cagtayatac66 icin eleştiri 1: Eldeki malzemeyle (donanım ve gökyüzü) uzun pozlansa daha da güzel olur muymuş acaba?
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
@cagatayaytac66 (tekrar 3215) Lütfen kuralları okurmusnuz. ilk sayfada bulabilirsiniz.
Merhaba;
İlk defa geçen günlerde kendi başıma fotoğraf çekmeye çıkarak birşeyler yapmaya çalıştım. Paylaştığım fotoğraf daha ilk çekimlerim denebilir. Fotoğrafçılıkta daha çok yeni olduğumdan değerli yorumlarınıza ihtiyacım varŞimdiden teşekkür ederim.
1/800, F/ 5,6, iso:100, Canon 600D, 18-55 mm kit lens. ( Fotoğrafta renkler üzerinde Dijital Photo Professional ile oynamalar yapılmıştır. )
Konu ScarFacE tarafından (03.October.2013 Saat 17:11 ) değiştirilmiştir.
Selamlar, en son fotoğraf bir hafta önce yüklendiğine göre benim eleştirilmesini istediğim fotoğrafımı siz değerli fotoğrafseverlere sunuyorum.Fotoğraf Diyarbakır Melik Ahmet Camiinde çekilmiştir.Hacı amcayı önündeki Kur'anı okuduktan sonra duaya başlarken son anda fark ettim ve minberin arasından fotoğrafını çekebildim.
EF-S 18-55mm IS II (44mm)
f/8 iso 1600 1/80 sn
BİLGİ ve SEVGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR
Merhaba @merdoglu ilk elestiriyi ben yapayimoncelikle cok guzel cok ozel bi ani yakalamissin tebrik edrrim.. ayni acidan fotografi boydan degil de yan cekseymissin daha sikismadan daha genis bir sekilde cekerdin amcami biraz daha arkasinda bosluk kalabilirmis
diyaframi acip isoyu biraz daha dususrsen daha iyi olur kardesim biraz kumlanma yapmis sanki..
tapataklak oldum resmen
Canonturk Portfolyom
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Demiri demirle dövdüler, biri sıcak biri soğuktu..
İnsanı insanla kırdılar, biri aç biri toktu..
Tesekkurler, fotografi minberin arasindan cektigim icin amcanin sirtindan hemen sonra minberin alt kismi kadrajda onemli bir yer kaplamisti.O nedenle fotografta sonradan kesme islemi yapmak durumunda kaldim. Iso konusuna gelince; fotografi diyafram oncelikli modda cektim, hem f/8 den hem de cami icindeki karanlik ortamdan dolayi iso makine tarafindan otomatik olarak bu sekilde ayarlandi. Tavsiyelerin icin tesekkurler, dikkate alacagim.
Yusuf bey, hemen bütün semavi dinlerde sembol olan ışık, nurlanma anını görüntülemek konusunda oldukça güzel bir fırsat yakalamışsınız.
Fotoğrafın vermek istediği mesaj, yaratılacak ruh hali için zor ışık şartlarına karşın, kit malzemeyle işin kotarıldığını göstermesi açısından da çok başarılı.
Gel gelelim kompozisyon konusunda aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Bu kareyi çarpıcı, estetik olmaktan çıkarıp sıradan yapan şeylere el atmamak genelikle "özensizlik" olarak nitelendirilir. Altın oran konusu burada çok fazla işinize yarayabilirdi. Ana konunun mümin ve ışık olduğu düşünülürse dikkat dağıtan fondan, fotoğrafa hiç bir katkı vermeyen ama üçte birini kaplayan alt 1/3 alt kısımdan bir şekilde kurtulmanın yolları aranmalıymış diye düşündüm.
Kadrajı altın oran gözeterek kırpmak ve en azından S/B olarak değerlendirmek bayağı katkı yaparmış gibi geldi bana. Ortamın renklerini de vermek istedim derseniz o zaman ortamın ışık huzmesini kaybetmeyecek şekilde ışık donanımıyla aydınlatılması ve sizin farklı açılardan ışığı kullanabilme olanağı yaratmanız gerek.
Güzel fotoğraf çekmek çoğu zaman mümkün ancak bir eser yaratmak her zaman çok kolay olamıyor. Başkaları, özellikle de profesyoneller benzer mekanları ve konuyu nasıl yansıtmışlar araştırmakta fayda var. Kolay gelsin.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Atalay Bey; inanın ben forumdaki bu konuyu baştan sona tüm cevaplarıyla okudum ve yorumlarıyla, fotoğrafı çeken kişiye eğitici anlamda bir katkı sunan cevaplarıyla deyim yerindeyse konuyu tek başına sürklase eden, belirli bir seviyeden alıp üst seviyelere çıkaran bir kişilik olduğunuz hemen dikkatimi çekti.(Emeği geçen diğer arkadaşlarında hakkını teslim edelim,emeğinize sağlık) Ben fotoğrafı yüklediğimde sizinde eleştiri yapmanız beni çok mutlu edecekti ve nitekim öylede oldu,çok teşekkür ederim.
