Alıntı GunerGulyesil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben Mark III'ü yeni aldım ve henüz onunla bir fotoğraf çekmek nasip olmadı. Ve bu fotoğrafı da Mark III ile çekmedim. Geçen ay 600D ile çekmiştim.
Aslında bu çok kaliteli bir fotoğraf değil, elde snapshot tarzında, çok da düşünmeden bir çekim yapmıştım, ama ışık güzeldi ve biraz da fotoğrafı işleyince gözüme güzel geldi.

Full frame şart mı değil mi diye sormuşsunuz, ''güzel fotoğraf'' için full frame değil, DSLR bile şart değil. Kaliteli bir ışık, cep telefonu ve biraz fotoğraf işleme bilgisi ile harikalar yaratabilirsiniz. Ama ''güzel fotoğraf'' yerine ''kaliteli fotoğraf / fotoğraf kalitesi'' derseniz, o zaman başka elbette ve DLSR şart.
Ben full frame'e, manzara çalıştığım için daha geniş açı yakalamak amacıyla geçtim. Mark 3'ü tercih etmemin sebebi de AF ve ISO performansı. Bunun haricinde bana göre iyi bir kare için full frame şart değil. Ama kaliteli bir lens şart ve öyle bir lensle çok fark yaratabilirsiniz. Ben kit lensten L serisi lense geçince, özellikle edit yaparken büyük farklar gördüm. Ve elbette keskinlik de L serisinde çok fark ediyor.

Fotoğraf keskinliğini sormuşsunuz, bu başlı başına çok uzun bir konu. Çünkü keskinliğe etki eden çok faktör var. Örneğin, lens kalitesi, F değeri ve alan derinliği, en keskin manzara fotoğrafları için hiperfokal mesafe hesaplaması, tripod, IS gibi etkenler keskinliğe etki eder. Hatta fotoğraf makinelerinin hemen hemen hepsinin içerisinde yer alan ''moire filtresi'', fotoğraf kesinliğinin en büyük düşmanıdır. (Nikon D800 ile D800E modeli arasındaki tek fark bu filtredir. D800E'de moire filtresi yok ve müthiş keskin fotoğraflar çekilebiliyor. Ama manzara haricinde, genel kullanım için pek uygun bir model değil.)

Keskinlik için başka etkenler de var. Mesela, fotoğrafı elde çekiyorsanız, enstantane hızı değeriniz, odak uzunluğu değerinden düşük olursa, fotoğraf bulanık çıkar. Yani örneğin, odak uzunluğunuz 100mm ise, enstantane minumum 1/100 ya da üzeri olacak. Başka bir örnek; odak uzunluğu 200mm ise, 1/200 enstantanenin altındaki tüm değerlerde fotoğraf keskin çıkmaz. (Konu hareketli ise bu kural geçerli değil.) Gerekli enstantene değerine ulaşamıyorsanız, ya ISO'yu artıracaksınız ya da mecburen tripod üzerinde çekeceksiniz.

Mazaralar için en ideal F değerlerinin f8-f11 arasında olduğunu unutmayın. Bunun üzerindeki f değerlerinde, lenslerin optik performansı düşer,fotoğaf kalitesinde azalma görülür. Hele mecbur olmadıkça f22 gibi değerlerden uzak durun.

Bir diğer önemli etken de, fotoğraf işleme esnasındaki keskinleştirme işlemleri. Bazen (belirli bir düzeye kadar bulanık olan) kötü fotoğrafları bile inanılmaz bir biçimde kurtarabilirsiniz. Photoshop CC'de, elde çekilen bulanık fotoğrafları düzeltmek için özel bir filtre var. Bazen işe yarıyor.
Keskinleştirme işlemleri için bir çok teknik var ama benim favorilerim, ''unsharp mask'' ve ''highpass filter''. Ayrıca ''Smart sharpen'' da bazen iyi iş görüyor. Nadiren ''frequency seperation'' adı verilen bir teknik kullanıyorum. Fotoğrafı frekans değerlerine göre farklı layerlarda ayırıyorsunuz vs... Bu biraz daha advanced bir teknik. Fotoğraf işleme konusunda başlangıç aşamasındaysanız, buna pek gerek yok diyebilirim. Bir diğer favorim de, Alman bir fotoğrafçının keşfettiği ''Freaky Amazing Details'' adı verilen bir teknik. Dehşet verici bir keskinlik sağlıyor, ama fotoğrafı bozmamak için çok dikkatli kullanmak ve abartıya kaçmamak lazım. Bir de, Google Nik Softaware'ın ''Color Efex Pro'' adı verilen Photohop eklentisinde ''Detail Extactor'' diye bir filtre var. Özellikle gökyüzünün olmadığı fotoğraflarda müthiş iş görüyor. Bir çok profesyonel doğal yaşam fotoğrafçısı bu eklentiyi kullanır. Bazen manzaralarda ben de kullanıyorum, bunu da tavsiye ederim.
Tüm işlemeler bittikten sonra son adım olarak, internette yayınlayacağınız fotoğraflar için ''web sharpening'' yapmak lazım. Ben bunun için genelde Lightroom'u kullanıyorum...

Bu keskinlik konusu daha çok uzayıp gider. Hele keskinleştirme işlemlerindeki Luminosity Masking kullanım tekniklerine girersek, konu sabaha kadar bitmez. O yüzden burada kısa kesiyorum Özet: Fotoğraf işleme teknikleri de çok önemli.

Exif:
Canon 600D, 24-105L, 24mm, f8, 1/100, ISO 200.
Hocam uzun açıklama için teşekkür ederim.Benim için güzel bilgiler içeriyor. Örneğin ben yalnızca Smart sharpen kullanıyordum keskinlik için ama bundan sonra Unsharp mask , High pass gibi alternatifleride değerlendireceğim.