Camera Calibration ile gürültü azaltma işleminin birbiriyle hiç bir ilgisi yok. Yazıyı okudunuz yer yanlış bilgi vermiş. Camera Calibration renklerle ilgili bir düzenlemedir, gürültü ise bambaşka bir konu.
Fotoğraf çektikten sonra makinenizin ekranından bakıp beğendiğiniz renkleri, evde gelip Lightroom'da bakınca farklı görüp, hayal kırıklı yaşadığınız mutlaka olmuştur. Bunun sorumlusu Lightroom'dur. Çünkü Lightroom, renkleri kameranızdan farklı yorumlar. RAW'u import ettiğinizde, Lightroom; Camera Calibration ayarını ''Adobe Standart'' olarak değiştirir. Halbuki makinenizin (menüden yaptığınız seçime göre değişmekle birlikte) farklı bir kalibrasyonu vardır; mesela ''Manzara'' ya da Portre'' gibi. Yani makinenizin - örneğin - mavi rengi yorumlamasıyla, Lightroom'un mavi rengi yorumlaması birbirinden farklıdır. (Hatta dilerseniz, makinenizin ''Manzara'' ya da ''Portre'' gibi presetlerini kullanmak yerine, X-rite Colorchecker Passport ile özel kalibrasyon profilleri bile oluşturabilirsiniz. Tabii bu bambaşka bir konu başlığı.) Özetle, Camera Calibration bir renk düzenlemesidir.
Noise ise, yüksek ISO kullanımı ya da yanlış pozlama sebebiyle oluşan bir dijital bozulmadır. İki çeşidi vardır, ''Luminance Noise'' ve ''Color Noise''. Bu noise'ları Lightroom ya da bazı eklentilerle azaltmanın çeşitli yöntemleri vardır. Çözümü zor olan noise çeşidi; Luminance Noise'dur. Çünkü bu türdeki noise'un azaltma işlemi dikkatli ve kontrollü yapılmazsa, fotoğrafın keskinliği bozulur. Color noise'u ise azaltmak çok kolaydır, bir kaç basit yöntem ile sorunsuzca azaltılır, hatta tamamen yok edilir.
Color noise, adı üzerinde; renklerden türeyen bir dijital kirlilik olduğu için, camera calibration kısmında yapılacak renk değişiklikleri kısmen/minimum seviyede bazı color noise değerleri üzerinde değişilik yapabilir. Ama bu kesinlikle ve kesinlikle, bir noise azaltma işlemi değildir, yerine asla geçemez.
Okuduğunuz yazıyı yazan kişinin yaşadığı olay büyük ihtimalle şudur; edit esnasında camera calibration ayarları ile oynarken, renkleri monitörünün gösterebileceği renk sınırının dışarısına itmiştir. Monitör bu durumda, sınırı dışına çıkan renkleri, gösterebileceği şekilde benzer renklere indirgeyerek, sınır içerisine iter. (Ve bu durumda, aslında görmemiz gereken gerçek renkleri monitörde görmeyiz, benzer renkleri görürüz. Ama print alınınca ya da geniş gamutlu bir monitörden bakınca asıl renkler görünür. Photoshop'taki ''Gamut Warning'' özelliği işte tam bu işe yarar. Yani hangi renklerin monitör yada printer kapasitesinin dışarısına çıktığını gösterir.) İşte yazıyı yazan kişinin monitörünün otomatik olarak sınır içerisine soktuğu renk tonları ile, Color Noise'un içeriğinde yer alan renkler birine yakın hale gelmiş, ve böylece sanki noise nört olmuş/azalmış gibi durum ortaya çıkmış olabilir. Ama daha önce de söylediğim gibi, bu kesinlikle bir noise azaltma yöntemi değildir ve ne olursa olsun o noise yine oradadır. Sadece editleyen kişi, monitörünün renk gösterebilme kapasitesinden dolayı bunu görmüyordur. Ama başka birisi o fotoğraftaki noise'ları daha geniş gamutlu bir monitörden rahatlıkla görebilir.