Arkadaslar Merhaba;

Bir cogumuz fotograflarimizdan slideshowlar veya kisafilmler, videolar hazirliyoruz. Bunlari kuru kuru gostermek yerine arkaya bir muzik eklemek muzigin ritmi ile goruntunun ritmini desteklemeyi tercih ediyoruz...

Bunu kisisel kullanim amaci ile yaptigimizda yani ticari bir amac gutmedigimizde muziklerin kullanilmasi her ne kaar kanunen olmasada kabul edilebilir geliyor.Biraz evde fotograflara bakarken arkada muzik calmasi gibi bir durum ile ozdeslestirebiliyorum.

Ancak bunun ikinci bir boyutu var. Bununla ilgili bu tarz calisma yapan arkadaslarin yorumlarinida duymak isterim simdiden soyliyeyim.

Bahsettigim ikinci boyut ticari veya odul vs maddi gelir getirebilecek faaliyet sirasinda bu muzigin kullanilmasi. Mesela dugun videolarinda, mekan tanitim videolarinda, kisa filmlerde goruntuyu uretenler begendigi muzigi direk kullaniyor.

Burada kanun bir tarafa etiksel olarak sorun ortaya cikiyor. Cunku baskasinin emegi izinsiz ve ucreti odenmeden kullanilmis oluyor. Bu durumun korsan yazilim kullanmaktan, haksiz kazanc elde etmekten cok farki kalmiyor sanirim.

Bu noktada iki sorum var kafamda;

1- Bir muzisyen sizin goruntulerinizi izinsiz olarak alip bunu bir klip olarak sunsa ve yayinlasa tepkiniz ne olurdu?

2- Baskasinin eserini izinsiz kullanip bunun uzerinden para kazanmayi nasil hakli kilabiliyoruz?

Sorulara verilebilecek yanitlar az cok belli, bunlarina rasinda mutlaka hayat sartlari, musteri istedi gibi cevaplarda gelecektir. Ancak sunu dusunuyorum bir eser, urun, sanat adini ne derseniz diyin ureticisi olarak baskalarinin urettigi baska urunlere once bizim saygi gostermemiz gerekmez mi? Gostermiyorsak, bunu belli bahanelerin arkasina sakliyorsak bizim urettigimize saygi beklemeye hakkimiz var mi?

Saygilar.