teşekkürler, cidden özenli ve önemli bir çalışma...
teşekkürler, cidden özenli ve önemli bir çalışma...
Malum bugün Fenerbahçe - Galatasaray maçı var.
Maç sonrasında konvoydan görüntüler almak istersek, araba farları ve sokak lambaları ışığı altında nasıl ayarlar yapmamızı tavsiye edersiniz.Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar makina ayarları hakkında ip ucu verebilir mi ? Bilmemiz gereken incelikler var mıdır ?
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Ellerinize sağlık Mert Bey
Benim için yine cok yararlı bir konu. Tesekkurler.
Mert abi eline sağlık yeni başlayanlar için güzel bir anlatım![]()
Çok çok teşekkürler...
Teşekkürler
Canon EOS 450 D + Hahnel Battery Grip
Canon EF-S 18-55mm 1:3.5.5.6 IS
Canon EF 50mm f/1.8 II
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
Sigma 18-50mm f/2.8-4.5 DC OS HSM
Speedlite YN460 II
Canon D-SLR dünyasına yeni girmiş kişiler için, olması gerektiği gibi kısa ve öz bir anlatım olmuş. Emeğiniz için teşekkür ederim. Fakat naçizane 2 adet hata gözlemledim. Biraz "ukalalık" yaparak paylaşmak isterim:
1- (Anlatıcının bu konuyu bildiğinden eminim, ama teknik bir terim hatası olmuş) Pozometre çizelgesindeki "0" değeri gözümüzün gördüğü ışık değerini hedeflemez. Tüm görüntüleme cihazlarının kabul ettiği değer olan " %18 GRİ" değerini hedefler. Yani ölçülen alanın ortalama koyuluk değerinin %18 gri olması hedeflenir. Çoğu çekim koşulunda gözün gördüğüne yakın bir değer olsa da, bazen bir hayli uzak olabilir. Örneğin, beyaz bir kağıdı beyaz olarak görürüz ve bu tonda fotoğraflamak isteriz. Fakat bu kağıdı kadrajı dolduracak şekilde fotoğraflarsak makinamız gri'yi hedefleyeceği için kağıt gri çıkar (yani tam olarak %18 gri). Çünkü makinamız çekmek istediğimiz objenin ne olduğunu bilemez. Sadece ölçüm sensörüne düşen ışık miktarını bilebilir. Kadrajı kaplayan beyaz rengi parlak ışık olarak algılar ve fotoğrafı gerekenden az pozlar. Bu durum siyah bir kağıt da tam tersi olarak karşımıza çıkar. Yani siyah daha açık tonda çıkar (NOT: siyah renk konusunda modern makinalar biraz daha akılcı davranırlar ve konunun karanlık olması gerektiğini tahmin ederek pozlamayı %18 griye kadar abartmazlar, ama gene de olduğundan açık çıkar). Bu gibi durumların pratikte karşılaşılabilecek örnekleri çoktur. Beyaz duvar önünde poz veren bir gelin, ya da siyah perde önünde duran smokinli damat gibi.
Dolayısıyla manuel pozlamada "pozometredeki sıfır değeri gözün gördüğü değerdir" demek yanlış olur. Ayrıca AV, TV ve otomatik modlarda sıkça karşılaştığımız açık ya da koyu pozlama hatalarının sebebi de budur. Aslında SLR ya da kompakt makina kullanan her fotoğraf meraklısı bu durumu bilir. Ama ardında yatan teknik nedeni tam olarak merak etmez. Bu hatanın teknik nedenini bilirsek, makinamızın çalışma sistemini daha iyi anlamış oluruz ve bu hataları önceden öngörüp bertaraf edebiliriz. Profesyonellerin exif bilgilerine bakarsanız, pozlama telafisini (+/-) ne kadar sık kullandıklarını görürsünüz. Nedeni konuları olduklarından daha açık ya da koyu görüntülemek değil, insan gözünün algıladığı değerlerde yakalamak içindir. Ve makinaların bu yetersizliğini iyi bildiklerinden, fotoğrafı çekmeden gereken telafiyi pozometre üzerinden verirler.
