Alıntı aksoykaan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emin Bey,

Ay fotoğrafı çekerken uzun zamandan bu yana bir sıkıntım vardı: karede sadece Ay çıkıyor ve Lr'de ne kadar pozlamayı arttırsam, gölgeleri açsam, Ay çevresinde başka hiçbir obje - nesne - detay karede çıkacak kadar pozlanmıyordu.

Ay, hele gecenin oldukça az ışıklı ortamında, çok ama çok parlak bir obje. (Sizler de bilirsiniz bu durumu.)
Ay yanında bir dal, bir bulut, bir yapı, vb. bir detay çıkartmak istiyorsanız, ya elinizde 20-25 EV'lik dinamik aralığa sahip bir makine olması gerekiyor, ya da HDR çekmeniz gerekiyor.

Epey bir kez HDR çektim bir süredir. Fakat 500-600mm lensler ile fotoğraf çekerken, HDR için "bracketing" yaparken +3 EV'deki pozlarda enstantaneler 1/10s seviyelerine uzayabiliyor . Bu esnada Ay yerinde durmuyor tabi ve Dünya çevresinde dönmeye devam ediyor ve kadrajda az da olsa kayıyor.
Ta, taaam! Sonra Lr diyor "HDR oluşturulamadı, kareler birbirine uymuyor" diye! Lr de HDR konusunda biraz nazlanıyor zaman zaman maalesef.
Bu nedenle epey bir deneme yaptım. Tatmin edilir ilk sonucumu dün akşam elde ettim.

Ancak yine bir pürüz var: HDR'deki en uzun pozda Ay çevresindeki objeler yeterli seviyede pozlanıyor. Ok. Ama bu sefer Ay o kadar parlak oluyor ki, lens içindeki parlamalar kadraja yansımaya başlıyor; izler çıkmaya başlıyor... Ona da bir çözüm bulacağım ilerleyen denemelerde umarım. Yukarıdaki pozda ay çevresinde Lr'de fırça komutu ile belli bir alanda pozlamayı düşürmek zorunda kaldım, yoksa çevresinde epey birtakım parlama izleri vardı...

Akabinde bu bilgileri sizlerle paylaşayım dedim.

Selamlar, saygılar.
Paylaşım için teşekkürler. Ben de ay çekimi için fırsat kollayıp duruyorum. Sürekli bulutlu havalara denk geldim. Ama her şeyden önce doğru konum seçmem lazım. Ufku gören yüksek bir yer mi bulmalı bilmiyorum.