Peki, konuyu biraz daha açalım (özellikle Mert'in verdiği örnek nedeni ile). Konu, Japon istilası sırasında dilimize belki "kapatma " olarak çevirebileceğimiz, japon askerlerin Koreli kadınları sahiplenmeleri olayı.. Bir çeşit kölelik uygulaması. Sergi ilan edildikten sonra "Neo Nationalist" Japonlardan Nikon'a tepkiler geliyor. Bu grubun argumanı, bu kadınlar Korelilerin eşleri, kızları değillerdi, hayat kadınlarıydılar, olması gereken oldu. İşte sergi bu karşılıklı (tarihi) argumanlara ışık tutacak bir işlev üstleniyor. Sergi iptali nedeni, politik baskılar nedeni ile ekonomik kayba uğramamak.
Japonlar ve Korelilerin yerine hangi çatışan tarafları koyarsanız koyun eğer ortada geçmişte işlenen bir suç varsa günümüzde ve yarınlarda da aynı suçların işlenmesini önlemenin yolu, söz konusu olaylar ile yüzleşmek. Günümüzde talep edilen çoğunlukla bir özür.
Fotoğraf eğer tarihi olaylara ışık tutacak, günümüz politikalarına, politikacılarına çeki düzen verebilecek bir güç ise ne mutlu bize. Bu olayda da görüldüğü üzere sansür çözüm değil. Belki sergi engellenmese bu kadar ses getirmeyebilirdi. Japon iş adamları çok kötü bir sınav vermiş oldular.