CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 20 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree4Likes
  • 2 Post By
  • 1 Post By SABIRLI
  • 1 Post By bohemiantirad

Konu: Yeni Başlayan Bi' Kardeşinize Yapacağınız Yorumlar Çok Önemlidir:)

Hybrid View

  1. #1
    SABIRLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Soner SABIRLI
    Makina:
    Canon EOS 5D MkIII
    Üyelik tarihi
    20.June.2010
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    45
    Mesajlar
    1,040

    Standart

    Alıntı bohemiantirad Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sevgili Alihan;

    Öncelikle bu aşamada söylemeliyim ki çok özellikli, nitelikli fotoğraflar değil yayınladıkların. Fakat başlangıç için hiç de fena değiller. Fotoğrafı sevmen, belli kompozisyonları oluşturma çaban başlangıç için kanaatimce yeterli ve gerekli. Böyle güzel bir hobiye gönül verdiğin için tebrik ederim. Naçizane önerilerim:

    1) "Yetenek"ten ziyade zeka ve bilgi fotoğrafı çeker bence. Başlangıçta bol bol "p" modunda fotoğraf çekip otomatik pozometrenin yanılmadığı, gözüne renkleri vs. hoş gelen fotoğraflardaki enstantane, diyafram değerlerini "exif" verilerinden okuyarak fikir sahibi olmaya gayret edebilirsin.

    2) Bol bol pratik yapıp "ışık ölçümü", "doğru netleme", "net alan derinliği", "diyafram - enstantane ilişkisi" gibi konulara ilişkin makaleleri oku/videoları seyret, kompozisyon (altın oran, algı merkezi, hareket, ritm, doğru kadraj vs.) konularında oku, 1x.com ya da flickr gibi sitelerden gözüne hoş gelen fotoğrafları seyret. Bu fotoğrafların "neden gözüne hoş geldiğini", "ortak özelliklerinin olup olmadığını" düşün, bulmaya çalış..

    3) İnsanlara (en başta kendine) tekrar tekrar bakmaları için nedenler olan fotoğraflar seyrettirmek için, bir şeyler anlatan kareler görüntülemeye gayret et. Çiçeği, nesneyi vs. betimlemek üzere fotoğraf çekmeye çalışıyorsan kadrajı delmemeye özen özellikle farklı bir kompozisyon oluşturma gayretinde değil isen..

    4) Başlangıç bütçen müthiş iyi. 550D ya da 600D gibi bir makine al, güvenilir yollardan en iyi fiyatı araştırıp. Mümkünse güvenilir bir satıcıdan 2. el al kit lens ile. Bol bol çek, öğrendiklerini yansıtmaya çalış.. Bir şeyler başardığına kani olmadan, mesafe aldığından emin olmadan hiç bir malzemeye 5 kuruş verme kit lensli makineni edindikten sonra. Elindekinin fonksiyonlarına maksimum hakim ol ilk önce..

    Rastlantısal olarak doğru fotoğrafa ulaşmak, bu işe girer girmez Allah vergisi bir yetenekle şakır şakır muhteşem fotoğraflar çekmeye başlamak pek mümkün değil. Bu işi sevmek, zaman ayırmak, yapılan işe özen göstermek zaman içinde kesinlikle ve kesinlikle meditatif yönleri çok olan bu hobide güzel şeyler üretmene, herkesten önce seni memnun edecek/yakınlarının çok beğeneceği fotoğraflar kaydetmene yol açacaktır..

    Başarılar ve esenlikler dilerim..
    Herkes ekipman peşindeyken Onur Şahin yine esas noktayı yakalamış. Tüm önerilerine katılıyorum... Bu arada bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp derler ya "kadrajı delmek" ne demek bilmiyorum. Örneğin çiçeğin bir kısmını kadraja dahil edip yarısını kesmek falan gibi bir şey mi, Onur Hocam?










    alihan likes this.
    Büyüdüm anne yollar büyüdü, büyüdü makineler objektifler büyüdü
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    Zenit 122 --> Nikon FE10 --> Canon EOS 300D -> 20D --> 40D --> 50D --> 7D --> 5DMkIII
    18-55 --> 15-85 --> 70-200 f:4.0 --> 200mm f:2.8 --> 400mm f:5.6 --> 400mm f:2.8 (mi geliyor?)

  • #2
    bohemiantirad - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderatör

    Status
    Offline
    İsim
    Onur Şahin
    Makina:
    Canon EOS 5D Mark II, Olympus OM-D E-M5
    Üyelik tarihi
    28.November.2011
    Nereden
    Antalya
    Yaş
    47
    Mesajlar
    1,897

    Standart

    Alıntı SABIRLI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Herkes ekipman peşindeyken Onur Şahin yine esas noktayı yakalamış. Tüm önerilerine katılıyorum... Bu arada bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp derler ya "kadrajı delmek" ne demek bilmiyorum. Örneğin çiçeğin bir kısmını kadraja dahil edip yarısını kesmek falan gibi bir şey mi, Onur Hocam?
    Soner Beyciğim estağfurullah. Sizin gibi fotoğraflarını hayranlıkla seyrettiğim bir arkadaştan bunları duymak mahçup eder. Sanırım benim gibi acemi adam haddini aşıyor bir miktar.

    Hem Erzade Ertem hocamdan hem de üstad Kalfagil'in yazdıklarından falan ikaz edildiğimiz husus; aynen söylediğiniz gibi algı merkezinde yer alanlar başta olmak üzere temadaki sujenin, fotoğrafın konusunun bir yahut birden fazla ayrıtıyla kadrajdan taşması "kompozisyonun bozulduğu" şeklinde algılanıyor çoğu kez.. Misal Eyfel kulesinin fotoğrafı çekiliyorsa, özel bir mimari çekim/farklı bir geniş açı denemesi falan yok ise mümkünse tamamı görünsün, ucuna doğru sivrileşen tepe kısmı tepeden kadrajın dışında kalmasın isteniyor çoklukla..

    Bunun istisnaları elbette var. Örneğin alın hizasından kafanın kesildiği portreler yahut çeken adamın bilinçli olarak "daha göze hoş görüneceğini" düşündüğü her hangi bir plan.. "Sonuçta paradigmaları, kuralları bilip bilinçli olarak yıkmak/bozmak" öneriliyor..

    Çok ukalalık ediyor gibi hissettim. Cüretimi mazur görünüz. Selamlar..










    alihan likes this.
    "Öğrenmek Benim Mutluluğumdur.." (Orhan Hançerlioğlu)

  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •