İlki şunu isteyeyim adminlerimizden; fotoraf nedir arkadaş. Şuraya bir yumuşak g alalım lütfen.
Konunun açılış amacı bir şeyler öğrenmek midir? Bir fikir edinmek midir? Yoksa sadece düşündürmek midir?
fotoğraf ≠ yaşama biçimi
fotoğraf ≠ hayat
fotoğraf = fotoğraf
fotoğraf = hobi+iş bunların hepsi benim için geçerli.
Kimileri için bir sanattır; kimileri için ise değil...
Çoğunluk için hobi geri kalanı için iş ve sanattır.
Yalnız bu kadar açık uçlu bir sorunun daha doğru bir şekilde sorulması gerekiyordu. Tüüm dikkati orada olmayan yumuşak g dağıtıyor da olabilir.
Estağfurullah konuyu baltalamak istemem. Özgür Bey'in sayesinde güzel tanımlar yapılıyor burada. Mustafa Bey ( bu aralar çok Bey kullanıyoruz size ağabey yada kısaca ağbi de diyebilirim ) siz daha çok işin sanat yönüne eğilerek fotoğrafı üslup - usta ve sanatsallık üçgenine oturtmuşsunuz. Gerçi ilk cümlenizde teknik anlamını da vermişsiniz. Fakat bir şeyin fotoğraf olup olmadığının tartışma konusu olduğunu belirtip, arkasından bazı kemiksel kıstaslarla çerçevesinde fotoğrafın değerlendirilmesi gerektiğini söylemeniz çelişki değil mi? Yani hiç bir kalıba ve norma uymayan bir fotoğraf belki de çok şey anlatıp çok fotoğraf olamaz mı?
Teknik tanimini bir kenara birakalim. isik ile cizmektir, kadraja alinan objeler ve bunlarin bir anlam yaratacak bicimde dizilmesidir sudur budur.
Ancak fotograf kelimesi cok farkli anlamlar icerebilir. Bakan kisimi ceken kisimi oldugunuz bu kelimeden beklentilerinizi degistirir. Tabiiki fotograf uretiminin hangi asamasinda oldugunuzda. Fotograf kafanizda kurdugunuz bir imge, fotograf seluloz yuzeye veya dijital karta kayit ettiginiz bir imge, Fotograf kagida basilmis bir imge vs olabliri.
Fotograf cekmeden evvel ve sonra, ceken kisi mi bakan kisimi oldugunuza gore anlam degistirebilen bir kelime. Fotoğrafa bakmakda kullanilan fotoğraf ile cekmek arasinda kullanilan fotoğraf farkli anlamlar ifade eder. Birinde birinin urettigi urun anlatilirken deigerinde uretim soz konusudur.
Bakan kisiye gore anlami ise ceken kisinin istediginden cok farkli yerlere gidebilir.
Bunun haricinde biraz kulagi tersten tutatarak fotograf ne degildiri de yazmak isterim. Fotograf ani yakalamak yada anlik bir sey degildir. Uretim sureci goreceli olarak diger dallardan kisa da olsa bir surectir ve ani algilamamiz fotografin cekildigi andan sonra yasananlar nedeni ile degisir. Doalyisi ile bir "an" yakalanmamaktadir. Ayrica Fotografcinin yasami, kulturel alt yapisi, sosyal yasam ve sanat tarihi konusundaki bilgisi, egitimi, soylemek istedikleri o an da yasananlarin secilmesine dolayisi ile anin ister istemez fotografcinin bakis acisi ile yuzeye kaydedilmesine sebep olur. Tabii fotografcinin etiksel durusu o karenin sonradan izleyici gorunceye kadar gecirecegi asamalari ve anin deformasyon derecesini etkiler.
Dolayisi ile bir "an" i yaklamak mumkun degildir. Bu sebeple yan yana fotograf ceken fotografcilarin farkli kareleri olmaktadir.
Fotograf, ureticisinin gecmis egitimi, kulturu, bilgisi, tecrubesi ve yaptigi on hazirlik ile denklansore bastigi zaman diliminde kadrajinin icerisinde yer alacak objeleri secmesi, duzenlemesi ve daha sonra bunun sunum secenekleri arasinda yapilan secimin bir butunudur. Hic bir fotograf bir an da ortaya cikmaz. o kareyi secmenizde gecmisinizin etkisi vardir.
Saygilar.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
benim için tam anlamıyla yaşanılan o anı her baktığımda hissedebilmektir fotoğraf.
