konu açılalı çok olmuş. ancak, sadece o hanım kardeşime yazmıyorum çünkü bu konu gerçekte çok güncel ve genelde bir çok fotoğraf meraklılarının ne yazık ki performansını olumsuz yönde etkileyen sosyal bir durumdur. psikoloji konusunda ihtisas yapmadım ancak, bu konuda birşeyler tavsiye edebilirim.

Dış ortamda korkusuzca veya tedirgin olmadan fotoğraf çekmek için kendi kendinize çok basit uygulanabilir metodlar geliştirilebilinir ve basitten karmaşığa doğru adım adım işin üzerine gidilmelidir. ilk önceleri, diş ortamda, dağda bayırda börtü böcek fotoğraflayabilirsiniz, ya da şehirlerin tenha yerlerinde binaları, bulvarları, içinde kimse olmayan araçları, başıboş kedi ve köpekleri, hatta serçeleri kumruları fotoğraflayın. Bir süre sonra dış ortamda makine kullanma becerisi ve kendine güveniniz siz farkında olmadan gelişecektir.

Bir süre sonra, hafif kalabalık ortamlarda, toplulukları uzaktan fotoğraflayabilir, binaları, vitrinleri yavaş yavaş yakın mesafelerdeki insanları görüntüleyebilirsiniz. İnanın, siz fotoğraf çekerken, diğer insanların umurunda bile olmazsınız. Daha sonra, haliyle kendinize daha fazla güven gelip, çarşıda, semt pazarlarında, duraklarda araçlara inen binen insanları çok daha rahat bir şekilde fotoğraflamaya başlayacaksınız.

Portre çekimlerinde, insanların burunlarının dibine kadar girip deklanşöre basarsanız, azar işitmeniz işten bile değildir. o halde, izin isteyiniz ve göreceksiniz ki, bu işi de yaptığınıza tanık olacaksınız. Yanınızda ilk önceleri bir arkadaşınızla dış çekimlere başlayabilirsiniz.ancak, ne olura olsun alışkanlık haline getirmeyiniz zira kendine güven kazanma yolunda ilerleyemezsiniz, hatta geriye gidersiniz. şahsen ben, şehir içinde yanıma herhengi birisini götürmem çünkü, bilirim ki bana bazı konularda engel dahi olabilir. yalnız olarak dış çekim yapıyorum. belgesel niteliğinde çekimler, fotoğraf çekenleri fotoğraflamak, çarşı pazar keşmekeşi... vs. ve çok da zevkli oluyor. bu arada tabi ki ters bakan insanlar olabiliyor bu durumda, dik duruşunuzu bozmayın fakat, insanların sokakta dahi olsa mahremiyetine saygıyı eksik etmeyin bu durumlarda mutlaka izin isteme mekanizmasını kullanın. umarım faydalı olur. herkese sokak fotoğrafçılığında başarılar dilerim.