1)Lens:
Eğer fuara tek body ve tek lens olarak gitmeyi düşünüyorsanız kesinlikle seçiminizi geniş açı bir lensten yana kullanın. 70mm ve üzerindeki lenslerle arabaların içlerini çekemezsiniz. Bu yüzden yanınıza Canon 18-55 IS & Tamron 17-50 2.8 & Canon 17-55 tarzı lenslerinizi alın.
Eğer Canon 10-22mm gibi Ultra geniş açı bir lensle fuara giderseniz lensin 15mm’den geniş açılarda bükülme yapacağını unutmayın. Bu da genelde istenmeyen fish eye efektini ortaya çıkarabilir.
Benim size önerim kesinlikle Image Stabilzer özelliği olan bir lensle gitmeniz. Canon’un EF-S 17-55mm IS USM lensi bu iş için biçilmiş kaftan. Ama biraz pahalı bir lens. Bu lens size düşük enstantane değerlerinde bile tripoda gerek duymadan keskin fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.
2)Polarize Filtre:
Genellikle uluslar arası fuarlarda çok fazla spot ışığı kullanılır ve bu arabalar üzerinde hoş olmayan yansımalara yol açar. Bu istenmeyen yansımalardan kurtulmanın tek yolu polarize filtre kullanmaktır.
İç mekân çekimlerinde tabiî ki bütün yansımaları polarize filtreyle kaldıramazsınız bunun için circular polarize filtrenizin önündeki yuvarlağı çevirerek 2-3 kere çekimi tekrarlamanız ve evde bu 3 fotoğrafı photoshop yardımıyla birleştirmeniz en garanti yoldur.
Polarize kullanmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcut. Bunlardan biride -1 stop enstantaneyi düşürmesidir. Bu yüzden daha yüksek ISO kullanmaya mecbur kalabiliriz.
3)Kamera Ayarları:
Perde Hızı:
Normal bir lens ve tripodsuz bir şekilde 1/60 ve 1/125 yapılan çekimlerde eğer model bir bayan arabanın yanında duruyorsa bundan daha düşük perde hızlarında modelimizin hareket etmesi dâhilinde fotoğrafımızda netsizlik söz konusu olacaktır.
ISO ayarı:
İç mekân çekimlerinde ISO 100’de çekim yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Fuar çekimlerindeki ideal ISO değeri 400 ve 800 arasındaki değerlerdir. Hatta bazı koşullarda 1600’lere bile çıkmaya gerek duyulabilir. Fakat ne kadar yüksek ISO o kadar gren oluşumu demek bunu da unutmayalım. Yinede anı kaçırmak yerine yüksek ISO kullanımı fuarlarda kullanılan bir yöntemdir çünkü photoshop’la yapılan müdahalelerle grenleri azaltmak mümkündür.
Diyafram:
Fuarda çekeceğiniz arabanın boyutuna bağlı olarak diyafram değerinizi 5.6 ve 8.0 aralığında tutmaya çalışın. Tamamen yandan yapılan çekimlerde 2.8 diyaframa kadar düşebilirsiniz. Ayrıca eğer 50mm lensiniz varsa 2.8 diyaframda verdiği alan derinliğine hayran kalacaksınız.
Lens aralığı:
Fuar çekimlerinde genellikle 17 ya da 18 mm en çok kullanacağınız açılar olacaktır.(croplu bir makineden bahsediyorum.)10mm gibi açılarda çok ciddi bükülme problemleri olabilir. Zoom lensler ise araba çekimlerinde çok iyidir özellikle prime lenslerin kalitesi tartışılmaz fakat fuar gibi alanlarda zoom lenslerle çekim yapmak çok zordur.
Raw:
Her zaman ama her zaman jpg yerine raw çekin. Kameranız beyaz ayarını doğru algılayamayabilir. Fotoğrafınız fazla ya da az pozlanmış olabilir. Bunları Raw çekimlerle çok rahatlıkla düzeltebilirsiniz.
Stabilizer:
Eğer imkânınız varsa Image Stabilizer özelliği olan bir lens kullanın. Canon lenslerde IS özelliği 4 stopa kadar yararlı oluyor.
Bir fuara gittiğinizde yukarıdaki ayarları dikkate aldığınızda gerçekten güzel sonuçlar ortaya çıkabilir. Fuarlar da bol bol fotoğraf çekin hafıza kartınızı doldurun. Çekim yaparken biri önünüzden mi geçti? Panik yok. Tekrar çekin.
