7d Mark II ve Gps kullanımı...........................
2004 yılından beri aracımda navigasyon kullanırım, bir çok cihaz geçti elimden, sonraları ios cihazlarda kullandım.
Bu nedenle Gps oldum olası beni çekim alanına sokmaktadır, zate 7DII alma sebeplerimden biri de bu.
7DII aldıktan sonr ilk testlerimi dün yaptım. Seferihisara, "Çocuk Sevgi Evi" (bu başka bir konu, yakında paylaşırım) ziyaretimden dönüşte Gps açtim.
Açık alanda uyduları bulması 20 saniye kadar sürdü, sonrasında "Dijital pusula kalibrasyonu" yapılması gerekti. Sonrasında kullanıma hazır hale geldi.
Şimdi, şehir içinde, mevkileri belli yerlerde foto çektikten sonra, fotoya bakınca nerede çektiğiniz kolayca hatırlıyorsunuz. Yer tarifi yaparken veya tekrar gitmeniz gerekiyorrsa, sorun olmadan yeri bulursunuz.
Ama, kırsal bölgede, doğa fotoğrafçılığı yaparken, dolaşa dolaşa mevkiisini bilmediğiniz yerlerde çekerseniz, özellikle yakın çekimlerde, bu yeri nasıl hatırlayacaksınız , yada, tekrar gitmeniz gerekirse ne yapacaksınız?
İşte bu gps bilgilerini karta aktararak veya Lightroom da izleyerek bu fotoğrafları konumlandırmanız mümkün.
GPS Ayarları...............................
-Menüde 4/2/6 (İngiliz anahtarı olan 4. altında, 2. kademede, 6. seçenek) "GPS/Dijital pusula ayarları" seçin
- GPS > kapalı/açık dan açık seçin
-Alt sıradaki "Ayar" seçin
- .Otomatik zaman ayarı= uydudan gelen sinyaller içinde zaman bilgiside yollanıyor, ancak bu zaman zaman karışıklığa yol açıyor, malum Greenwich/Londra baz alınıyor ve yaz saati uygulaması farklı olabiliyor, "Kapalı" tutalım.
- .Konum güncelleme aralığı= 1 saniyeden 5 dakikaya kadar aralıklı seçebilirsiniz, size kalmış, ancak her güncellemenin pil ömründen çalacağını unutmayın, ayrıca, bir araçla kısa aralıklarla hareket edip çekiyorsanız mutlaka kısa seçin, yoksa son güncelleme mevkisinde belirler ve yanlış mevkii alırsınız.
- .Digital Pusula= Eğer çekim sırasında yön bilgisini görmek isterseniz açarsınız, foto konum kaydına da işliyor.
- .GPS bilgisi görünümü=
- . - Enlem, Boylam konumu, Kuzey ve Doğuya göre, derece, saat, dakika ve saniye cinsinden veriliyor. Konum yanılma payı Gps çipinin hassasiyetine göre 1-30m arası olabiliyor. bu cihazda 4-30m kadardı.
- . - Rakım= denizden yüksekliği veriyor, ama bugüne kadar tam doğru olarak veren navigasyon/gps cihazı görmedim, nedense hep hatalı olurlar.
- . - Yön= Pusula yönü E-W-N-S yönleri ve derece olarak veriliyor. E 84 gibi.
- . - UTC= Greenwich saatine göre zamanı veriyor, ilk ayarda kapattıysanız burası boş görünüyor.
- . - Uydu sinyali alma, gps in sinyal alıp almadığını burada görüyorsunuz.
- . Digital pusal kalibrasyonu, ilk seferinde 3 farklı hareketle, makinayı çevirerek tamalıyorsunuz, resimli olarak yardımcı oluyor.
- . GPS kayıtçısı, bu açık olursa çektiğiniz tüm fotoların konum bilgileri, sonrasında kullanabileceğiniz log dosyası olarak makine hafızasına kayıt ediliyor. Bunu alt menüleri,
- . - Kayıt verilerini karta aktarmak
- . -Kayıt verilerini silmek
Bir adet fot için örnek log file (txt dosyası, notepad ile açıp görebilirsiniz)
@CanonGPS/ver1.0/wgs-84/Canon EOS 7D Mark II/023020001254/00f0 > Sabit bilgi başlığı
$GPGGA,083931.435,3821.8725,N,02652.4017,E,1,06,2. 1,17.0,M,,,,0000*3F ......gps konum bilgileri.
Bu alt satırıdaki enlem ve boylam değerlerini, Google earth veya yandex map uygulamasına yazarsanız konumu alabilirsiniz, veya bu satırı olduğu gibi kopyalalayıp konum bilgisi alabileceğiniz küçük yazılımlar var, bunla bu koordinatları Google Earth KML olarak haritaya atabiliyor.
Lightroom da ise, çok daha kolay. İlk defa gps kaydı olan bir foto yüklediğinizde, bir uyarı çıkıyor, bundan sonra bu gps konum bilgilerini fotolarla birlikte alayım mı diye, evet derseniz artık tüm konum bilgileri Lightroom a yükleniyor.
İşte örnek
Lightroom üst menü çubuğunda "Map" seçeneği, Google Earth tabanlı harita üzerinde size çekilen fotoların yerlerini gösterriyor. Alt menüde bir fotonun üzerine geldiğinizde, haritadaki sarı kutucuk zıplıyor kendini belli ediyor, kırmızı kutucuklar seçmediğiniz fotoları gösteriyor, birden çok foto aynı konumda çekildiyse kutunun üzerinde kaç foto çektiğiniz belirleyen rakam oluyor, bu durumda kutunun üzerine gelirseniz, tıklayarak küçük resimler olarak hepsine bakabiliyorsunuz. Bu konuyu ilerde açmayı düşündüğüm "Lightroom İpuçları" konusunda ayrıntılı işlerim.
Sonuçta, pil ömründen azda olsa vazgeçerek bu faydalı özelliği kullanmak lazım.
DİKKAT; GPS AÇIK OLARAK SEÇİLİRSE, MAKİNAYI "POWER" DAN KAPATSANIZ DAHİ, GPS KONUMLAMA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR.Üst LCD mnüde devamlı yanıp sönen bir GPS açık uyarısı veriyor.
iyi forumlar