Teşekkürler kardeşim![]()
1) Graduated ND kullanmamın sebebi; sol alt taraftan bir ışık sızması vardı, bunu dengelemek için kullandım. LEE sistemi kullandığım için, Graduated ND'nin yoğunluk kısmını 360 derece çevirerek, kadrajın istediğim yerine getirebiliyorum. Bu fotoğrafta, GND'nin yoğunluk geçişi kısmını, kadrajın sol altından sağ üstüne doğru yerleştirdim. En yoğun olan kısım sol altta kaldı, o bölgeden gelen ışığı pozlama esnasında dengelemiş oldum.
Filtrenin duruşu böyleydi:
(Yalnız, bu örnek görseldeki filtre hard-edge bir graduated ND filtre. Ben soft-edge kullandım. Yani en yoğun bölgeden, yoğun olmayan bölgeye geçiş daha yumuşak olduğu için, daha doğal bir sonuç aldım. Hard-edge olan modeller, genelde ufuk çizgisinin belirgin olduğu durumlar için daha uygun oluyor.)
2) Yeryüzü çok daha erken saatte çekildi. Edit aşamasında pozlamasını düşürdüm. Dolayısıyla, noise-free bir elde imaj etmiş oldum.![]()
(Çünkü daha az ışıkla pozlanmış bir fotoğrafı sonradan edit aşamasında aydıtlatsaydım, noise'lu bir fotoğrafa sebep olacaktı. Ama bu şekilde yaparak, farklı bir noise reduction tekniği uygulamış oldum.![]()
Aslında böyle bir tekniği planlarken, biraz ETTR (Expose to The Right) tekniğinden esinlendim. ETTR tekniği de; pozlama esnasında (histogram kontrolünde, highlight'ları patlatmadan) sahnenin aşırı pozlanmasını ve edit aşamasında pozlamanın kısılması mantığında çalışıyor. Böylece daha az noise'lu bir fotoğraf elde ediliyor. Ben ETTR tekniğini çok sık kullanıyorum. Edit aşamasında Shadow slider'ını hiç ya da mümkün olan az en şekilde kullanmaya çalışıyorum.)