Merhaba ; makro ve kuş çekimlerinde dikkat ediyorumda hepsinde olmasada bazı çekimlerde aşağıdaki gibi bir arka plan oluyor.Bunda photoshop'un parmağımı var yoksa lensle alakalı bir durum mu dersiniz ?
Merhaba ; makro ve kuş çekimlerinde dikkat ediyorumda hepsinde olmasada bazı çekimlerde aşağıdaki gibi bir arka plan oluyor.Bunda photoshop'un parmağımı var yoksa lensle alakalı bir durum mu dersiniz ?
Biraz lens biraz diyafram fazlaca ps bence
Sent from iphone
Globetrotter
Aynen aslında bende öyle düşünüyorum. Lensi anlarım , diyaframı anlarım bu denli bir fluluk düşündürüyor adamı ister istemez.
makro ilgi alanım değil fakat ömer alp evirgende görmüştüm ben 15 karenin birleşiminden falan yapılıyor yanılıyorda olabilirim.böceğin ya da objenin adı her neyse farklı açılardan fotoğrafları çekiliyor.hepsini bir programda birleştiriyorsunuz.
facebook / Kara
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
man Düğün Hikayesi
400mm ile aynı kareyi siz çekin aynen olur odak uzaklığı ne kadar çoksa o kadar iyi kuşcuların lensleri genelde 300mm üzeri ve makrolarda ise durum tam tersi objenin dibine ne kadar girerse o kadar arka plan yok olur
Macro lenslerin verdigi net alan o kadar kücük ki 5mmlik bir böcegi 40-50 karede net cekebiliyorsunuz. Yani bu fotograftaki fluluk cok normal. Kus cekimlerine gelince acik diyafram ve odak uzunlugu bunda etkili tabi ama bu fotograftaki kadar fluluk zor..
Gesendet von meinem Sony Xperia Z mit TapaTalk
Konu tunapala tarafından (17.February.2014 Saat 21:38 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
evet arkadaşın dediği gibi makro lenslerin alan derinliğinden dolayı bu denli flu olabiliyor arka taraf..
Bu kadar usta dururken bize laf dusmez ama yeni baslayanlar bu kadar flulugu lensin sagladigini sanabilir. Muhakkah diyafram zum sonucu guzel bi fluluk olusur ama bu resimde arka plan komple yok bi de su var. Ps ile yapilan mudahaleler sonucu inanilmaz sonuclar alinabiliyor. İlk hali ile son hali arasinda daglar kadar fark olan resimler var.
Sent from iphone
Globetrotter
Asıl merek etmemiz gereken böceğin hepsinin net çıkması, fulu çıkması değil. Makro fotoğraflarda fululuğu azaltmak için mümkün oldukça kısık diyafram kullanılır. Birde arka planın konuya uzaklığını bilmiyoruz 30cm den fazla bir uzaklık varsa bu arka plan çok normal. bunun için ayrıca bir işlem uygulandığını düşünmüyorum.
Diyelim ki 65mm macro ile çekilmiş bir fotoğraf, ama bu fotoğraf en az 30-40 fotoğrafın birleşimi ile olmuştur. Tek fotoğraftan bu kadar geniş alanı elde etmek çok zor. Ps muhakkak çokça var. Önemli olan bu fotoğrafta arka alan netsizligi değil ön planda ciddi keskinlik ve net alan.
"VARLIĞIM, TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...."
Yüksek sesle bir daha söyle
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..."
hocam 30-40 fotoğraf çekene kadar böcek uçar gider yav
Fotoğrafı çekilen nesne sensöre ne kadar yakınsa ve arka plan o nesneye ne kadar uzaksa arka plan o kadar flulaşır. Tabi nesneyi bu kadar yakından odaklayabilmek için gerçek bir makro lense ihtiyaç var ancak makro olmayan lenslerle de belli derecede bu tür flulaştırma efekti elde edilebilir, yeter ki lensimizi amacımıza en fazla uymasına izin verecek kadar nesneye yakından netleyelim ve nesnenin arkasında çok yakın bir arkaplan oluşturacak şeylerden kaçınalım.
arka planın ne olduğunu bile bilmiyoruz ki. adam böceği yakalamış stüdyosuna getirmiş arkaya yeşil fon koymuş bile olabilir. doğada focus stacking yapmak imkansız gibi bir şey zaten
Ömer bu işin piri. Ona sormak gerekir Ama şunu diyebilirim ki her fotoğraf sitilinin bir püf noktası olduğu gibi macro fotoğrafçılığın da var. Mesela bu fotoğrafları sabah erken saatte çekiyorlar. Bu saatlerde her türlü mahlukat daha yavaş hareket ediyor. Bir çok fotoğrafta böceklerin üzerinde su damlaları görürsünüz mesela. Sabah erken saatte soğuk havalarda çiğ düştüğünde hayvanların hareketleri son derece yavaşlıyor.
