Geçen ay 25-30 yıllık bir National Geographic belgeseli izledim. İsmi "Fotoğrafçılar"dı. Dünyanın en iyi fotoğrafçıları bile fotoğraflarını bilgisayarda düzenliyor ya da düzenletiyor. Adamlar 25-30 sene önce o kocaman bilgisayarlarla fotoğrafları temizliyorlar, renk düzenlemesi yapıyorlar, fotoğraftaki istenmeyen nesneleri çıkarıyor, üzerlerine gerekli eklemeleri yapıyorlardı. National Geographic kapaklarının ya da dergi içindeki fotoğrafların ilk fotoğrafların arasında oldukça fark vardı. Ki o zaman digital fotoğraf makineleri kullanmıyorlardı adamlar.
Konuyla alakası yok, ancak aynı belgeselde en iyi fotoğrafçıların ağzından "Bazen tek fotoğraf için onlarca, yüzlerce kutu film harcadığım olurdu, bin tane fotoğraf çekerdim, belki sadece bir tane iyi fotoğraf elde ederdim, ancak o da mükemmel olurdu" cümlelerini de duydum.
Dünyanın en iyi fotoğrafçıları, genellikle Photoshop başta olmak üzere çeşitli düzenleme programlarıyla fotoğraflarını düzenliyorlar. Bunun için özel birimleri bile var.
Türkiye'de tartışma düzeyi "resim mi, fotoğraf mı" geyiğinden öteye gidemiyor, adamlar almış başını gitmiş, color correction üzerine, edit (düzenleme) üzerine mükemmelleşmiş, bizler halen olduğu gibi çekip bırakmalı mıyız diye konuşuyoruz.
Profesyonel fotoğrafçılıkta adam en iyi fotoğrafı ortaya çıkarmak için her türlü imkanı kullanıp, elinden ne geliyorsa onu uyguluyor.
Gerçek fotoğrafçının anı kaçırma lüksü yoktur. Savaş fotoğrafçısının, doğa fotoğrafçısının, sokak fotoğrafçısının bunun gibi beklenmedik anlarla karşılaşan fotoğrafçıların ışığı eliyle kurma şansı yoktur, ya da insanlara, nesnelere, hayvanlara poz verdirme şansı da...
Fotoğrafçılık önceden hayal edilen kareleri, elinle oluşturarak çekmekten öte bir şey.
Burada sürekli aynı tartışmalar dönüp dolaşıyor. İyi fotoğrafçı shutter (film) harcamazmış, iyi fotoğrafçı fotoğrafına bilgisayarla müdahale etmezmiş...
Yok öyle bir şey.
Bu biraz da yapamayanın mazereti gibi geliyor bana. 1x ya da 500px'deki hayran olunan tüm fotoğraflar bilgisayarda düzenlenmiş fotoğraflar. Türkiye'de de Photoshop'u çözmüş az adam var maalesef ve genelde de o düzeyde pek fotoğraf çıkmıyor. Öğrenmek yerine bunları tartıştığımız için olsa gerek...
Tabii ki herkes düşüncesinde özgürdür, ancak genel bir "şunu yapmalı, bunu yapmamalı" dayatması da güzel durmuyor. İsteyen istediğini yapıp, eserini sunar.
Hobi olarak fotoğraf çeken birisi olarak görüşüm budur.