Biraz evvel fotograflarina baktim. Paylastigin yere yazmak yerine bu elestirimi ozelden yapmak daha dogru geldi.
Bir cok fotografcinin yasadigi bir sikinti senin fotograflarinda da var dersem umarim kusuruma bakmazsin.
Yakin portre ve hayvan calismalarinda kompozisyon bakis yonleri ve kareyi doldurmalari anlaminda basarili.
Ancak genele ciktigin zaman kompozisyonda dagilmalar var. Fotograf biraz kadrajda gosterdikleriiz kadar disarda birakabildiklerimizdirde.
Demek istedigim mesala satici amcanin oldugu fotografta kisinin ortalanmasi bakis yonu boslugu anlaminda arka planda cok bosluk birakmis ve altin nokta tabir ettigimiz noktalarin hic birinde vurucu bir obje olmamasi bakan gozun fotografta kaybolmasina sebep olmus.
Bir baska ornekde son yuklemis oldugun HDR de. Sehir siluetinin uzerine cikan dort obje var fotografa ritm katan. biri kule diger iki bina ve soldaki teknenin yelken diregi. Soldaki tekne fotografinda aslinda cok onemli cunku tarihi duryor en azindan donemin teknolojisinden uzak. Bu anlamda solda gozuken glata kuelsinin dengeleyici unsuru. Ayrica farkli dokusuyla arkadaki plandan ayriliyor. Ama tekne yarim aklmis. Goz tamamlamaya ve orantilamaya calisiyor ancak bu yarimlik bu duruma imkan vermiyor. Buda fotografa bakanda farketmeden rahatsizlik uyandiriyor.
Uzak objeler ve genis alanlar cekerken kadrajimizn icine girip kompozisyonumuzda yer alacak ojeleri secmek hem kontrol edemedigimizden zordur hemde bir coko obje ayni anda yer aldigi icin dikkatten kacmasi kolaydir. Dikkatten kacmasi icin bir diger sebepte vizorden yada makine akranindan baktigimizda objelerin cok kucuk gozukmesidir. Bu anlamda bunlara dikkat edip cekimden evvel vakit ayirirsan ve cekerken farkli kadrajlar denersen hem daha saglikli fotograflar cekersin. Hemde daha sonra ayiklarken tercih sansin olur.
Umarim bu bilgiler isine yarar.
tunapala