Sarp bey, konu gerçekte, photoshop ya da diğer edit uygulamaları kullanılmalı mı kullanılmamalı mı sorusu. Bir takım örnek alınacak referanslar ile evet ya da hayırların argümanlarını güçlendirmek gibi bir çaba seziyorum. Doğru mu?
Bu sorunun cevabı ne evet, ne de hayır.
Örneğin eski fotoğrafları kurtarmak, restore etmek için ne yapacağız? Ya da çektiğimiz fotoğraf bir grafik tasarımda kullanılacaksa (poster, bilet, davetiye, vs) ne yapacağız? Fotoğrafa kimi eklemeler yapmak, örneğin yazı ile açıklama vs ne yapacağız? Kimi kusurları (ufuk çizgisi problemi, kadraja giren lüzumsuzluklar gibi) sorunlardan nasıl kurtulacağız? PS kullanmaktan başka çaremiz yok değil mi? Her şeyden öte kullanmayı bilmemiz gerekiyor.
Bu bilgi ya da beceri bizi bir bakıma özgürleştiren ve öz güvenimizi artıran diğer bilgilerden farklı değil. Bunların dışında yaratıcılığımıza olan katkısıyla, kimi olanaklarla (fırçalar) sahip olarak görsellikte özgün dokunuşlarla sanatçı kişiliğimizi geliştirebilriz değil mi?
Fotoğraf çekme tekniklerini tamamen göz ardı ederek PS a güvenerek fotoğraf çeken var mıdır bilmiyorum. Ama şunu biliyorum, PS ye ucundan bucağından bulaşan kişiler fotoğraf çekme tekniklerine çok daha fazla hakimler.