Alıntı furai Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bütçe darlığı ile alakalı bir durum değil, 6D M2 ile 90D neredeyse aynı fiyata satılıyor ancak 6D M2'nin sensör performansı çok eleştiriliyor. 90D nin ise sensörü oldukça olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca uygun koşullarda ki samanyolu çekilecekse uygun koşulların yerine getirilmesi gerekiyor zaten 60D ile bile oldukça tatminkar fotoğraflar çektim. Mevcut gövdemi mümkün olan en iyi seçenekle güncellemek istiyorum. 90D, 60D'ye göre daha iyi iso performansı, daha iyi görüntü kalitesi, daha iyi oto fokus performansı, daha iyi canlı ön izleme gibi bir çok alanda gelişme sağlamış durumda. 6D M2 ile 90D arasındayım ancak 6D'nin sensörü soru işareti, zaten içime sinmiş olsaydı 6D M2'yi bu yaz almıştım.

Farklı markaları da düşündüm ancak mevcut lenslerimi, flaşı, kumandaları v.s. satıp yeniden yeni gövde için lens ve aksesuarlar almam gerekecek, zaten hobi olarak yapıyorum bu işi çok gereksiz bir maliyete katlanmam gerekecekti. Bırak başka markayı 6D ile 90D arasında bile mevcut lenslerimden Ef-s 15-85mm ve Samyang 16mm f2'yi değiştirmek zorunda kalacağım için ek bir maliyet çıkacak. Bu sebeple 90D'nin performansı, en düşük maliyetle mevcut gövdemi yenilemek anlamında benim için önemli. Eğer 6D'nin görüntü performansı çok iyi olsaydı o zaman hiç tereddüt etmezdim.

Olayın mantığı şudur;

Tam kare gövde + 20mm F1.8 lens diyelim.
1 saniyede sensöre 100 birim ışık toplayabiliyor.

APSc sensör + 20mm F1.8 lens
1 saniye de 60 birim ışık toplayabiliyor.

Matematik hesabı yapmadım kabaca söylüyorum.


Yıldız olayında keramet ışık toplayabilmektedir.

1sn pozlarsanız ancak ay gibi çok yakın ışık kaynakları görünür.
5sn pozlarsanız kuzey yıldızı, jüpiter mars satürn vs yakın ve uzakta ama çok parlak ışık kaynakları görünür.
10-15sn pozlarsanız daha da fazla ışık alırsınız.
50sn de galaksiler görünmeye başlar.
5dk pozlarsanız nebula falan görmeye başlarsınız artık.

Ancak gezegenimiz kendi ekseninde döndüğü için kullandığınız lense bağlı olarak en kabaca 50sn den fazla pozlama yapmanız mümkün değil. ( FF sensörde en geniş 10mm lens ile) 50sn den sonra yıldızlar kaymaya başlayacak.

Biz gene ideal 20mm standart bir lens üzerinden gidelim.
20mm lens ile FF sensörlü bir makina da 25sn den fazla pozlama yapma şansınız yok.

20mm / F1.8 / 25sn / iso 100 ayarlarımız bu şekilde diyelim.
1sn 100birim ışık topluyordu 25sn de 2500 ışık birimi topladık.

Aynı şeyi APSc de deneyelim.
20mm x 1,6 crop faktörü etti 32mm.
32mm ile APSc sensör 15,5sn pozlama yapabilirsiniz, sonra yıldızlar kaymaya başlar.
Yani ayarlarımız ne oldu?
20mm (32mm) / F1.8 / 15,5sn / iso100
1sn 60 birim ışık toplar demiştik kabaca 930 ışık birimi topladı.

Birde tam kare sensörde F1.8 olan diyafram değeri APSc sensör de F2.8 e tekamül eder muhabeti falan var ki onlara hiç girmedim daha

APSc sensörün iso başarımı FF orta seviye bir gövdeyi geçmesi 2019 yılı itibari ile mümkün değil.
APSc sensör ile siz iso 1600 ile fotoğraf çekebilirken ben FF sensör ile iso 4000-5000-6400 abanıyorum.

Siz bu açığı sadece yıldız takip cihazı ile kapatabilirsiniz.
Dünyanın dönme hızı ile senkron şekilde dönüp 15.5sn olan pozlama süresini 1dk 2dk 5dk gibi sürelere çıkartır.

APSc + yıldız takip cihazı
FF

Tercih sebebi biraz. Biri daha ufak daha kompakt, lensleri ucuz alternatif çok, kolay bulunur, kolay satılır vs
Diğeri çok daha pahalı, büyük, lensleri ateş pahası ama daha kolay vs...


Not: Yukarıdaki rakamlar herhangi bir teknik döküman üzerinden hesaplanmamıştır, sadece kabataslak anlaşılsın diye beyan edilmiştir.