CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi
Status
Offline
Konum: Güneydoğu Asyada, Tayland Körfezi, Tonkin Körfesi ve Güney Çin kıyısında, Çin, Laos, Kamboçya sınırında yer almaktadır.
Yüzölçümü 329,560 km2
Sınırları : 4,639 km
Sınır Komşuları : Kamboçya 1,228 km, Çin 1,281 km, Laos 2.130 km
Tabi burada bir anı eklemek lazım
Uçağımız arıza yaptığı için 5 de vize işlemleri için gittiğimiz havaalanında Gece 01:30 gibi uçak kalkmıyor diye indik. Doğal olarak THY otel ve ulaşım ayarladı. Biz büyük bir grup olduğumuz için ayrı bir otele götürdüler. Şansa bakın sabahlayin Laos, Kamboçya, Vietnam Delegasyonu varmış. Koca koca adamlar, kırmızı plakalı bolca araba, generaller vs. Doluy idi. Tabi bu olayı bizden takan yok.
Adamlar askeri kıyafetler, takım elbiseler müthiş bir düzen ve karşılarında dünyayı takmayan, şortlarla gezen ve hatta onlar için hazırlanmış (bilmiyorduk valla) çay ve kurabiyeleri yiyen bir grup buldular. İlginç görüntülerdi Sonra bize ayrı bir yer ve salon açtılar..
Neyse devam …
İklimi : Güneyde tropikal (biz güneydeydik) kuzeyde muson iklimi görülür. Yaklaşık 36-38 derece sıcaklıkta gezi yaptık, genellikle sert ışıkta fotoğraf çektik ve bir sırt çantasının bu kadar zulum verdiğini uzun zamandır ilk defa gördüm. Piştim, yandım, günde 3 üst ve alt değiştirdik.
Nüfus : 86 milyon civarı. Bizim gittiğimiz kent 5 milyon civarıydı
Nüfusun Etnik dağılımı : Vietnamlı % 85- 90, Çinli, Hmong,Tay, Khmer, Cham diğer etnik grupları oluşturuyor.
Din: Budizm, Hoa Hao, Cao Dai, Hristiyanlar, Yerel inançlar, Müslümanlar
Bir tane (en azından ben 1 tane gördüm) mescit gördüm. Cao Dai tapınağını gezdik. Biraz bu dinden bahsedeyim.
Tay Ninh kentinde Kaodizm tapınağı bugün 3 milyon muridi olan 1928 yılında Cao Dai tarafından ortaya konan dinin tapınağı. Tüm dinleri sentezleyen Cao Dai her dinin kendisine göre iyi taraflarını kabul etmiş. 4 dinden fazla etkilenmiş. Bunlar Budizm, Taoizm, Katolik ve Konfüçyüs felsefesi. Müslümanlıktanda etkilenmişler. Örneğin tapınağa ayakkabılarınızı çıkararak giriyorsunuz. Törenlerde kadın da erkeğin yanında yer alıyor. Kaodistlerin beş ana prensibi ; Kimseyi öldürme, yalan söyleme, hırsızlık yapma, tek kadınla ol ve alkollü içki içme. Törenlerde kadınlar bir yana, erkekler bir yana sağlı sollu diziliyorlar. Sanki namaz kılar gibi oturuyorlar ve ilahi bir şarkı eşliğinde meditasyon yapıyorlarmış.
Vietnam savaşını falan anlatacak değilim zaten internette bolca bilgi var. Ama müzenin çok çok etkileyici olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu savaşlar onlara büyük eziyet, yıkım getirmiş. Yağmur ormanlarının ciddi bir kısmını kaybetmişler ama onlara büyük özgüven ve gurur verdiğini söylemekte lazım.
Vietnamlılar turizm patlamasının aynı zamanda günlük yaşam ve yerel kültürler arasındaki bağıda iyice koparacağını hissediyorlar. Zaten liberalizim her yerde yavaş yavaş hissedilmeye başlamış. Ülkede turizme en hazır yer bizim de bulunduğumuz Saigon gözüküyor. Kaliteli oteller (gerçekten güzeller) golf kulupleri, sağlık merkezleri Saigonda her yere serpiştirilmiş.
Vietnamın geri kalanı ise köyleri ve kentleri açıkçası turizme daha tam olarak hazır olmadığını söyledi rehberimiz.
Ticari ambargonun kaldırılışından itibaren Amerikalılar aceleci davranmasada Taylandlı, Singapurlu, Güney Koreli, ve Japon şirketler yatırıma başlamışlar.
Vietnamın milli içkisi Yılanlı Votka. İspirto tadındaki bu içki çok ilgin. Ben 3 tane götürdüm. Ama 38 derecede de adamı bir hoş yaptığını söylemeden geçmemek lazım
Vietnamlılar nasıl insanlar : Öncelikle okumayı çok seviyorlar, Türkiyeyi bilmiyorlar, Avrupada bir ülke diyorsunuz ehhhh diyorlar. Bazılarına rehberimizden öğrendik Aziz Nesinin ülkesi diyorsunuz biliyorlar. Victor Hugo ve Aziz Nesin (ki Victor Hugo nun Cao Dai dini dahil bir çok konuda izi var bu ülkede) çok biliniyorlar. Sonsuz dışa dönükler ne demek bu çok sakinler, güler yüzlüler, gururlu ve özgüvenliler, sizi dinliyorlar. Genç kızları (göreceli bir kavram olsada) güzeller, narinler, zarifler. Genellikle sıcak, güleryüzlü insanlar. Rehberimize görede halkın en büyük özelliği Geçmişe sünger çekerek geleceğe bakma çabaları. Ho Chi Minh ise bizim Atatürk ümüz gibi orada. Her yerde fotoğrafları, resimleri heykelleri var. Zaten Saigon eski ismi olan kentin şimdiki ismi Ho Chi Minh
Latin alfabesi kullanan nadir Asya ülkelerinden biri. Okuma yazma oranı % 95 civarında. Vietnam filmlerinden gördüğümüz Amerikan Büyük Elçiliği buranında meşhur yerlerinden biri.
Motosikletleri zaten anlattık. Müthiş bir trafik var. Buna karşılık ne kaza nede kavga gördük. Daha önce müthiş bisiklet varmış, biraz durumlar düzelince motosiklete geçilmiş. Sırada araba var. Ama ben uzun süre motosikletlerin devam edeceği görüşündeyim.
Bu arada turistlik yerlerede gittik. Lake yapılan mağazaları gezdik alışveriş yaptık. Lake nin yapılma sürecini izledik. Düzenlediğimde onlarında fotoğraflarını eklerim birkaç tane.
Sonrasında uçağımız bozulduğu için 1 gün gecikmelide olsa güzel memleketime döndük.
THY uçağı Vietnam'da arıza yaptı - Posta
Okuyan, yorumlayan herkese çok teşekkürler. Saygılar
Sony RX1 -- Nex-6/16-50
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.