Herkese Selamlar..

Bugün sizlere fotoğraf makinemizde bulunan çekim modlarının açıklamalarını yapmaya çalışacağım.



Basit Çekim Yöntemleri:

Otomatik Mod:
Bu çekim modunda herşeyi fotoğraf makinemiz yapıyor. Bize sadece kadrajı ayarlayıp deklaşöre basmak kalıyor

Portre Modu:
Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı açabilidiği kadar açıyor. ( küçük f değerleri) Böylelikle ön taraf net arka taraf bulanık oluyor ki bu potre çekimlerinde olmazsa olmazdır..

Manzara Modu:
Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı kısabildiği kadar kısıyor.( büyük f değerleri) Böylelikle daha fazla alan net oluyor..

Makro Modu:
Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı orta bir değerde tutuyor. Böylelikle çektiğimiz fotoğrafta hem netlik fazla oluyor hemde arka plan netsiz bir görünüm kazanıyor. Böylelikle ürün ön plana çıkmış oluyor.

Spor Çekim Modu:
Spor Çekim modunda ise fotoğraf makinemiz estantaneyi en yüksek değerde tutmaya çalışıyor. Böylelikle hareketi donduruyor.

Gece Çekim Modu:
Gece Çekim modunda ise fotoğraf makinemiz estantaneyi düşük değerde tutmaya çalışıyor. Böylelikle uzun pozlama yapmış oluyoruz.

Flaş'sız Çekim Modu:
Adı üstünde flaşsız çekim modu. Ortam ne kadar karanlıkta olsa flaşı kullanmayan çekim modudur.Bu tarz durumlarda estantaneyi düşüreceği için tripodla çekim yapmak en yararlısıdır.

Yaratıcı Pozlama Modları

Estantene Öncelikli çekim Modu:
Estantane Öncelikli Çekim modunda çekiceğimiz fotoğrafın niteliğine göre uygun bir estantane değeri veririz ve geri kalan bütün değerleri fotoğraf makinemiz ayarlar.Bu tarz çekimleri yaparken ISO ayarını kendiniz ayarlayın. Estantane öncelikli çekim modu genelde hareketi dondurmak için ve uzun pozlama yaparmak için kullanılır. Normal çekimler yaparken fazla kullanılmaz. Uzun pozlamaya örnek vermek gerekirse akan bir nehiri uzun pozlarsak nehirin üstündeki su hareketten dolayı fotoğrafımızda bir tül etkisi yapıcaktır ve bu çok hoş bir görüntüdür. Pan tekniğinde de kulanılan bu çekim modu araba çekimlerindede kullanılır. Ayrıca bazen fotoğraf makinemiz doğru değerleri veremeyebilir fotoğrafımız olduğundan koyu yada aydınlık çıkabilir. Bu tarz durumlarda kameramızın pozometresini kullanarak EV değerini karanlık çıktıysa +1 , aydınlık çıktıysa -1 e kadar çıkarıp istediğiniz sonucu elde edene kadar çekim yapın..

Diyafram Öncelikli Mod:
Diyafram Öncelikli Çekim modunda çekiceğimiz fotoğrafın niteliğine göre uygun bir diyafram değeri veririz ve geri kalan bütün değerleri fotoğraf makinemiz ayarlar.Bu tarz çekimleri yaparken ISO ayarını kendiniz ayarlayın. Ayrıca bazen fotoğraf makinemiz doğru değerleri veremeyebilir fotoğrafımız olduğundan koyu yada aydınlık çıkabilir. Bu tarz durumlarda kameramızın pozometresini kullanarak EV değerini karanlık çıktıysa +1, aydınlık çıktıysa -1 e kadar çıkarıp istediğiniz sonucu elde edene kadar çekim yapın..

Full Manuel Mod:
Adı üstünde olan bu çekim modumuzda fotoğraf makinesi bütün kontrolu size bırakır.ISO diyafram estantane pozometre aklınıza ne gelirse
Bu çekim modunda dikkat edilmesi gereken ise vizorden bakarken pozo metreyi kontorl etmektir. Çektiğiniz fotoğrafın istediğiniz aydınlıkta çıkması için pozometreye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Alan Derinliği Modu:
Bu çekim modumuzda fotoğrafınıza alan derinliği etkisini çok rahatça verebilirsiniz.Bu da sizin yaratıcılığınıza kalmış

Program Auto:
Program çekim modunda ise siz fotoğrafınız nasıl çıkmasını isterseniz öyle çıkıyor. Tonların koyu mu yoksa açık mı yada olduğu gibi mi..

Kolay Gelsin..

Diğer Ders ve incelemeler:

ISO Testleri
Canon 450D ISO Performans Testi
Canon 500D ISO Performans Testi
Canon 30D ISO Performans Testi
Canon 40D ISO Performans Testi
Canon 50D ISO Performans Testi
Canon 7D ISO Performans Testi

Lens İncelemeleri
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 İlk İzlenim
CanonTURK Canon EF 50mm 1.4 İncelemesi
CanonTURK Canon EF 50mm 1.8 İncelemesi
Canon EF 85mm f/1.8 USM İncelemesi
Canon EF 100mm f/2.8 USM İncelemesi
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS İncelemesi
SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM Lens İncelemesi

Photoshop Dersleri
Canon Digital Photo Professional ile Raw Isleme (Videolu Anlatım)
Photoshop'ta Panorama nasıl yapılır? ( Resimli Anlatım)
Photoshop'da Polar Panaroma Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)
Photoshop'ta Eğik Kadraj Düzeltme
Fotoğraflarımın boyutunu nasıl düşürebilirim? (Resimli Anlatım)
Adobe Camera Raw ile Raw Fotoğraf İşlemek (Videolu Anlatım)
Photoshop'ta İstenilen Yerleri Renkli Bırakma Dersi

CanonTURK İncelemeleri
Canon EOS Çekim Modları (Diyafram, Estantane, Spor , Manuel , Portre , Manzara)
Iso - Diyafram - Enstantane Simulasyonu
CanonTURK Diyafram Testi
CanonTURK 10-250 MM Zoom Testi