Apples... by Barbaros Hayko, on Flickr
Canon 7D Mark II &70-200 f/2.8 II
f/8
1/125s.
ISO400
@200mm.
Apples... by Barbaros Hayko, on Flickr
Canon 7D Mark II &70-200 f/2.8 II
f/8
1/125s.
ISO400
@200mm.
Pruvanız neta rüzgarınız kolayına olsun...
Haydi arkadaşlar! Şu sıra meyve de çok. Kiraz, erik, kayısı, şeftali, karpuz, kavun, armut, üzüm, çilek... Evde soğan, sarımsak, biber, domates... Eski gaz lambası, eski fotoğraf makinası, bir eşarp, bir kolye, eski gözlük... Çalışma alanı en geniş konu. Fazla yer de gerekmez. Uygun bir şekilde bir araya getirip çekin!
"Fakat efendiler!... Herhalde âlemde bir hak vardır. Ve hak kuvvetin üstündedir."
Emin Bey,
Bilgileriniz için teşekkür ederim.
Benim bugüne dek gördüğüm natürmort resimler, hep meyvelerin ve tabakları ile birlikte güzel kumaşların üzerinde alınmış resimlerdi.
Paylaştığım fotoğraf biraz bütünden ziyade detaya daha yakın olduğu için bu akıma tam uyup uyamadığından emin olmamıştım.
Selamlar, saygılar.
> Geniş açı, evreni topyekün sizin önünüze koyar. Telefoto ise, size binlerce farklı evreni getirir.
>> EOS 6D II vs. EOS 70D - FF gövdelerin yakına dokunuşu, Crop gövdelerin uzağa erişimi ...
>>> ... becerikli telefoto Tamron SP 150-600mm VC, gizli inci Sigma 120-300mm OS Sport, şiir gibi geniş açı Sigma 35mm Art, tilt-shift'in ekonomi sınıfı Samyang T-S 24mm ...
Canon EOS 600D
EF-S18-55mm f/3.5-5.6 III
55mm/
ƒ/5.6/
1/80s/
ISO 1250
https://500px.com/photo/95724345/bal...cnun-gen%C3%87
" Sanma bir resimdir hayat, olduğu yerde durmaz.
Altımızdan kayıp gider elle hiç tutulmaz. " - C.E.Z.A.
( https://
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
style="font-family: impact">)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Emin bey,size ve arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim.Yeni konumuz bu aralar bizi aşırı bunaltan sıcaklar olsun.Yaz fotoğraflarınız,tatil fotoğraflarınız ve içimizi karelerinize bakarken bir nebze serinleten fotoğraflar olsun.Şöyle içinde buzlar dönen bir bardak,dışı soğuktan terlemiş güzel bir içecekaklınıza ne gelirse, ucu açık bir konu ona göre.Birbirimizi bilgilendirmek adına exif bilgilerini de yazarsanız mutlu olurum.Sevgiler ve selamlar...
Pruvanız neta rüzgarınız kolayına olsun...
terlemiş bardaklar- biralar vb fotograflarım mevcuttu ama tercihimi büyük prensesimden yana kullandım
"Fakat efendiler!... Herhalde âlemde bir hak vardır. Ve hak kuvvetin üstündedir."
İşte bu, serinlemeye başladım bile...
Konu Barbaroshayko tarafından (03.July.2017 Saat 07:13 ) değiştirilmiştir.
Pruvanız neta rüzgarınız kolayına olsun...
Açıklamanız çok güzel ama bizi biraz fotoğraftan alıp resim sanatı alanına götürüyor. Türkçemiz ne yazık ki şu anda bizi fotoğraf dünyası ile entegre etmekte yetersiz ya da biz geliştirmekte yetersiz kalıyoruz.
Fotoğrafta Natürmort" deyimi tarzlar arasında dünyanın hemen hiç bir yerinde geçmiyor. Bunun yerine still life photography kullanılıyor. Kelime önemli mi derseniz, şöyle önemli; burada kast edilen mevcut cansız objelerin fotoğrafının çekilmesinden öte, çekilen kareyi oluşturmak. Burada amaç, çeşitli fotoğraf tekniklerini daha yaratıcı şekilde kullanmak. Örneğin gönderilen fotoğraflar arasında Nihat arkadaşımın fotoğrafı daha iyi bir natürmort ancak Hayri arkadaşımın ki daha bir still life. Işığı, kompozisyonu ile "yapılmış" ve o tek kırmızı elma farklı duygu, ruh katmış.
Bu, terminoloji konusu belki başka başlık altında işlenmeli. Hatta Emin bey moderatörlük yaparsa analitik tarzı ile elle tutulur somut bir yere varırız, belki bir sözlük oluşturabiliriz diye düşünüyorum.
Konu promete tarafından (03.July.2017 Saat 11:05 ) değiştirilmiştir.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Emin bey ben de tam olarak tartışma yaratmanın faydalı olduğunu söylemeye çalışıyorum. Size bu nedenle müteşekkirim. Devlet güzel sanatlar akademisine gidip yüz kişiye natürmort nedir deseniz sizin tanımınızı söyler ama kimsenin aklına fotoğraf tekniklerini yaratıcı amaçla kullanmak, görüntüye ruh katmak için düzenleme yapmak gelmez.
