alan derinliği sensöre de bağlıdır teorikte ama çok da fark etmiyor. circle of confusion diye bir terim var ve sensörün çapraz köşeleri arası (diagonal) boyutunun 1/3000ine denk oluyordu sanırsam (salladım emin değilim ama böyle bir şeydi) ve bu alan derinliği hesaplanmasında bir faktör. ilgileniyorsanız ve ingilizce/almanca biliyorsanız zeiss'in lens dizaynıyla ilgili yaklaşık 50 sayfalık bir makalesi vardı onu bulup okuyabilirsiniz. akademik ağırlıkta ve teknik bir makaledir uyarayım. bu konuştuğum objeye aynı mesafeden çekilirken olan farklardı tabi. objeye olan uzaklık ve diyafram çok daha fazla fark ediyor sensör boyutundan. aynı kadrajla çekilecekse ff kameranın 1.6 çarpan avantajı sizi objeye daha çok yakınlaştırmak zorunda kalacak haliyle alan derinliği avantajınız olacak.
alan derinliği ovalleşmesi olayı benim de ilk başta kafamı karıştırıyordu. adam almış 600mm ile minicik kuşu çekmiş resmen oval bir şekilde net alan gözüküyor. e hani alan derinliği düzdü diyorsunuz sonra. ama onun da olayı şu. alan derinliği ve modelin durduğu alanı iki farklı düzlem olarak görürsek ve bu düzlemler birbirine dikse net olan bölge ip gibi dümdüz çıkıyor. eğer en ufak bir açıyla birbiriyle kesişiyorlarsa (yani kamerayı o veya bu şekilde eğdiyseniz modele doğru) iz düşüm geometrisinden kaynaklı olarak oval gözüküyor. teknik çizim dersi almış arkadaşlar belki daha iyi anlayacaklardır demek istediğimi.
odak uzaklığına mı diyafram açıklığına mı daha çok bağlı sorunuzun cevabını bilmiyorum. internette alan derinliği hesaplaması yapan bir yığın site var parametreleri girip denemek lazım ben üşendim açıkçası =)