AVANTAJLARI
-twin refleks makinalarda şu var farklardan biri lens ile film arasında lensi kapatan diyafram benzeri bıçaklar var perde görevi gören onun dışında bir engel yoktur slr de ayna ve perde oluyor.
-twinler mekanik olarak daha basittir o yüzden tamiri falan daha kolay
-twin makinalar gerçekten çok sessizler lubitelde de farketmiştim çarşıda gezerken fotoğraf çekin mesela çekti mi çekemedi mi anlamazsınız o kadar sessizdir. slr ve dslrlerin sesleri malum

-bir de şu deklanşöre bastığınız anla fotoğrafın çekilmesi anı arasında geçen birşey gecikmesi vardı twinde o gecikme çok azdır ayna olmadığı için.
-slr de uzun pozlama yaparken vizördeki görüntü ayna açıldığı için kaybolur twinde kaybolmaz

-slr makinalarda flaş açıksa flaşla uyum hızı 1/60 saniye twinde daha fazla 1/500e kadar uyumlu olabildiği söyleniyor ama ideal olan maksimum hız 1/125
-ND filtre benzeri filtreleri varmış bir de( tabi artık bulunabiir mi bilmiyorum) ND filtreyi slr ya da dslrye takmadan önce netler sonra takarız çünkü filtreyi takınca görüntü karanlık olur twinde vizör lensi ayrı olduğu için böyle bir dert yok
DEZAVANTAJLARI
-twinlerin lensleri hep geniş açı zoom bulmak kolay değil (ki onlar da pek zoom sayılmaz hele tele seviyesinde hiç yok) çoğu da sabit lensli
-fotoğrafçının vizörden baktığında gördüğü görüntünün lensi ile fotoğrafın çekildiği lens farklı olduğundan parallax hatası denen bir durum oluyormuş bu uzaktaki objeler için sorun değilken yakın mesafede belirgin sorun yaratıyormuş (benim eklemek istediğim nokta:nasıl birşey bilmiyorum ama mesela lubitel 2 de vizörde görüntü düzgünken fotoyu çektiğinizke kenarlarda eğilmeler oluyor) (parallax error türkçede ıraklık açısı diye geçiyor)
-vizöre bağlı lenste diyafram olmadığından net alan derinliğini ölçmek mümkün değil (birkaç makina hariç. bunlardan biri rolleiflex)
-vizöre bakmak için makina sizden aşağıda bulunması gerektiğinden makinayı tripota kurunca footğraf çekmek zorlaşıyor (benim eklemek istediğim nokta: artık çözümü var değişik vizör eklentileri yapılıyor)
-mamiya c220 ve c330 haricinde görüntünün vizördeki hareketi sizin hareketinize terstir. yani siz makinayı sağa çevirince vizördeki görüntü sanki sola çeviriyormuşsunuz gibi ilerler (benim eklentim: alışana kadar başımı döndürmüştü

)
-perde olarak kullanılan mekanizma maksimum hızı en fazla 1/500 olarak kısıtlar (benim eklentim: lubitelde bu 1/250)
-benim eklentim: artık lenslerini bulmak çok zor filtreleri varmış hayatımda daha göremedim o derece
wikiden çeviridir