Cihan Bey,
Prensipte yaptığınız oldukça mantıklı ve genelde uygulana yaklaşım.
Sonuçta DIYAFRAM (f) - ENSTANTANE (t) - ISO üçlüsü ile pozlamanız yapılıyor.
Ancak f değerini (f/1.4, f/1.8, f/2.8 gibi olan bir lenste), f/4 - f/5.6 - f/8 - f/11 gibi dar diyaframlarda kullanmanın çeşitli nedenleri var:
1. Sizin dediğiniz gibi fazla ışıktan dolayı ISO 100'de dahi 1/4000s veya 1/8000s gibi yüksek hızlı enstantanelerin yetersiz gelmesinden ötürü ışığı/pozlamayı bir miktar daha azaltmak.
2. Alan derinliğni arttırmak için diyafram daratılabilir. Örneğin yakın mesafeden bir objenin veya kişinin fotoğrafını çekerken arka plandaki manzara, bina
vb. bir görseli de fotoğrafa net çıkarmak istiyorsanız alan derinliğini arttırmanız gerekir. Bunun da yolu diyaframı daraltmaktan geçiyor.
3. Lensi en keskin diyaframında kullanmak. Genelde diyaframı 1-stop veya 2-stop kıstığınızda lenslerin en keskin çalışma aralığına girmiş oluyorsunuz. Tabi bu lensten lense değişiyor, ama istisnalar bu kaideyi bozmuyor. Elinizdeki f/2.8 lensin genel olarak en keskin olduğu diyafram f/5.6 (yani 2-stop; f/2.8 -> f/4 -> f/5.6). (Bakınız:
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF] VC (Canon) - Review / Test Report - Analysis )
4. Enstantaneyi kasıtlı olarak uzatmak (örneğin 1/100s - 1/200s gibi enstantanelerden 1/15s - 1/20s değerlerine uzatmak) ve bu şekilde hareketi pozlamak (hareket eden objelerin bulanık çıkmasını sağlamak).
5. Veyahut uzun pozlama yapabilmek için ND filtre haricinde diyafram iyice kısılabilir. Ancak f/16 ve daha dar diyafram değerlerini önermiyorum, çünkü difraksiyon nedeniyle netlik azalmaya başlıyor.
6. Aklıma şu anda gelmeyen başka amaçlar olabilir. Bu konuda diğer arkadaşların açıklamaları bu eksiği tamamlayacaktır.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Selamlar ve iyi çekimler.