Bunun bize ne faydası var derseniz, still life (ya da kelime karşılığı natürmort olan işin) konusunda fotoğraf donanımı, bilgisi, sanat birikimi ve tabii gene bu konuda eğitimi-pratiği belki bir workshop u gerektiren bir "tür" olduğunu vurgulamış ve arkadaşlarımızı daha donanımlı hale getirmek için motive etmiş olabiliriz diye düşünüyorum. Ekmeğini sadece still-life fotoğrafları ile kazanan fotoğrafçılar var.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Tartışmak biraz zor. Bazı sözcükler, sadece Türkçe'de değil yabancı dilde de, bir şekilde içermesi gereken anlamdan daha farklı bir anlam kazanıp yerleşiyor. Türkçede kullandığımız evlat ve sınıf sözcükleri, aslında çoğul anlam taşıyor. Evlat, çocuklar demek, tekili veled. Esnaf, sınıflar demek, tekili sınıf. Ama bizim dilimize tekil anlam olarak yerleşmişler. Bunun gibi daha birçok örnek var.
Natürmort (Nature-morte) Fransızca bir sözcük ve tabiatın ölmüş halini vurguluyor. Zaten anlamı ölü tabiat. Koparılmış meyveler, çiçekler, ölü hayvanlar vs. Ama tarifine baktığınızda; kompozisyon içine sadece doğanın ürünü olan cansız şeyler değil; insan elinden çıkmış, vazo, kitap gibi her türlü cansız nesnenin de girdiğini görüyoruz. Bana sararsanız, kelime anlamına bakarak, tek başına bir vazonun ya da kitabın natürmort olmayacağını söylerim. Olsa olsa aksesuar olurlar.
Still Life da, hareket etmeyen (inanimate) nesnelerin konu edilmesidir. Yine kelime anlamına bakınca, natürmort'tan çok daha geniş bir anlam ifade etmektedir. İşin içine sadece doğanın değil insanın yarattığı nesneler de girmiştir. Hatta bana sorarsanız, sadece cansız nesneler değil, hareket edemeyen canlılar da söz konusudur. Belki felçli bir insan da still life konusudur. Ama sözlüğe baktığınızda, natürmort ve still life eş anlamlı görünüyor. Bu kargaşaya girmemek için, fotoğrafçılıkta pek kullanılmamasına rağmen, konuyu natürmort olarak belirledim.
Aslında resim sanatı ile fotoğraf sanatını niye ayırıyoruz bilmem. Fotoğraf sanatı, resim sanatının evrim geçirmiş başka bir şekli. Eskiden her şeyi ressamlar kağıda dökermiş. Sonra fotoğraf çıkmış, ressama parası yetişmeyen züğürt takımının elinde sanat olmuş :-)
Fotoğraf istiyorum, fotoğraf...
Pruvanız neta rüzgarınız kolayına olsun...
Vallahi benim bir suçum yok, Atalay bey lafa tuttu :-)
Bu arada, kurallarda bir değişiklik yapsak? Fotoğraf gönderimi için 48 saat az. Bu süre içinde sadece arşivden fotoğraf gönderiliyor. Süre bir hafta olsun diyorum. Böylece, arşive bağımlı kalmadan, güncel bilgi ve teknikleri kullanma fırsatı bularak, yaratıcılığımızı da zorlayarak ve güncel gündemi yakalayarak, daha hoş şeyler çıkarabiliriz. Benim önerim, her pazartesi sonuçlar açıklansın ve yeni konu belirlensin!
çok uzun olmaz mı? evet arşivden yükleme yapıyoruz ancak öbür türlü de aktiflik azalır, zaten pek aktif değil yarışma... farklı formatta başka yarışmalar da açılabilir. mesela başka bir yerde yapmış olduğumuz etkinlik şu şekildeydi
"1. Etkinlik ilk katılımcının rastgele olarak başka bir katılımcıyı ve çekim saat aralığını seçmesi ile başlar.
2. Seçilen kişi bu başlık altından duyurulur ve iletişim sorunlarının önüne geçmek için özel mesaj ile de kişiyi bilgilendirilir.
3. Seçilen katılımcı bir sonraki gün belirtilen saat aralığında ekipman ve konu kısıtlaması olmasızın çekimini yapar ve aynı gün içerisinde(mümkün olduğunca) konuya fotoğrafını ekler.
4. Aynı katılımcı çekim yaptığı gün içerisinde listede henüz çekim yapmamış herhangi bir başka katılımcıyı ve saat aralığını belirler. Ardından ikinci adımda belirtilen işlemi kendisi de uygular.
5. Listenin düzenliliği açısından çekimini tamamlamış olan kişi güncel listeyi mesajına yapıştırıp kendi adının yanına (SEÇİLDİ) ibaresini ekler.
6. Böylece etkinliğe katılan herkes çekim yapana kadar her gün bir fotoğraf paylaşılmak suretiyle etkinlik sonlandırılır. O gün eklenen fotoğraf forum üyeleri tarafından yapıcı olarak eleştirilir. "
bu sadece kişileri fotoğraf çekmeye zorlayan eğlenceli bir format. benimki sadece bir öneri.
Canon EOS 40D
EF-S17-85mm f/4-5.6 IS USM
- ƒ/29.0
- 41.0 mm
- 1/25
- ISO100