sorunun cevabı fotoğrafçılar tarafından verilse de (ki forum olarak pek alternatif yok) soru işletmecilik sorusudur.
maliyet sorulmuş satış fiyatı cevabı verilmiş. bu ikisi çok farklı şey.
Öncelikle maliyeti 4 ana kaleme ayırmak gerekiyor.
1. editöryal maliyet : fotoğrafçının ve fotoğrafçının yanında çalıştırdığı diğer fotoğrafçıların ve retouch işlemlerini yapan kişilerin ücretleridir.
2. teknik maliyet : mevcut ekipmanın amortismanı, bakım ve onarımı ile kiralanan ekipman giderlerinden oluşur.
3. idari işlere ait maliyet : yol, konaklama, yiyecek&içecek, kira (stüdyo sahibi ise), yerel yönetimlere ödenen vergiler, müze vs girişlere ödenen ücretler
4. pazarlama ve satış giderleri : web tasarım maliyeti, verilecek reklam maliyetleri, satış işi için çalışacak kişinin ücreti, temsil & ağırlama giderleri vs.
yukarıdaki 4 kalem kendi içinde sabit ve değişken olmak üzere 2 ye ayrılır.
marjinal maliyet bir işi yapmakla yapmamak arasındaki maliyet farkıdır.
alternatif maliyet bir işi yapmakla kaçırılan fırsatı ifade eder.
bir örnek yapalım:
Nasıl ki fotoğrafçılığın terminolojisi var (abin makinanın önündeki cam diye konuşmuyorsak aynı dili konuşmak için buna da biraz ihtiyaç var) işletmeciliğinde bir terminolojisi var.
istanbulda çalışan bir arkadaşımızın
methi o kadar duyulmuş ki ÇANAKKALE organize sanayiden bir davet almış fotoğraf çekimi için 100 çeşit perdenin fotoğrafını istiyorlar (5 farklı kompozisyonda)
1. editoryal maliyet : A arkadaşımız yanına B fotoğrafçısını da götürüyor yapılacak işin süresini kısaltmak adına. günlük 500 TL A fotoğrafçısının başka birinin yanında çalışması halinde alacağı ücret 800 lira.
2. teknik maliyet : teknik ekipmanın ekonomik ömrüne göre hesaplanan amortisman tutarı günlük (ekipman maliyeti / (iki yıl x 150 iş günü) = 50 TL, o güne ilişkin ışık vs kiralaması 400 TL
3. idari maliyet : yol, yemek, ıvır zıvır : 300 lira
4. pazarlama&satış maliyeti : 0
marjinal maliyet 500 + 450 + 300 = 1.250 TL
yani adamın yerinde oturmasıyla kalkıp işe gitmesi arasındaki maliyet budur. (kendi maliyetini marjinal maliyetin içine koymadım yerinde otursa da oturmasa da o maliyet var)
işin tamini süresinin 6 saat süreceği hesaplanmış. + Yol ile toplam süre 14 saati bulmuştur. A'nın işlerinin tıkırında olduğunu varsayarsak A istanbulda aynı nitelikli 2 iş yapacak iken Çanakkale de yalnızca 1 iş yapabiliyor. yani bir işten vazgeçiyor bu da alternatif maliyettir. ortalama iş fiyatı 2.000 TL olduğunu varsayalım.
ayrıca tükkanın
aylık masrafının (marjina maliyet haricindeki idari masraflar ile pazarlama satış masrafları) 11.000 TL olduğunu varsayalım (22 işgünü için) bu duruma 1 güne düşen masraf 500 TL olur.
toplam maliyet : 1250 marjinal + 2000 alternatif + 500 diğer idari+satış pazarlama + 800 A nın kendi maliyeti = 4.550 TL
satış fiyatının hesabı
fotoğrafçı için temel unsur şerefiyedir (marka değeridir) sizi istanbuldan çağıran çanakkaledeki iş adamını ikna eden bu değerdir.
istanbulda o gün hiç iş olmasaydı katlanacağınız maliyet 1.250 TL. bu tutar sizin başabaş noktanızdır. yani 1.300 liraya yaparsanız 50 lira "marjinal" kârınız olur.
yok o gün istanbulda yapılacak işler var ve siz onları ötelediyseniz bu durumda 1250 + 2000 sizin marjinal maliyetiniz olur.
siz bu maliyetleri, o işin o ildeki alternatif fiyatını ve sizin marka değerinizi düşünerek bir satış fiyatı belirlemeniz gerekir.
bu işi 6.000 TL ye yaparsanız 1.450 lira karınız olur. ama siz bu fiyatı kendinize yakıştıramayabilirsiniz. Şanım yürüsün deyip 10.000 TL lik fiyat teklif edebilirsiniz. bu noktada iş stratejiden çıkıp iş politikalarına doğru yol alır.
eee kim kaça yapar bu işi?
(istanbulda alternatifiniz olan 2 iş var bu arada, birini bunun yerine sayıp diğerini alternatif maliyet olarak düşünmek gerekirse)