tsekkürler paylaşım için..
tsekkürler paylaşım için..
Konu tunapala tarafından (03.January.2012 Saat 19:55 ) değiştirilmiştir.
Eos 5D Mark II / Eos 300 /
Filmde dikkatimi çeken birşey oldu 1992-1993 yılları arasında geçmesine rağmen bütün makineler 80-85 model. Muhabirlerin hemen hemen hiçbirinde tele lens yok, hepsi manuel focus lens kullanıyorlar. Hiçbirinin makinasında motor yok.
------Spolier-----
Filmin bir sahnesinde üzerine benzin dökülüp yakılan bir elemanı 50mm lensle kovalayıp fotoğraflamaya çalışan bir muhabir var. Gerçekten bu şekilde çalışıyolardıysa harbiden bir avuç manyakmış bang bang clup.
------Spolier-----
Yoksa Minolta maxxum lar hayvan gibi tele lensler varken dünyanın en iyi para kazanan muhabirlerinin o filmdeki makinelerle ve manuel focus lenslerle dolaşması çok ciddi bir sanat yönetimi zaafı olabilir yada filme heyecan katmak için özellikle tercih edilmiş. Her iki şekilde de resmen filmden alacağım zevkin bir kısmını kaçırdı.
"Menfaat budalalığı insanı maymuna çevirir."
bunun bazı sebepleri de var...
beyaz lensin üretilme sebeplerinden birisininbu olduğu da söylenir. (ne derecede doğru bilmiyorum)...
bosna savaşı zamanında, ırakta da birkaç gazetecinin tele lensleri sebebiyle öldüğü biliniyor. çok uzaktan bunun silah ya da benzeri bir şey olduğu düşüncesi hakim bu yüzden savaşta çok fazla tele lens kullanımı yoktur. son zamanlarda kullanılmaya başandı fakat yine de eksi bir nokta bence tele lens.
Siyah lensin risk oluşturduğunu ben de duymuştum ama ellerinde palalarla bir adamı linç etmek üzere toplanmış bir gurup adamın arasına makineyle dalmak daha mı az riskli tartışmak lazım.
ayrıca Robert CAPA için bkz.
etiketler | Davut Akbulut - Graphic Designer & Photographer
Zaten savaş muhabirlerinin üzerinde ve araçlarında basın mensubu olduklarına ilişkin işaretler ve yazılar bulunuyor. Kimi zaman buna rağmen ateş açılıyor. Bizim panzer şöförlerinin ilk suyu muhabire sıkma huyu gibi.
Son dönem savaş muhabirlerinin neredeyse tümü 70-200 ve 2x tele convertoru cantalarına atıyorlar.
Tahrirde muhabirlerin başına gelen olaylardan sonra ne kadar yakın o kadar iyi düşüncesinin tekrar gözden geçirilmesi gerek bence.
Konu caginanil tarafından (04.January.2012 Saat 11:40 ) değiştirilmiştir.
"Menfaat budalalığı insanı maymuna çevirir."
Filmi henüz izlemedim ama şüphelerin yalnızca bunlarsa filmden zevk almanı engellememeli. Çünkü savaş foto muhabirlerinin hepsi son model makine ve lens kullanan insanlar değiller. Rena Effendi Rusya-Gürsistan savaşını Rolleiflex ile fotoğraflamıştı. Time, Newsweek, L’Express, ELLE, Le Monde, Observateur için fotoğraf çeken Samuel Bollendorff Leica kullanıyor. Gerorge Georgiou Sony R1 ile çalışıyor. Ve daha adını bile hatırlayamadığım birçok isim kaos ortamlarında çok hızlı olmayan makineleri tercih ediyor.
Senin yazdıklarından anladığım kadarıyla bu Bang Bang Club de savaştan salt bombalama fotoğrafları değil de hikaye oluşturma peşindeler gibi bir izlenim edindim. Ve eğer gerçekten bu böyleyse senin zevk almanı engelleyen o kameralar beni şimdiden heyecanlandırmaya başladı.