanın donanım ve işletim sistemi ile böyle bir çekimi rahatça yapabilecekken (hem de bunun için makina imalatında ekstra bir masraf yapmasına gerek kalmadan) sırf makina segmentini düşük tutup bu özelliği almak için üst seviye makinalara yönlendirmesi olabilir. Tabi bu da ürün segmentasyonu kapsamında aslında çok da kızılabilecek bir durum olmaz zira bu firmalar hayır kurumu değil, kar etmek için varlar. "Kardeşim 2000USD'ye alacağın DSLR ancak bu kadar, fazlasını istiyorsan daha çok harcayacaksın" diyor. Ve şunu da eklemek istiyorum, bu makinalar çok pahalı değil, biz TC vatandaşı olarak çok fakiriz. Ortalama beyaz yaka bir ABD vatandaşı için bu makina 2000 TL eşdeğerindedir ki sanıyorum Türkiye'de 2000 TL olsa inanılmaz fazla satacaktır.