uzun pozlama göreceli bir kavram. Eger bir spor karşılaşması çekeceksen 1 saniyelik çekim uzun olur mesela.
Dolayısı ile her makine ile uzun pozlama yapılır.
Yıldızlara gelince...
Öncelikle yıldızların etkili dönüşünü istiyorsan en az 15 dakikalık pozlama yapmalısın. Bunu tek çekim 15dakika yapabilecegin gibi bir çok çekim yapıp kompozit imaj oluşturarak da yapabilirsin.
Kompozit imajın avantajı; Daha az noise, daha yüksek iso değeri ile daha çok detay ve daha ışıklı ortamlarda çekim yapabilmektir. Dez avantajı fotoğraflar arasında süre bırakmamalı, çok kare çekmeli ve bunları doğru dürüst işlemeyi bilmelisin
Tek karenin avantajı, fotoğrafı bir araya getirmek yarine direk çekersin, kompozitte her iki kare arasındaki minimal zaman farkından oluşacak boşluklar tek karede olmaz. Dez avantajı ise 650D gibi bir makine ile çok uzun pozlamalar noise sebebi ile sıkıntı verecektir.
Ayrıca bir kaç ek bilgi:
Ne kadar soğuk o kadar temiz fotoğraftır. Heleki çok sıcak havalarda makinenizi zorlayıp başınıza iş almayın.
Mutlaka kumanda kullanın.
Mutlaka sağlam tripod kullanın.
Sadece uzun pozlama değil tripod üzerinde ne çekerseniz çekin IS'i kapatın. Hatta IS hep kapalı olsun gerekmedikçe elde çekiyorsaız bile açmayın.
Birde bilip bilmeden f/1.8 kullanılmaz diyenlere inanmayın. Alan derinliği isteğnize göre diyaframınız seçin. Her uzun pozlamada her şey jilet gibi olmak zorunda diye bir şey yok. Hatta f/8 ürsütne çok çıkmamak gerekir f11 den sonra birçok lensin Chromatic Aberation denilen başarısı ve keskinliği düşer. Sadece yıldız pozlayacaksanız hiperfokal mesafeyi hesaplamayı ve kullanmayı öğrenin.
Öptüm hepinizi.