Mercedes-Benz şirketinin "cep telefonu zararlı mıdır sorusu üzerine müşteriye verdiği cevap."
otobüslerde cep telefon kullanımı
otobüs içerisinde cep telefon kullanımının araçlarla birlikte verilen kullanım kılavuzlarında da belirtildiği gibi araç elektroniğine çok küçükte olsa "zarar verme ihtimali mevcuttur". bu ihtimal mercedes-benz tarafından onaylanmış bir dış anten ve araç kiti kullanımı ile tamamen ortadan kaldırılabilir.
dış anten kullanılmadığı durumda cep telefonu ve telsiz üreticileri de cihazların araç içinde kullanılmalarının sakıncalı olabileceğini belirtmektedir. zira herhangi bir zamanda araçta çok sayıda cep telefonunun aynı anda kullanılması sonucu nasıl, hangi şiddette ve hangi bölgelerde manyetik dalga yoğunlaşması olabileceğini kestirmek imkansızdır.
araç elektroniğinin çeşitli kaynaklarca üretilen manyetik dalgalardan etkilenmemesi için mercedes-benz türk a.ş. tarafından tüm önlemler alınmaktadır. firmamızca teslim edilen araçların tamamı bağımsız denetleme kuruluşu tüv tarafından verilmiş emc (electromagnetic compatibility) sertifikasına sahiptir. bu sertifika aracın 72/245/ewg yönetmeliğinde belirlenen seviyede elektromagnetik dalgalardan etkilenmediğini tasdik etmektedir. ancak teslimattan sonra araç elektrik, elektronik sistemi üzerinde yetkisiz kişilerce standart dışı malzeme kullanılarak yapılan tamir, bakım ve manipülasyonlar sistemi hassas hale getirebilir. bunun sonucu olarak araç içinde cep telefon kullanımı araç elektroniğinde ciddi hasarlanmalara sebep olabilir. sistemi hassas hale getirebilecek söz konusu işlemlerin mercedes-benz türk a.ş. tarafından kontrol edilebilmesi ise mümkün değildir.
otobüsler de pek çok motorlu araçlar gibi kapalı bir çelik konstrüksiyon yapıya sahiptir. bu kapalı ortamda dış anteni olmayan bir cep telefonu kullanıldığında, çelik yapı, manyetik dalgaları hapseden bir kafes (faraday kafesi) görevi görüp, bazı noktalarda manyetik dalgaların kesişerek yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. yolcuların maruz kaldığı bu dalga yoğunlaşmasının kalp pili, işitme cihazı gibi tıbbi aletler üzerinde çok tehlikeli etkiler yaratma ihtimali vardır. dın 57848 normuna göre, 10 khz ile 3000 khz frekansları arasındaki elektromanyetik dalgaların tıbbi cihazlar açısından tehlike yaratabileceğine işaret edilmektedir. araç içinde pek çok yolcunun aynı anda cep telefonu kullanması sonucu ise dın normunda belirtilen limitler aşılabilmektedir. bu nedenle dış anten olmadan araç içinde cep telefonu kullanımı insan sağlığı üzerinde yaratabileceği tehlikeden dolayı önerilmemektedir.
mevcut teknolojik koşullarda araç içinde dış anteni olmayan cep telefonu kullanımının, alınan önlemlere rağmen araç elektroniğine kesin olarak zarar vermediği ispatlanmamıştır. uçaklarda motorlu kara taşıtlarında bulunan güvenlik önlemlerin çok daha fazlası bulunmasına rağmen cep telefonu kullanımının kesin olarak yasaklanması bunun en açık göstergesidir.
yukarıda belirtilen etkilerin görülme ihtimali ne kadar düşük olursa olsun insan sağlığı sözkonusu olduğunda mercedes-benz türk a.ş.’nin böyle bir riski göze alması ürün sorumluluğu açısından mümkün değildir.
saygılarımızla.
murat kızıltan
mercedes-benz turk a.s.
marketing center / domestic bus sales
ıstanbul / turkiye"