CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi
Status
Offline Fotoğrafçılık?
Türkiyenin en iyi foto muhabirlerinden biri Sebati Karakurt fotografcilik hakkinda soyle demis Eylül 2007 tempo dergisinde;
"fotoğrafçılık dünyanın en beleş mesleği. 1.85 metre boyunda, yakışıklı biri olamadığım için fotoğrafçı oldum. herkes mesleği zor diye yutturmaya çalışıyor. yalan. sizi beş dakikada dünyanın en iyi fotoğrafçısı yaparım. doktor, mühendis olmak zordur; bizimki kolay iştir, rüya gibi meslektir. hikâye budur. savaş muhabiri olan şunu diyor: "ben erkeğim." ben de savaşa, egomu pohpohlamak için gittim. manita dünyasında da bu işten büyük ekmek yersin. ama kız, fotoğraf makinesini eline alıp fotoğraf çekebildiğini fark ederse, bütün karizman gider. fotoğraf makinesini kızdan uzak tut ki, o bunu insanüstü bir meslek zannetsin."
Yeni Başlayanların Durumu İçin
hic fotograf cekmemis biri olsaniz dahi, guzel bir dijital slr makina ile, birkac ayda kaliteli ve guzel fotograflar ceken bir fotografci olabilirsiniz eger isterseniz... bu bir realite evet... eger biraz da yaratici iseniz, gorenlerin "vay be" diyecegi isler cikarabilirsiniz.
yine hic hayatinizda resim yapmamis biriyseniz ve ben ressam olacam diye tutturduysaniz, birkac senenizi bu ise ayirmak durumunda kalirsiniz. kaldi ki, birkac sene sonrasinda yaptiginiz tablolar oyle aman aman seyler olmayacaktir. hele ki, resim yapmaya yeteneginiz yoksa senelerinizi bosa heba etmis olursunuz...
kisaca;
fotograf, teknolojik bir meslek, kimine gore ise teknolojik bir sanattir. adi ustunde, teknoloji tabanli oldugu icin, ogrenmesi ve uygulamasi cok daha kolaydir. yaptiginiz isi aninda gorme ve aninda duzeltme sansiniz da var.
gunumuzde kimse sizden karanlik odaya girip harikalar yaratmanizi beklemiyor. cektiginiz bir rulo filmin icinde duzgun isik ve kontrast ayarlarina sahip bir fotograf cikacak mi diye dusunmek zorunda da degilsiniz. cekim sirasinda bakar, gorur, karar verirsiniz. olmadiysa bir daha cekersiniz. ta ki en iyisini bulana kadar...
fotografcilarin en cok zoruna giden olay da bu zaten.
yaptiklari isin bu kadar kolay ogrenilebilir ve bu kadar yaygin olmasini hazmedemiyorlar. dusunsenize, herkesin elinde bir fotograf makina var ve herkes cektigi begendigi fotolari internetten yayinliyor, gorus almaya calisiyor. e bunun bir de gsf durumu var. onune gelen fotografcilik okuyup fotocu olarak cikiyor. olay o kadar basitlesti ki...
cok degil, 5-10 yil oncesine kadar bir ustanin yaninda asistanlik-ciraklik yaparak ogrenebileceginiz bircok konuyu bugun internetten iki tiklama ile bulup ogrenebiliyorsunuz. hatta ogrenmekle kalmiyor, hemen uyguluyor, aksam da evde bilgisayarinizdan neler yaptiginizi gorebiliyorsunuz.
haliyle bu ise senelerini vermis olan "bir onceki nesil" fotografcilar israrla fotografin ne denli zor bir meslek oldugundan dem vurmak zorunda kaliyorlar. cunku 30 yillik fotografci, karsisina muhtesem cekimlerle cikan 20 yasindaki bir yeni yetmenin nasil olup da bu kadar kisa bir surede aradaki farki kapatabildigini anlamakta gucluk cekiyor.
ama devir iletisim devri. her sey cok kolay ogreniliyor.
kendimden ornekleyeyim. ben bir grafik tasarimciyim. 15 yil boyunca bu isi ogrenmeye calistim. kaynak yoktu, ogreten gosteren yoktu. seneler boyu, bilgilerimin uzerine damla damla bir seyler koymaya calisarak bugune geldim.
oysa simdi bakiyorum ki, birazcik bilgisayar programi ogrenen, birazcik nette arastirma yapip biraz da azmeden biri, benim 15 senede geldigim noktaya 1 yildan az surede ulasmis, hatta beni gecmis bile. 17-18 yasinda cocuklarin yaptigi tasarimlara agzim acik bakakaliyorum.
ama dedigim gibi. artik her sey cok daha kolay ve hizli ogreniliyor. bizim "tecrube" adini verdigimiz, yani aslinda "senelerin birikimi ile ogrenilebilenler", gunumuzun bilgiye cabuk erisilebilen teknoloji dunyasinda birer kucuk paragraf olarak nette yerini almislar...
o yuzden yasadigimiz cagi bilelim. fotografcilik guzel bir istir. fotografcilik kolaydir. fotografcilik kolay ogrenilebilir. onemli olan "devam" ettirebilmektir. eger kolayca ogrendiginiz fotografciligi devam ettiriyorsaniz, kimsenin sizi yermeye hakki olamaz. eskilerin ne dedigine de bakmayin, cunku 20 yil sonra o eskilerin arasina karisacaksiniz....
(anafor, 28.09.2007 15:22)
Ekipman Çılgınlığına Farklı Bir Yorum
Türkiye'de şudur: ekipmanların var mı? stüdyon var mı? - var - peki gel yarın bizim markayı çek.
türkiye'de fotoğrafçılıkta 5 bin liralık makinadan çok fotoğrafçının bakış açısı ve vizyonunun önemli olduğunu hiçkimse bilmez. çünkü fotoğraf kültüründen bihaber denyo kızlar ve oğlanlar 10 bin liralık makinası var diye bir adama poz verirler. çekilen fotoğraflar her ne kadar sıradan olursa olsun "10 bin liralık makina ve ekipmanla ve güzel bir stüdyo'da çekti beni" mantığıyla "fotoğraf" güzelmiş gibi, profesyonelmiş gibi görünüyor.
oysa fotoğrafçılık "ağlak bir ifadeyle objektife bak" demek değildir. fotoğrafçılık "fotoğrafıma bakarken iki kelime söylemek yerine bir cümle kurabiliyorlarsa bu işi başarmışımdır" demektir. farklı hikayeler anlatmaktır, "anı"ya sahip bir fotoğraf çekmektir.
türkiye'de böylesine sıradanların para kazandığı bir ülkede "fotoğrafçılık" gelişir mi sanıyorsunuz?
fotoğrafçılık 10 bin liralık makina değildir. fotoğrafçılık objektifin arkasındaki adamın hayalgücü ve vizyonudur.
(sametc, 12.04.2011 12:04 ~ 02.06.2011 10:08)
Benim için hayatıma renk katan bir hobi. Daha hiçbir şey bilmiyorum fotoğrafçılık hakkında. Ama hem öğrenmekten hem denemekten büyük keyif alıyorum.
Örnekler Eksi Sözlükten alınmıştır. Daha fazlası için ; fotoğrafçılık - ekşi sözlük
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.