Görkem'in mesajına yanıtlardan bir şey anlamadım o nedenle bu kitapları, yazarlarını ve Görkem'in çabasını anlamaya çalıştım. Anladıklarımı aktarayım, belki birilerine faydası olur.
Her şeyden önce iki farklı konuyu anlamam gerekti.
Birincisi, kimdir bu yazarlar ve yazdıkları? Kitap olarak değerleri nedir? Verdiğim paraya değer mi?
İkincisi, Görkem ve ark. neden böyle bir çabaya girdiler? Amaçları nedir? Bu kitapları okumak beni, Görkem ve ark ile, ya da fotoğraf profesyonelleri ile, ya da hatta fotoğraf akademisyenleri ile aynı saflara mı konumlandıracak? Sadece okumuş olmak yeterli mi? Kütüphanede, sadece deklanşör fotoğrafçısı değilim, demek için dekor mu? Benim gibi bir amatör fotoğrafçıya ne kazandıracak?
Birinci soruya oldukça tatminkar cevaplar buldum. İlk kitap, fotoğrafı sanat olarak gören insanların sanat akımları ile fotoğrafın etkileşmesine örneklerden biri. Kavramcılık akımı ile fotoğrafın etkileşmesine, akımın söz sahibi akademisyenlerinden birisinin kaleminden bakabilmemizi sağlıyor. Hele "tarz" sahibi olmak isteyenler için Kavramcılık uzak gelse bile sistematiği öğrenmek için bile kocaman bir kapı aralıyor.
İkinci kitap için ise yapılmış bir röportajdan alıntı yapayım, "Fotoğraf tek başına dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için işlev görebilir mi? Güçsüzlerin içinde bulundukları durumu iyileştirmek için işe yarar mı, karanlıklar aydınlığa kavuşur mu" sorularına yanıt arıyor.
İkinci soruya kendimce cevap vereyim. Fotoğraf konusunda bana danışan, bilgi almaya çalışanlara deyim yerindeyse fotoğraf konusunda sıfır kilometre kişilere söylediğim şu genellikle şu oluyor, fotoğraf makinesi ile çok şey yapabilirsiniz, teknik olanaklar muazzam, digital alanda neredeyse sınırsız olanaklar var. Sınırı sizin vizyonunuz belirleyecek! Yani, çektiğiniz fotoğraflar bir bakıma sizi yansıtan bir ayna. Güzel sanatlarla olan ilginiz, entelektüel birikiminiz ne kadarsa fotoğraf adına ortaya çıkacak ürün de, o olacak. O nedenle teknik konulara vakıf olmak yetmiyor.
E tabi bunları söyleyince altını doldurmak gerek. Kaynak göstermek konusunda çok önemli bir eksikliğimizi dolduracağına inanıyor ve havalemi yapıyorum
Teşekkürler Görkem.