Merhaba

Uzun zamandır internet üzerinde bir çok lensi portre başarılarıyla inceliyorum. Elimde 24-70mm L II objektifim var. Fakat portrede daha üst performans istediğimden keskinlik, sığ alan derinliği ve 3 boyut hissi daha farkedilen bir objektif arayışındayım. Bu konuda nokta atışı objektifler olduğunu biliyorum. Ki araştırmalarda hep bu objektiflere çıkıyor. Bunlar;

Sigma/Canon/Zeiss 35mm f1.4
Canon 50mmf 1.2 L II
Canon 85mm f1.2 L II

Bu objektiflerin eksi ve artılarına geçmeden bir diğer alternatifim de Canon 70-200 f2.8 L II.


Bilmiyorum böyle bir kıyas elma armut ilişkisi gibi mi olur ama amacım portre olduğu için her ne kadar tele de olsa 70-200'ün portredeki başarısı da ortada. Sunduğu geniş odak aralığı, keskinlik, sığ alan derinliği beni düşündürmüyor değil.

Daha önce prime lens hiç kullanmadım. Bu sebeple mesela 70-200'ün 85mm'de vereceği resim, 85mm f1.2 ile ne derece benzer olur bu kıyası yapamıyorum.

Aslında burada önemli olan, farklı odak uzaklıklarına sahip oldukları için ilk etapta hangi odak uzaklığını seçmem gerektiği.


35mm: Kullanım alanı olarak hem omuz üstü yakın plan için uygun(üstelik perspektifi de bozmuyor gördüğüm kadarıyla) hem de geniş açı oluşu sebebiyle modeli içinde bulunduğu mekanla yada boydan çekime de olanak tanıyor. Özellikle 35mm için Zeiss Distagon 35mm f1.4’e takmış durumdayım. Çektiği fotoğraflardaki renkler, alan derinliği ve keskinlik beni çok cezbetti.

Yine Canon'un yeni seri 35mm f1.4 L II objektifi ise ilk seriye oranla oldukça keskin çıkıyor testlerde. Birde Sigma'nın Art serisi var. Bunun kullanıcıları da oldukça memnun.

50mm: Bu objektif 1.2 diyafram değeri ile öne çıkıyor. Odak uzaklığının ne gibi bir artısı yada eksisi olur kestiremiyorum. Benim gördüğüm kadarı ile genelde omuz üstü porteler çekilmiş. Ama alan geniş ise elbette daha genel plandan da çekilebilir.

85mm f1.2: Hemen her portrecinin hayalindeki lens. Hiç düşünmeden alınması gereken lens bu mu diye düşünürken, 1.2 diyaframın kontrol edilmesine yönelik zorlukları okuyorum forumlarda. Ama şahane işler çıkaranlarda var tabi. Hem close-up yüz, hem de boydan portrelerde yine alan dar değilse çok iyi karelerini gördüm bu lensin. Tabi sahneyi de kareye dahil etmek için objeden biraz uzaklaşmak gerekecek. Yakın plan dışında 35mm gibi genel plan kullanımı çok mu zor olur bilemiyorum. Kullananlar net bilgi vereceklerdir.

Canon 70-200 f2.8 L II: Tüm bunlara ek asıl kafamı kurcalayan bir de bu lens var. Yere göğe sığdırılamıyor. Tele olmasına rağmen benim diyen portre lenslerinin hepsinden daha keskin çıkmış testlerde. Bende yukarıda yazdığım tüm lenslerle teste tabii tuttuğumda 85mm f1.2 dahil içlerinde en keskini 70-200 çıktı. İnternette prime lenslerle çekilmiş ne kadar portre fotoğrafı varsa bir o kadarı da 70-200 ile çekilmiş. 70-200'de modeli boydan çekmek ne kadar uzaklaşmak gerekiyor bunu merak ediyorum. 85 ve 50mm de genel plan için 3-5 adım atmak yeterken 70-200 için bu durum çok mu farklı?

Bu noktada prime lensler ilk etapta açık diyafram değerleri ile ön plana çıkıyorlar ki bu portrede 3 boyut etkisi için çok önemli. Malum 70-200 2.8.
Her ne kadar 70-200 keskinlikte testlerde hepsini ezse de, pratikte prime her zaman daha kaliteli ve keskindir diyebilir miyiz? (Burada lenslerin sahip oldukları karakteristik özelliklerini de dahil ediyorum. Renk, köşe kararması, ortadan köşelere keskinlik değerleri vs gibi)

Yukarıda yazığım prime'lardan birini ve 70-200’ü de kullanmış olan arkadaşlar beni portre için hangisine yönelmem gerektiği konusunda aydınlatırsa çok sevinirim.