"Ölüm hayatın doğal bir parçasıdır. Etrafından Güç'e dönüşenler olduğunda onlar için sevin. Tutma onlar için yas. Duyma onlara özlem. Bağlılık kıskançlığa yol açar. Gölgesidir hırsın bu. Kendini kaybetmekten korktuğun her şeyden vazgeçmek için eğit."
Yok ben sizle başlayıp ağbinizle devam ettim. Adres doğru yani
sevgili ömer:
"bilinen tanımlarıyla sanatsal her oluşum, kemik bazı kıstasları bünyesinde barındırır. fotoğraf da böyledir. dolayısı ile, ürünler kritize edilirken ilk etapta bu kemik yapıyı baz alır."
diyerek zaten neden tartışma konusu olduğunu yazmış oldum... dolayısı ile çelişen bir durum yok. yani bu tartışmanın dışında kalmak isteseniz bile bir noktadan sonra bu tartışmanın içine muhakkak girersiniz, geometri, simetri, asimetri, tekrar eden objeler, portre ve duygu konusu, mesleki bazı özel çekimler vs. derken bunların hepsinin bir kuralı vardır. yok arkadaş ben bu kuralın dışında kalmak istiyorum ben bunu yamuk çektim canım böyle istedi deme şansınız yok.
"öznel ve üslup sahibi çalışmalar da kendine özgü bir tanımla ve sahibinin adı ile bu tanımların içerisinde kendisine yer bulur."
diyerek de, zaten kişilerin öznel ve üslup sahibi olan çalışmalarının bilinnen tanımların dışına çıkabileceğini ama bu tanımların dışına çıkmasının bile kendi içinde belli kuralları vardır. örneğin bir tarz oluşturuyorsanız, teknik anlamda bunu bir yerlere dayandırabilirsiniz. üfürme yoktur yani sanatsal çalışmalarda...
bu bağlamda zannnedersem söylediklerimde çelişme yok.
bununla birlikte zaten fotoğraf kendi içerisinde çok çeşitlilik arzeder.
mesleki olarak çektiğim çok fotoğraf var, sanatsal kategoride yer almaz mesela...
ama özellikle sanatsal kaygı güttüğüm çalışmalar da vardır, bu da bu kategorinin dışındadır.
her iki kategoride kendi içerisinde kuralları barındırır...
umarım anlatabilmişimdir.
Evet Mustafa Bey anladim. Bizim tartişma fotograf sanat midir? eksenine dogru kayiyor. Gerçi siz onun da cevabini vermişsiniz. Hürmetler
Bu gün başka bir başlıkta da yazmıştık aslında, Prof. Dr. Sabit Kalfagil'in "Fotoğrafın yapısal öğeleri ve fotoğraf sanatında kompozisyon" adlı eseri bu sorunun belki en güzel cevabıdır ve Halil İbrahim Bey ilk mesajında bu kitabın içeriğini çok güzel özetlemiş. Mustafa Nazif Abi de detaylandırmış.
Bu bölümdeki çoğu arkadaşımızın belirttiği gibi ben de arada elimde karalamalar yapıyorum bu bir resim veya karikatür oluyor ama resim veya karikatür sanatının bir eseri olmuyor.
Fotoğraf makinesiyle çekilen her kare de (ki aslında dikdörgen ) kelime anlamıyla bir fotoğraf ama gerçek bir fotoğraf değil bence.
Çektiğiniz bir fotoğrafta onu daha sonra izleyenlere aktarmak istediklerinizi veremiyorsanız bu sadece kağıda veya sayısal bir dosyaya o anda gelen ışık bilgilerinin salt bir kaydı olmaktan ileri geçemiyor maalesef.
Saygılarımla...
Konu sozden tarafından (05.January.2013 Saat 01:59 ) değiştirilmiştir. Sebep: yazım hatası
| Canon 60D | Canon EF 50mm f1.8 |
Nex 3| Zenitar 16mm f2.8| Industar 61 L/Z 50mm | Cyclop 85mm f1.5 (a.k.a Helios 40-2) | Pentacon 200mm f4 | Yashica 50mm f2 |
| Olympus OM 50mm f1.8 | Digipod A-2841 P |
çektirene kadar epey ter döktürdüğüm şeydi .) artık güzelini çekmeye çalışana kadar ter döktüğüm şey oldu. iyi de oldu
"any way the wind blows "
Bence görmeyi beklediğimiz durumu gördüğümüz duruma çevirmektir...
Memento Mori -
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Bu olsa gerek
Hislerin ve makinenin birleşip ortaya koyduğu performans (ne dedim ben)