500D den 40D ye gectiginizde cok fazla bir gelisme beklemeyin. 40D ler body olarak ele daha iyi oturur dogru ama noise basarimi teknoloji farkindan dolayi daha dusuktur.
Ozellikle gece cekimlerinde hizli fotograf cekebilmek icin iki sartin cok onemli oldugunu dusunurseniz demek istedigimi daha iyi anlarsiniz.
Birinnci ihtiyaciniz f degeri dusuk lensler f/4 degerini IS ozelligi var ise en yuksek deger olarak alabilirsiniz. f/2.8 ve asagi objektifler dahada idealdir.
Ikinci kritik nokta ise ISO degerini yukseltme ihtiyacidir. APS-C sistemlerde cm2 basina dusen nokta sayisi cok yuksek oldugu icin noise basarimi FF sistemlere gore daha dusuktur.
Seciminizi yaparken eger FF bir sisteme gecemiyorsaniz paranizi dusuk f degerli objektiflere yatirarak hem gelecege yatirim yapmaniz hemde hizinizi arttirmaniz mumkun olacaktir.
FF sistemler ozellikle fotograflarinizi sadece bilgisayar ekranind bakmak icin vey akucuk boyutlarda bastirmak icin cekmiyorsaniz bir cok yonden APS-C sistemlere gore ustundur.
Bu arada sayin PeJuHeNdE'nin "Cemil İpekçi'ye bir koca ne kadar lazımsa birçok FF kullanıcısına da o aletler o kadar lazım" yaklasimi hakkinda da bir iki sey soylemek isterim izniniz olur ise...
Oncelikle fikrim Cemil Ipekci bir koca bulursa gayet memnun olur ve FF sadece bir ihtiyac degil basit anlamda daha keskin ve daha buyuk basilabilir fotograflar urtmek icin bir aractir. Kullanan kisilerin sadece hava atmak icin bunu kullandigini iddia etmek ise biraz abes ile istigaldir. Her sistemiin kendine gore avantajlari vardir. Ornegin APS-C sensorlu sistemler crop carpanlari nedeni ile kus fotografcilari tarafindan tercih edilir. Ama onlarin profesyonelleri bile APS-C yerine biraz daha buyuk ama gene crop carpana sahip APS-H sensorlu sistemleri kullanir.
Dolayisi ile butce tabii ki ayri konudur ama daha iyi bir makine istemek sanirim para israfi yerine insanlarin deger verdigi bir konuya yatirimi olarak gorulmelidir.
Saygiyla