aslında türkiyede resmi distribütör ve kaçak mal var( dükkan garantili ). öyle ithalatçı vs vs pek yok. zaman zaman oldu ithalatçı o da gold bilgisayar vs gibi. çık kısa.resmi distrübütör olmak ile ithalatçı olmak arasında fark yoktur tüketici açısından. ikisi de 2 yıl garanti verir. ikisinin de belli sayıda servisi olur. bunu bir kaç kere gördüm. teknosa mediamark vatan vs vs zaman zaman ithalatçı garantili ürün sattı. ama zaman zaman. bunlarda canon resmi distrübütörünün mallarını satıyor genelde. servis Erkayalar sadece buna servis verir.

gelelim dükkan garantili ürünlerlere. bunlar genelde uzakdoğudan gümrüksüz kaçak girerler ülkeye. bir kısmı yenilenmiş üründür. kutuların üzerinde ya seri no yoktur yada seri no ile makine seri nosu uymaz. dükkan garanti verir. bozulunca problem çıkınca iki ihtimal var. genelde çamura yatarlar. ama bir kaç düzgün esnaf bunu ya kendi tamir eder yada ettirir. bu aletler uzay mekiği vs vs değil. cep telefonu teknolojisinde aletler. biraz da mekaniği var. ki bana göre daha geri aletler cep telefonundan. sonuçta atla deve değil.

gelelim arıza oranına. bence çok düşük. 500 de 1 gibi. hadi en fazla yüzde 1. bu yüzden resmi distribütör yada kaçak mal alın makinadan kaynaklı pek sorun yaşamazsınız. ha bazen çocuklk hastalıkları olur. sensör yağlanması, ölü piksel, ışık sızması vs vs gibi. bu durumda resmi distribütör malına sahip çıkar. ama dükkanlar yan çizer.

bir diğer saçmalık ise gerek bilgisayar gerek telefon gerekse fotoğraf işinde neden 1 yıllık global garanti uygulanmaz anlamam. zaman zaman bazı markalar bunu uyguladı. mesela apple, hp, qompac, sony vs vs. ama bir şekilde hala bu sistem uygulanmıyor.

bu işin altında ülkemizdeki distrübütörlerin fazla para kazanma derdinden başka bişey olduğunu düşünmüyorum. örnek canon 6d m2 kaçak 6200tl, resmi distrübütör 8500tl. resmi olan direkt imalatçıdan alır. ne menem kar koyar bilemedim. diğeri kaçak olan ise önce bir ülkenin distribütörü atıyorum honkkong sonra biri bunu alır. sonra ondan bir kaçakçı alır. sonra hayyamdakiler doğubanktakiler kasteldekiler vs vs. e neden hala yüzde 25 ucuz.

bu arada bazı markalar Amerika Uzakdoğu ve ülkemiz fiyatları aynı. mesela sony mesela fuji zaman zaman tamron.

bilen bir adım öne gelsin. bizi aydınlatsın....