Erkut arkadaşım, hatalarının düzeltilmesini istemiş. Fotoğrafta çok belirgin, rahatsız edici olmadığı sürece neyin hata, neyin tercih olduğuna karar vermek kolay değil.
-İlk fotoğrafta anladığım kadarıyla yoldan geçen araçların hareketiyle ışık çizgileri elde etmeyi ummuşsun. Gerek sokak lambasının ışığının patlayarak araya girmesi gerekse instantanenin gereğinden kısa olması bir de buna gene gereğinden açık bir diafram eklenince sanırım fotoğrafın en güzel kısmı hareketli araçların ışıkları değil de sağda park etmiş araç olmuş.
- Diğer iki S/B fotoğrafta S/B tercihinin fotoğrafları sadeleştirmek amaçlı olduğunu düşünüyorum. Her üç fotoğrafta da kompozisyon konusundaki sıkıntı S/B fotoğraflarda biraz daha kendini belli ediyor. Bunun da nedeni sanırım her ikisinde de baş rolü kapabilecek insan figürleri varken bunu başaramamış olmaları kompozisyonu zayıflatıyor. Birincisinde, çocuk fotoğrafta çok küçük bir yer kaplıyor; ikincisinde ise amcam yılların yorgunluğunu da almış ve fakat kadrajdan çıkmış gidiyor!..
Evet, sokak fotoğrafında ne çıkacağını bilemediğin durumlar olabilir. Ancak, aşina olduğumuz sokaklarda, bizi hemen her geçişimizde etkileyen, hafızamıza kazınmış hoş görüntüleri belgelemek, bunu hoşumuza gittiği görüntüye en yakın, en doğal haliyle yansıtmak, izleyenlerle paylaşabilmek asıl amacımız olmalı, değil mi? Sokağın estetik değerler taşıması olası olmasa da barındırdığı, özellikle insan, kedi, köpek, küçük mimari özellikler hatta gün batımı bile estetik katkı sağlayabilir.
Donanım olarak Canon mühendislerinin gurur duyduklarından emin olduğum bir makineye sahipsin. Fotoğrafta kadraj, kompozisyon konularında teorik bilgi, birikimle yapamayacağın hiç bir şey -daha doğru bir tabirle mazeret- kalmamış durumda
Ha gayret..