Gelelim eleştirinize; kompozisyonun tam anlamıyla çarpıcı olmamasına neden olan kadrajdaki özensizlik konusunda sonuna kadar haklısınız. Yalnız şunu da belirtmemde fayda var diye düşünüyorum; ben camiyi gezerken amcayı minberin arka tarafından gördüm.Tam o esnada Kur'an okumayı bitirip Duaya başladı ve çok kısa bir süre sonra kalkacağı belli oluyordu. Bir anda karar verip makineyi amcaya doğru yöneltip hemen çekimi yaptım. Aslında fotoğrafın ilk hali daha farklıydı,işlemden sonra bu hale geldi.İlk halini yüklesem sanırım ne kadar kısıtlı bir zamanda ve zor bir yerden çekildiğini anlamak daha anlaşılır olabilirdi. Bahsettiğiniz "özensizlik" ve "altın oran" konularında daha önceki yorumlarınızı aklına kazımıştım. Bu fotoğrafta bu kriterlere uyamadım ancak pencereden giren ışığın önce Kur'ana sonra da dua için açılan ellere ve amcanın yüzüne yansıması benim için manidar oldu ve yüklemek istedim. Fotoğrafın ilk halini de yüklemekte aynı fotoğraf olduğu için kurallar açısından sanırım bir sakınca yoktur. Özellikle kadraj ve çekim sonrası işleme konularında hatalarımı tam olarak anlamak için yüklemek istiyorum.Yapıcı eleştirileriniz için tekrardan teşekkür ederim.
![]()
Konu yusufoguz tarafından (11.November.2013 Saat 10:59 ) değiştirilmiştir.
BİLGİ ve SEVGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR
Olumlu görüşlerinize teşekkür ederim ama o kadar övgüyü hak etmiyorum. Fotoğraf okumak oldukça faydalı bir antrenman. Fırsat yarattığınız için ben teşekkür ederim. Bir de bu başlığın açılması ve yürümesi konusunda moderatörlere karşı şahsen boçlu hissetmem nedeniyle çaba sarfetmeye çalışıyorum.
Söylemeye çalıştıklarımı fotoğrafınız üzerinde denedim, bana göre daha başarılı bir sunum oldu. iş yerimdeki kısıtlamalar nedeniyle URL linki alamadığımdan izninizi alıp buraya yükleyemedim. mail adresi verirseniz özelinize yollarım, söylemek istediklerimi gösterme fırsatı olur.
Selam ve sevgilerimle.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Atalay Bey elinize sağlık.Fotoğraf, gönderdiğiniz haliyle gerçekten çok güzel olmuş.Bana yeni bir bakış açısı kazandırdı. Dediğiniz gibi fotoğraf okumak çok başarılı bir antrenman oluyor. Benim açımdan daha öğrenecek çok şey var.
BİLGİ ve SEVGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR
En çok takip ettiğim başlıklardan biriydi,uzunca bir aradan sonra eleştirilerinize açığım.
Fatih bey genel gorunum itabari ile basarali bir fotoraf oldugunu düünüyorum yalnizca sicak ton efekti biraz fazla kacmis gibi daha az sarmtrak olsa idi keske birde fotonun sol ust kosesindeki siyahlik alakasiz bir efekt katmis... elinize saglik
GT-I9100G cihazmdan Tapatalk kullanlarak gönderildi
Alt kısımda ki siyah toz gibi olan yer olmasa bence çok güzel olacakmış. Sıcak tonlar ve arkaplan çok hoş ama o altta ki siyah efekt olmamış bence. Yine de güzel fotoğraf tebrikler.
Ya bir yol aç, ya bir yol bul ya da yoldan çekil.
Bir gün ekipman manyağı olursam buraya tek tek yazıcam hepsini.
Eleştirileriniz benim için ders mahiyetinde olduğu için çok önemsiyorum.
Exif: EF-S 18-55mm IS II (27mm)
f/4.5 1/250sn. ISO 100
BİLGİ ve SEVGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR
@merdoglu
Keskinlik ve dinamik aralik anlaminda basarili bir kare.
Ancak fotografta herseyden once dikkatimi ceken renkler oldu. Bunu malesef iyi anlamda solemiyorum. Saturasyon cok yuksek ve renk kaymasi gozu rahatsi ediyor.