Ben Ömer'in beline kadar sabahın erken saatlerinde soğuk suya girerek elde focus stacking yapabilecek sayıda fotoğraflar çektiğini biliyorum.
Arka plan flu'luğuna gelince ps den çok lens marifeti olduğunu düşünüyorum. Makro lens / ters bağlama / uzatma tüpü / close-up ile çok rahat bu şekilde bir sığ alan derinliği yakalamak mümkün.
Örneğin aşağıdaki fotoğrafı DCR-250 Raynox close up ile çektim. Tek fotoğraf herhangi bir stack yok tabi ki ama arka planda hiçbir ps müdehalesi yok.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
https://www.facebook.com/MehmetCakirFotografSanatEvi
Yukarıda linkini verdiğim sayfadaki fotoğrafları inceleyiniz kendisi benim fotoğraf kursundan hocam olan A-FIAP Mehmet Çakır hocam sayfada bulunan makroları nikon d700 ve nikkor 105 mm mikro ile çekmiştir, çoğunun ps işleminde yanında bulunma şerefine eriştim, zaten kendisi de çok fazla ps bilgisi olmadığını her zaman söyler, fotoğraflarda tabaka oluşturarak kendi deyimiyle "patlayan çatlayan" yer varsa düzeyler ile oynayarak onları düzeltiyor bazen kompozisyonu güçlendirmek için ctrl+t kombinasyonuyla kadrajı değiştiriyor, objenin özellikle kenar detaylarında biraz ince çalışarak keskinleştirme sağlıyor ve kesinlikle stack çalışmıyor çünkü bilmiyor, doğru zamanda doğru yerde doğru ekipmanla hepinizin çekebileceği kareler diyecek kadar da tevazu gösteriyor, neticede bu tip fotoğrafların büyük çoğunluğunda evet arka plan böyle oluyor en son olarak benim 18-55 ile çektiğim bir yeşil kurbağa resmini paylaşayım burada ne demek istediğim anlaşılsın kesinlikle arka plana müdahale yoktur isteyene orjinal dosya da yollanır sadece acemice renk doygunluğu ile ve düzeylerle oynanıp kadraj ayarlanmıştır.
18-55 is II 55mm f 5.6 1/500 iso 100
fotoğraf çekmek resim yapmak gibidir yetenek yoksa 5dmarkIII olsa elinde beyhudedir.
Burada diğer arkadaşların da söylediği gibi alan derinliği etkin rol oynuyor. Kaba bir örnek vermek gerekirse büyüteç gibi düşünülebilir, büyüteci yaklaştırmak istediğimiz yerde asıl öğe net ve büyük diğer yerler git gide bulanıklaşıyor. Zaten gereğinden fazla yükseltildiğinde büyüteç tamamen bulanık oluyor her yer.
Alan derinliği elbetteki ancak burda bariz PS müdahalesi var
Canon EOS 6D - 24 105 L | Sedona 720 | Siemens NX
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ben hala bu tip fotoğrafların %90'ında lensin ve çeken fotoğrafçının marifetiyle arka planın böyle olduğunu düşünüyorum yukarıdaki fotoğrafta evet ps müdahalesi gözüküyor ancak bu müdahale daha çok ön plandaki objeye yapılmış gibi gözüküyor
fotoğraf çekmek resim yapmak gibidir yetenek yoksa 5dmarkIII olsa elinde beyhudedir.
Bu arada araştırdıkça makro fotoğrafçılık hakkında her geçen gün yeni birşey öğreniyorum ve bu stilin hiçte dışarıdan göründüğü gibi kolay olmadığı anlaşılıyor. Makro lensler , harici flaşlar, Uzatma tüpler , photoshop bilgisi vs. vs. çok fazla teferruatlı.
bu arada fotoğrafın exifi şu adreste mevcut.
500px / chocolate bar by deddy darmawan