4)Erken kalkan yol alır
Çekim yapacağınız yer eğer sabah 9 da açılıyorsa siz sabah 8.30’da kapıda olun. Trafiğe kalmayın. Ne kadar erken gidip fuara ilk girenlerden biri siz olursanız arabaların etrafını boş bir şekilde yakalamanız daha kolay olacaktır. Genellikle normal ziyaretçiler sadece arabalara ve modellere bakmak için geldiği için sabahın köründe gelme gereği duymayacaklardır. Ayrıca fuara erken gelmek kadar geç kalmakta bir yöntemdir. Fuardan en son çıkan kişilerden biri olursanız yaptığınız çekimlerdeki insan faktörünü en aza indirebilirsiniz.
5)Hazırlık
Fuar alanına gitmeden önce fuara katılan firmaların listelerini ve fuarın neresinde olduklarını iyice öğrenin ve bir plan yapın. Ne zaman hangi markaya gideceğinizi iyi hesaplayın. Sizin için önemli olan araba firmaların stantlarına fuara girer girmez gidin. Erken gelmiş olduğunuz fuarda hazır kimse yokken rahat rahat çekimlerinizi yapın. Burada çabuk düşünüp güzel kararlar vermeniz gerekmektedir. Çünkü gün içinde tekrar standa geldiğinizde bu sefer arabaların etrafı dolu olacaktır.
6)Nazik olun
Her zaman fuarda çalışanlara karşı kibar olun. Unutmayın ki sizin dışınızda yüzlerce kişiyle uğraşıyorlar. Lüks arabaların yanına genellikle almıyorlar fakat güvenliğe gayet kibar bir dilde tabi kameranızı da göstererek profesyonel bir çekim yaptığınızı söyleyin. Bir 350D’ye bile grip ve flaş taktığınız da dışarıdan gayet profesyonel gözükürsünüz. Bu da güvenliği ikna etmek için güzel bir yöntemdir.
7)Bayanların Çekim Gücü
Bütün fuarlarda çekim yapmak istediğiniz arabaların yanlarında bir sürü model vardır. Modellere arabanın yanından çekilmesi için ricada bulunmayın. Bırakın kalsınlar arabanın yanında. Bu fuarın bir parçasıdır ve genelde güzel bayanlardır ve fotoğraflarının çekilmeleri hoşlarına gider.
8)Tripodunuzu yanınıza alın
Bazı durumlarda iyi bir çekim yapmak için gerekli perde hızına ulaşamazsınız. Bunun için tripod kullanmanız gerekebilir. Fuarlarda arabaları göz seviyesinden değil de bel seviyesinden çekmek her zaman daha güzel sonuçlar çıkarır. Çoğu insanlar arabaları yukardan görür. Bu yüzden sizde değişik açılar deneyerek güzel kareler yakalayabilirisiniz. Yanınıza dandik bir tripod alırsanız hem boyu kısa olur ve daha hafif olur size yük olmaz. Fuar gibi karmaşık yerlerde başkalarına ayak bağı olmaz.
Tripod la yapılan en güzel çekimlerden biri ise dönen platformda olan arabaların platformuna tripodu koyabilirseniz. Yüksek bir enstantane değeri ile arkayı tamamen silebilir ve arabanın net çıkmasını sağlayabilirsiniz. Tabiî ki buna izin verecek bir görevli bulduktan sonra
9)Flaş Kullanımı
Bu tehlikeli bir ipucudur. Bazı insanlar iç mekân çekimlerinde asla flaş kullanmazlar. Fakat flaş kimi zaman iç mekân çekimlerinde hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle arabaya direk değil de karanlıkta kalan kısımlara doğru flaşınızı yönlendirirseniz dengeli aydınlanmış bir fotoğrafa sahip olursunuz. Böylelikle karanlıkta kalan yâda üstünde gölge olmayan bir fotoğraf çekmiş olursunuz.
Hiçbir zaman tek bir flaş arabanın tamamını aydınlatmaya yetmez.Bu yüzden tek flaşla araba çekmeye kalkışmayın.Flaşı sadece dolgu olarak kullanın.
Çoğu zaman katılımcılar gayet güzel aydınlatmalar kullanır ve flaş kullanımına gerek kalmaz. Bu gibi durumlarda harici flaşınızı -2 gücüne getirerek arabanın parlak yerlerine güzel bir hava vermesi için kullanmayı deneyebilirsiniz.
10)Detayları atlamayın
Bazen fuarlar da dip dibe park etmiş olarak duran arabalar otomobil fotoğrafçıları için en durumlardan birisidir. Bu gibi durumlar fotoğrafçıları arabaların kendilerinden çok detaylarını yakalamaya çalışırlar. Çünkü yan yana park etmiş arabaların yansımaları birbirlerinin üstüne gelir ve güzel bir görüntü oluşturmaz.
Kolay gelsin.