2- A-DEP modu, Automatic Depth of Field (Otomatik Alan Derinliği)'nin kısaltmasıdır. Ama videoda anlatıldığı gibi lensi en açık diyaframa kitleyerek sadece öndeki objeyi netlemeyi sağlamaz. Tam tersine, kadrajdaki tüm objeleri net görecek diyaframı seçerek en uygun alan derinliğini sağlar (ne eksik, ne fazla). Otomatik denmesinin sebebi, gereken alan derinliğini kendisi belirleyebilmesidir. Bunu yapabilmek için tüm AF noktalarını aktive eder, bu sayede kadrajdaki en yakın ve en uzak objeleri belirler ve hepsini kapsayacak bir alan derinliği sağlar. Böylelikle gerekmediği takdirde çok kısık diyafram kullanmaz, ama gerekirse f/22'lere kadar kısar. Bunu test etmek için makinanızı A-DEP moduna alın. 3-4 metre ötedeki "tek bir" objeye odaklanın (obje önünde veya arkasında başka obje olmasın). Deklanşöre yarım basın ve makinanın belirlediği diyafram değerine bakın. Ortam çok aydınlık değilse gayet açık bir diyafram seçecektir. Çünkü tek bir objeyi kapsayacak alan derinliği çok fazla değildir. Bu defa aynı objeye ek olarak sol elinizi lens önünde tutarak kadraja dahil edin ve tekrar yarım basın. Bu defa makinanız hem uzaktaki objenizi hem de lense çok yakın olan sol elinizi de net görmek isteyeceği için çok kısık bir diyafram seçecektir. (geniş açı olmayan lenslerle daha belirgin test edebilirsiniz)
Konu kench tarafından (15.June.2012 Saat 04:45 ) değiştirilmiştir.
Ozgur bey selamlar ,
estafurullah ne ukalaligi, detayli anlatiminiz icin cok tesekkurler . a-depth modundaki bu ozelligi bilmiyordum.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mert abi emeğine sağlık çok faydalı olacağına eminim![]()
Canon 5D Mark II
Ağustos sonu Mark III
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Canon 24-105 F 4 L IS USM
2 X YN-565EX E-TTL
( Pantolonumuz Diesel den Canon'cuyuz Ezelden
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
)
Emeğinize sağlık. Çok faydalı olacak benim için
Eline sağlık teşekkürler
Bu yeni başlayanlar bölümü benim gibi bir acemi için çok faydalı teşekkürler...
Güzel bir tanıtım video'su olmuş digital fotoğraf makineleri gibi (teyzecim şuraya basacaksın ve poz) basit kullanımı yok![]()
İnsanoğlu nankördür.Eğer halen sana ihanet etmemiş ise uygun şartlar oluşmadığı içindir..
güzel paylaşım
Teşekkürler. Güzel bir örnek olmuş.
Cok guzel ve faydali bir konu. Bugun ilk defa bir makine aldim ve bilgim sifir. 70d aldim. Bu videoyu birde iso, enstantane , pozlama, diyafram, gibi terimleri ogrendikten sonra izliycem.
Bendeki makinede a-dep modu yok nedendir ?
Sizinkilere ek olarak C - SCN - modlari var B videoda varmiydi hatirlamadim simdi.
Benim gibi hayatinda ilk defa boyle bir cohaz almis birine ne onerirsiniz hocam? Hangi mod uzerinde yogunlasip bu terimleri ogrenmek icin nasil bir yol izlemeliyim ?
Son olarak lensin uzerinde olan zoom un dis tarafinda kalan tekerlek nedir? Ceviriyorum saga sola ve hic bir ise yaramiyor :S
![]()
Netleme halkasi o , MF de netlemeyi kendiniz yapin daha iyi anlarsiniz farki
Butun modlarin bir kullanim alani var ama ogrenmek icin bence en ideal AV modu zaten kullandikca ogrenirsiniz , butun modlarin ne ise yaradigini ogrenip bol bol cekim yapip makinanin hangi degerlerde cekim yaptigini takip edin.
Eskiden Buralar Hep Tarlaydı ...
AF de zaten makine kendi donderir o halkayi haliyle MF de siz donderirsiniz. Vizorun yanindakide dediginiz gibi vizordeki goruntuyu netlemek icindir ben daha hic kullanmadim o tusu
Eskiden Buralar Hep Tarlaydı ...