Konuya ucundan bucagindan mudahil olsam mi olmasam mi durup bakiyorum.
Mustfa'nin elestirisine katiliyorum. Bir cok kadrajda sikinti var. Anlik cekim sadece bir bahane dunyada anlik ceken bir suru fotografci var. Kadraj, kullanilan renk goruntudeki obje kadar fotografin parcasi. Ne daha az ne daha fazla onemli bir cok fotografta. Dogal anlari yakalama calismasi guzel ancak sokak fotogarfciliginin belli basli teknikleri var hem makineyi gostere gostere calismak hemde dogal anlari yakalayabilmek icin. Herkesin oldugu gibi daha alacaginiz cok yol var. Nacizane tavsiyem deneysel renk calismalarindan evvel rengin dogru kullanimi ve algiya katkisini biraz daha arastirin. Cok iyi oturdugu noktalar oldugu gibi fotografla ters dusen calismalarda mevcut.
Mesela eski goruntulerden yada eskimis efektlerinden hoslandiginiz gozukuyor. Ancak Zeki Muren fotografinin bulundugu fotografta canli renkler fotograf ile ters dusuyor. Yuksek kontrasti sevdiginiz de gorulebiliyor ki bende severim. Catilar uzerine fotografiniza baktigimda Niepce'in ilk fotografi gozumun onune geldi iyi bir yaklasma ve cagrisim. Halil'in aksine oradaki kontrast oturmus ancak Bir sonraki porrede kullanilan secim detay yokluguna, fotografin anlaminin turmamasina sebep olmus. Obje ile iletisim kurmak mumkun degil.
Uc numarali yukaridaki fotografta mesela Halilin aksine capraz kadrajin eski ve emekci esnafin icerisinde bulundugu durumu destekleyen dengesizligi vurgulayan ve mal, musteri
arasinda gecen bir yasami on plana cikartan bir kadraj oldugunu dusunuyorum.
Ancak ayni capraz kadraj pencereden gorunen insan suretlerinin oldugu fotografta anlamsiz kalmis sadece egri cekilmis bir fotograf olarak goze batmis.
Bu ornekleri verme sebebim once fotografin doru cekilmesi gerektigi ardindan yapilan deneysel veya geleneksel calismanin fotografin anlam butunlugunu bozmamasi gerektigini belirtmek icin. Fotografci daha cekim asamasinda fotografin son halini goz onune getirebilmeli ne yapacaginin bilincinde cekimi gerceklestirmelidir. (Siz oyle yapiyor yada yapmiyorsunuz demiyorum, genel olarak olmasi gerekeni bu yaziyi okuyanlar icin tekrarliyorum)
Fotograf cok degisik bir urundur. Sundugunuz andan itibaren herkesin algisina gore sekillenir. Sizin ne kadar tutarli oldugunuz, tecrubeniz, bakan kisileri yonlendirmedeki basarinizi belirler. Dolayisi ile fotograflarinizi degerlendirirken ben yaptim oldu yaklasimi , yada abu boyledi, o soyledi o yuzden boyle oldu gibi bir aciklama yapma geregi duyuyorsaniz o fotografta bir seyler yanlis demektir. Aciklamalainiz her ne kadar yerindede olsa o fotografi artik tam yapamayacaktir.
Bu sebeple calismalari yayinlarken cekerken olmasi gerektigi gibi cok dusunmek, bir fotografi tekrar tekrar yayinlamadn evvel izlemek, uzerine acimasizca dusunmek gerekir. Cunku kotu demiyim ama gorsel, anlamsal, butunsel, duzenleme olarak eksik calismalar diger fotograflarida etkiler. Sizin fotograflariniz uzerinden ornek vermek gerekirse fotografa bakan biri olarak su an fotografi ozelinde begenmekle beraber esnaf fotografindaki egri kadraj seciminin bilincli mi yoksa yanlislikla mi oldugu konusunda suphelerim olabilir.
Son olarak fotografa dijital mudahalede bulunmamak guzel, purist bir yaklasimdir. Bende kendim icin cektigim calismalarda mumkun oldugu kadar kacinmaya calisirim. Ancak fotografa bir cok efekt ile mudahale edildiginde bu yaklasim zarar gormektedir. Kaldi ki dedigim gibi cekilirken bilincli cekmek sonradan duzeltmenin onune gecer.
Sevgili dostum Gokhan'in zaman zaman dedigi gibi elestirilerimi yapici algilayacaginizi umarim.