Kompozisyon olarak hakim obje (ki burada eski bina) karenin tam ortasina yerlestirilmis. Burada bakis yonu bosluklarina ve geleneksel kompozisyon yapisina (1/3 veya altin nokta gibi) daha uygun bir kompozisyon tercih edilse hem kirmizi/pembe yaprakli agac kosede bu kadar sikismaycak hemde evin baktigi yionde (camlar simgesel olarak evin gozleridir) daha rahat bir kare elde edecektik. Ayrica bu sayede arkada yer alan nispeden "modern" yapi da geri plana atilacakti.
Saygilar
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Söylenecek pek bir şey kalmamış. Benim gözüme çarpan ilk şey renkler oldu. Bence de saturasyon yüksek olmuş. "Camlar simgesel olarak evin gözleridir" kısmı benim için de güzel bir tavsiye oldu. Yarın bir gün böyle bir fotoğraf çekersem bunu da göz önünde bulundururum.
Ya bir yol aç, ya bir yol bul ya da yoldan çekil.
Bir gün ekipman manyağı olursam buraya tek tek yazıcam hepsini.
Benim bu konuyu bu kadar sevmemin ve baştan sona tüm cevapları okumamın nedeni de zaten bu yorumlarınızda saklı. Bu eleştiriler benim ve benim gibi fotoğrafa yeni başlayan diğer arkadaşlar için o kadar eğitici oluyor ki şöyle ifade edersem inanın abartmış olmam;buradaki yorumlardan öğrendiklerimi özellikle benim yaşadığım şehirde parayla bile bulabilmek çok zor.Bu fotoğraf ile ilgili eleştirilere gelecek olursak;ton ve saturasyon konusunda benimde tereddütlerim vardı ve fotoğrafı yüklerken özellikle "fotoğrafı işleme" hususundaki görüşlerinizi bekliyorum diye yazacaktım ama nasıl olsa bu konuda eleştiri alırım diyerek vazgeçtim.Kadraj konusunda;bundan önceki fotoğrafımda da aynı hataya düşmüştüm ve bu da kadraj,altın oran konularındaki eksikliğimi ortaya çıkarıyor.Bu fotoğrafı çektiğim yer bahçe duvarının köşesiydi.Lensten dolayı oradan çekmek durumundaydım, yazdıklarınıza baktıktan sonra tekrar fotoğrafı inceledim ve aslında tam karşıdan çekecek açım varmışÇok çok teşekkür ederim.
BİLGİ ve SEVGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR
24 saat geçti, şimdi benim fotoğrafa gelelim :P
Okul servisinde ki çocuk. Gözlerde ki netsizlik normalde camda ki yansımadan kaynaklı. Karartarak biraz azalttım, tonları da bu şekilde sevdim. Vurgu önde ki çocukta, onun yüzünde ki gölgelere önem verdim. Ayrıca noise gibi görünen o şeyler renk tonu koyulaştıkça ortaya çıktı ve filmsi, eski tip bir görüntü ortaya çıktı. Kişisel olarak hoşuma giden kısım o. Ama eleştirileri merak ediyorum.
![]()
Ya bir yol aç, ya bir yol bul ya da yoldan çekil.
Bir gün ekipman manyağı olursam buraya tek tek yazıcam hepsini.
bayaadır elime makineyi alamadım yoğunluktan.
geçen aylarda istanbula ailemin yanına ziyarete gittiğimde makine mi de götürdüm birkaç fotoğraf çekerim belki diye.
istiklalde bir kilise halka açıktı, girdim 1-2 mimari çıkar mı acaba diye.
50mm ve 135mm sabitlerle pek bi halt çekemedim malum.
hoşuma giden bir tanesi de çok fazla tur gezisi fotoğrafı gibi duruyordu.
Photoshop'a yöneldim, ruhani bir hava katmak istedim ama bilemiyorum tabi oldu mu olmadı mı.
benim içime çok sinmedi, bu kadar müdahale etmeyi sevmem ve yakıştıramadım.
ancak hem buradaki sohbeti özlediğimde hem de bu konuyu hortlatmak amaçlı fotoğrafı koyuyorum.
çok iyi değilim programda, raw düzenleme ve birkaç rütuş dışına çıkmam normalde.
Bu fotoğrafın hikayesi böyle. Yapıcı yorumlara şimdiden teşekkürler.
f1.8 1/100 iso1000 kullanılmasına rağmen çokça karanlıktı. oynayınca oluşan grenler bu sebepten.
50mm canon lensi.
+raw formatta yolla, bu fotoğrafı dehşet yaparım diyen varsa çekinmesin
bir de şöyle şeyler var.
içime sindi bunlar, ne yalan söyleyeyim.
![]()
Konu chronic tarafından (09.April.2014 Saat 16:42 ) değiştirilmiştir.