Yeni bir body, orta segmentte yeni bir teknoloji; DUAL Pixel CMOS AF. Kesintisiz AF sahibi ilk DSLR.
Canon'un yeni DSLR'ı 70D Eylül'de piyasaya sürüldü, haliyle daha yeni çıktı sayılabilir. Merakla beklediğim bir body olmuştu. Video konusunda gelişmenin büyük olmasından dolayı bana hitap ettiği için en kısa sürede edindim ve ilk izlenimlerim şimdilik iyinin üzerinde, çok iyi veya mükemmel diyebilmem için detaylıca incelemem gerekiyor ki üzerinde çalışıyorum. İnternette bir çok video inceleme, karşılaştırma -özellikle 60D ile- DUAL Pixel CMOS'a örnek olarak "Handmade" videosu mevcut. Fakat bu sayfa altında da örnek fotoğrafları, videoları ve detaylı bir incelemeyi sizlere sunacağım.
Öncelikli olarak gövdeye genel bir bakış ve öne çıkan AF motoru üzerinde duracağım. Daha sonra örnekler ve diğer inceleme konularını ekleyeceğim.
**70D kullanıcıları da bu sayfada toplanabilir.**
**Sürekli olarak makineye vakit harcayamıyorum ve inceledikçe buraya eklemeler yapacağım**
Dual Pixel CMOS AF ve Yenilikleri
Yeni gelen AF seçenekleri üzerinde durmak gerekirse, yeni AF ile karşımıza çıkan menü ekranı aşağıdaki gibi
Dokunmatik deklanşör ne kadar işe yarar bilemem ama, burnumla bile fotoğraf çekmeme yaradı onu söyleyebilirim LiveView modundayken, ayarlamalar haricinde kalan her boş yer deklanşör olmuş, netle ve çek!
AF Yöntemi konusunda göreceğiniz 4 seçenekten en çok ikisini beğendim diyebilirim.
İlk seçenek olan "Yüz İzleme + Normal İzleme" ve üçüncü seçenek olan "FlexiZoneAF Single"
- Yüz izleme + Normal izlemeden bahsetmek gerekirse;
İsminden de anlaşılacağı üzere herhangi bir yüz algılandığında otomatik olarak yüzü netliyor. Normal izlemede ise tıpkı bir Track Motion gibi dokunduğunuz bölgeyi algılıyor ve kamerayı oynatsanız da kadraj dışı kalana kadar o alan veya özneniz net kalıyor.
- İkinci seçenek "FlexiZoneAF Multi", AF noktalarını sağ, sol ve orta olarak 3 gruba ayırarak, özneniz hangi kısımda ise veya hangi kısıma dokunursanız o kısımdaki noktaları kullanarak o özneyi netliyor.
- "FlexiZone AF Single" seçeneği ise AF noktalarını kullanarak otomatik netlemeyi yapıyor. Bu mod Normal izleme'den farklı olarak tek seferlik bir netlemedir. Sadece dokunduğunuz alanı netliyor ve kamera hareket ettiğinde dokunmuş olduğunuz alanı takip etmiyor.
- Hızlı Mod sadece fotoğraf modunda mevcut. LiveView modunda ekranda 19 adet netlik noktası beliriyor ve hangisine dokunursanız, deklanşöre basmaya gerek kalmadan anında seçilen noktayı netleyip çekimi yapıyor.
Sürekli AF, adından ve sadece Açık-Kapalı seçeneklerinden anlaşılacağı üzere otomatik netleme özelliğini aktif hale getirip devre dışı bırakıyor.
Özel işlevler menüsünden ise AF moturunu daha detaylı olarak kontrol edebiliyorsunuz.
Takip hızını ve takip hassasiyetini dilediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz.
Video çekimlerinde 60D'de olduğu gibi manuel ses kaydı özelliğine sahip, ayrıca ek olarak "ALL-I ve IPB" sıkıştırma formatlarına sahip. Bundan dolayı yüksek bitrate ve AGC özelliğini devre dışı bırakmak için Magic Lantern'e ihtiyaç duymadan kayıt yapma imkanı sağlıyor.
Dokunmatik Ekran Hassasiyeti
70D'nin dokunmatik ekranı çift hassasiyete sahip, birincisi Standart, ikincisi ise Hassas.
Bu ayarı Hassas'a getirerek elinizde eldiven varken de kullanabiliyorsunuz.
Tuş Yerleşimi
İlk olarak eksik olan WB tuşu göze çarpıyor, Canon neden böyle bir çıkartma yaptı orası bilinmez ama ne kadar göze eksik gibi gelse de eksikliğini çok aramadım. Onun dışında AF, DRIVE, ISO, AF Noktası Seçimi, Üst Panel Işığı tuşlarına bir yenisi eklenmiş; AF Noktası Tuşu eklenmiş ki çok güzel bir yere konumlandırmışlar; Ana Kadran'ın hemen yanına
Bu tuşa bir kere bastıktan sonra her basışınızda AF düzeni değişiyor. Ana Kadran ile yatay, Hızlı Kontrol Kadranı ile de dikey seçim yapabiliyorsunuz.
Video ve fotoğraf modu arası geçiş ise 7D ve üst seviye makinelerdeki gibi Switch şeklini almış.
Menu ve Info tuşları da 60D'den sonra tekrar eski yerlerine geri dönmüştür.
ÖRNEK1FOTOĞRAF
(%100 Crop)
Düşük Işıktaki ISO Performansı [Video Modu] [ISO 400 ve 800]
Düşük ışıkta, objelerin karanlık yüzlerinin yeni sistem AF ile hiçbir atlama, zorlanma olmadan netlendiğini de görebilirsiniz. AF moturu sesini videolarda duymamak için harici mikrofon veya STM lens kullanmak zorundasınız. Ben Rode VideoMic kullanıyorum ve projelerimde işimi görüyor. Videodaki ses kameranın kendi mikrofonuna aittir.
**1080p izleyiniz.
İyi bir ışıklandırma kurarak, 100 ve 160 ISO değerlerinde kaliteli videolar elde etmek mümkün.
Devamı sürekli gelecek...