Söylenenlerin hepsi yanlış. Eniştemin kayınbiraderi dedi ki Amerika'da Hazerblat diye bir makine varmış. Fiyatı 30.000$'mış. Şahane çekiyormuş. Hiç öyle okuymayla falan olacak iş değilmiş. O gürdüğümüz o güzel fotoğraflar işte hep onunla çekiliyormuş. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim. (Şaka diyeyim de bilmeyenler inananmasın, bilenler de sövmesin.)

Levent Bey makinenizi M modu haricinde kullanırsanız böyle makinenin hatalı ölçümler yaptığı durumlarda nasıl müdahale edeceğinizi bilmenize yarayacak tecrübeyi edinemezsiniz. M modunu kullanmak için de arkadaşların dediği gibi okumanız veya Youtube'da eğitim videoları izlemeniz şart.

Derseniz ki günü kurtarayım, buyurun:
Gündüz vakti için:
ISO'yu 100'e alın,
f11'e gelin. (Lensin modeline göre değişmekle beraber bu senaryo için optimum değer f8 - f13 arasıdır. f8'in altı çok işimizi görmez, f13'ün üzerinde de keskinlik kayıpları oluşur.)
Denemek için 1/400'te fotoğrafı çekin. Fazla pozlandıysa 1/500, 1/800. 1/1000 diye istediğiniz sonucu alana kadar gidin.
Patlayan gökyüzüne öncelikle etki eden f değeridir. Diğer değerleri de ışık patlamayacak kadar ayarlayın. Sorununuz %99 çözüldü.
Bu çekinleri mutlaka RAW formatında yapın, ardından bilgisayarda güzelce işleyin. Bazen ışık şartları örnek fotoğrafta olduğu gibi o kadar zorlu olur ki o durumda HDR tekniği de imdadınıza yetişebilir.

Bu kabaca anlatım sorunuzun cevabıdır, işinizi çözer ama bu hazır bilgiyle yarın öbür gün başka bir sorunda çözüm üretemezsiniz.
O yüzden Av Tv P A vs. modlarını mutlaka aşın. Atıyorum K modunda falanı filanı seçtiniz, bir değeri de makineye bıraktınız otomatik yapsın diye. Makine sizin durumunuzda olduğu gibi şaşırp o değeri hatalı girdiğinde ne yapacaksınız? O yüzden M!