Alıntı afsincelik Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Teşekkür ederim Emre, bunları duymak çok sevindirici.

Aslına bakarsan fotoğrafın bu şekilde ortaya çıkmasını sağlayan bir çok etmen var ve netlik bunlardan belki de benim üzerinde uğraştığım en geri plandaki ve kolay olanı. Burada 16-35 f4L IS ve 6D'nin hakkını yemeyelim.

Önceki bazı fotoğraflarımda yakındaki ve uzaktaki nesneleri daha net çıkartmak için odak istifleme (focus stacking) metodunu bile kullanmıştım. Bunda öyle bir şey yapmadım ve hemen önümdeki küçük taşların bulunduğu yerler hafif bulanık kaldı. Bunda f16 ile çekmenin de payı büyük. Odak istiflesem, f8 ile bir yakın bir uzak çekip, birleştirsem (PS'te) daha net bir fotoğraf elde edebilirdim. Lensin imaj kalitesine olan etkisini de daha verimli kullanmış olurdum belki.

PS'e gelirsek, gerek kalmadıkça PS kullanmıyorum. Bu fotoğraf PS'te hiç işlem görmedi. Bunu marifet olarak söylemiyorum, bana Lightroom yetiyor ve sonuçlarından çok memnunum.

Öncelikle bu fotoğrafa bir öncesi-sonrası olarak bakalım;

İlk olarak şunu belirteyim fotoğraf üç pozdan oluşuyor, nedenini aşağıdaki fotoğraflardan ve özellikle histogramlardan anlayabilirsin. Tabi bunda herhangi bir filtre kullanmamış olmamın da nedeni büyük, bir graduated filtre kullansam, HDR'ye gerek duymayabilirdim. Saat olarak güneşin batışından hemen sonrasını tercih ediyorum, böyle olunca bir ND filtre de kullanmama gerek kalmıyor(genelde), renkler de daha canlı ve pozlar daha da kontrolüm altında oluyor.

Birinci fotoğraf fazlaca pozlanmış, ikincisi kısa pozlanmış ve üçüncüsü normal pozlanmış.

Lightroom'da fotoğrafı işlerken daima gözüm histogramda ve tabii ki fotoğrafı daha ilgi çekici hale sokabilme derdindeyim, kendimce.

Lightroom'da HDR fonksiyonunu kullanarak, gölge ve aydınlıktaki detayları topladıktan sonra, bazı iyileştirmeler yapıyorum, mesela gökyüzüne graduated filtre efekti vermek, keskinlik vermek gibi...

Kompozisyon olarak kendimi her defasında geliştirmeye çalışıyorum, çok basit gibi görünen objeler ve sahneler bir geniş açı lens ile harika bir fotoğrafa dönüşebiliyor. Dikkat ettiğim bir diğer unsurda yere yakın çekim ve yeryüzünün fotoğrafta daha çok alan kaplaması (2/3). Manzara fotoğraflarında 3 aşamalı sahne, fotoğrafı derinlik ve ilgi çekicilik anlamında bir üst seviyeye taşıyor. Ön yani yakın sahne, orta sahne ve arka plan. Bu fotoğrafta ön sahnede yeşil kayalar, orta sahnede deniz ve arkaplanda da kızıl gökyüzü var. Renklerde birbirini tamamlar özellikte. Adobe Kuler'da baktım, 3'lü tamamlayıcı renklerde fıstık yeşili, mavi ve kızıl tonlar birbirini tamamlıyor. Bu da düzenlemede doğru tercihler yaptığımı gösteriyor. Bunun da fotoğrafa etkisi büyük kanımca.

Sonuç da bu şekilde oldu, elde ettiğim histogram da beni mutlu etti

Afşin abi detaylı ve açıklayıcı bir şekilde anlattığın için teşekkür ederim.

Ekipman tabi ki burada önemli ama ekipmanın da dışında bakış açısı ve detaycılık da ayrı bir etken. Focus Stacking olayını genelde makro çekim yapanlar kullanır.Ama sen kuralları yıkmışsın abi Focus stacking olayını uzun pozlamada hiç denemedim açıkçası. Mutlaka artısı vardır.Son fotoğraf da eğer ki fotoğrafları görmeseydim ben direk Nd filtre kullanmış dır diye düşünmüştüm.Ama Nd filtre kullanılmadan da gayet güzel sonuçlar çıkabiliyormuş bunu öğrenmiş oldum.
Afşin abi olurda Avrupa yakasına gelirsen uzun pozlama yapabilmek için Yeşilköy-Florya-K.Çekmece-Avcılar tarafına gidebiliriz buralarda güzel yerler var.Benim 500 px sayfamda ki uzun pozlamalar bu yerlerde çekilmiştir.