1)Hafıza kartları ve Piller:
Pillerinizin dolu olduğundan emin olun. Çekimin en zevkli anlarında pil sıkıntısı çekmemiş olursunuz. Ayrıca şarj etmeniz gereken pillerin içine harici flaş ürünleri de dâhil. Ayrıca hava soğudukça pillerin daha az sürede bittiğini unutmayın. Pillerimizi çekimden önceki akşam doldurmaya özen gösterin. Her ihtimale karşı çantanıza tam doldurulmuş ekstra pil atmayı unutmayın.
Hafıza kartlarınıza format atın. Daha önceki fotoğrafları silin. Böylelikle çekim sırasında yer sorunu çekmemiş olursunuz. Benim size önerim 1 tane büyük 8 ya da 16gblık kart almaktansa 2-3 tane 4gb’lık kart almanız. Böylelikle 1 kartı unutsanız ya da kaybetseniz bile yanınızdaki diğer kartlarla devam edebilirsiniz. Genelde hafıza kartı unutmak herkesin yaşadığı bir sorun
2) Mekan
Çekime gitmeden önce modelinizi ( otomobili) nerede çekeceğinize karar verin. Eğer arabanın sahibi yanınızdayken hala bir yer arıyorsanız bu araba sahibi karşısında profesyonel bir etki bırakmaz.
Daha önceden bildiğiniz bir yere gitmek her zaman en iyisidir. Çünkü hangi saatte nasıl bir ışık geldiğini üç aşağı beş yukarı öğrenebilirsiniz. Seçeceğiniz mekândaki arka planın sadeliği çok önemlidir. Her fotoğrafın sıkıntısı olan elektrik direkleri, çöp kutuları gibi kadrajdan çıkarın.
Eğer bir kapalı otoparkta çekim yapıyorsanız. Tavandaki ve yerdeki okları kullanın. Böylece fotoğrafa bakan insanın dikkatini arabaya daha iyi çekebilirsiniz.
SUV ya da off-road türü bir araç çekmiyorsanız ağaçlardan uzak durun.Çünkü ağaçlar parlak boya üzerinde çok garip yansımalar yaratır ve bu arabanın hatlarını doğru göstermez.
3)Zamanlama
Çekim yapmayı kararlaştırdığınız mekânda her zaman güneşi arkanıza alın. Eğer ışık konusunda çok profesyonel iseniz güneşi önünüze alıp da çekim yapabilirsiniz. Fakat daha önce denemediyseniz ilk çekimde bunu yapmanızı önermiyorum.
Bir araba en iyi difuse ışıkta çekilir. Çekimlerinizi öğleden sonra 15.00’ten sonra yapmaya çalışın. Tabi eğer yazın ise. Kışın ise iş tamamen değişiyor. Günler kısaldığı için daha erken saatlerde çekim yapmak daha iyi sonuçlar verecektir.
Öğleden sonra çekim yapmak, arabada sert gölgeler oluşmasını engeller. Öğlen vakti güneş tepeden geldiği için arabanın üstü çok aydınlık ve diğer yerlerdeki detaylar karanlık çıkacaktır. Çekim yapması en zor araba renkleri siyah ve beyaz arabalardır.
4)Önceden çekenleri örnek alın
Favori dergilerinize göz atın ve oradaki çekimlerden ilham alın. Fotoğrafları tek tek inceleyin mekânlara ve çekilen saatleri tahmin etmeye çalışın. Detay çekimlerine göz atın. Değişik kadrajları aklınızda tutmayı deneyin. Oradaki tek bir kare bile çekim yaparken işinize yarayabilir.
5)Polarize Filtre
Araba çekimlerinin olmazsa olmazı olan tek bir filtre vardır ki o da Polarize filtredir. Eğer profesyonel çekimler yapıyorsanız yani bu işten para kazanacaksanız gidin B&W yada Hoya alın. Fiyatları tuzlu olsa bile gerçekten çekimlerde kalite farkı anlaşılıyor.
Kaliteli bir polarize filtre body kitteki ve camlardaki yansımaları yok eder ve eğer arabanın camlarındaki filmin derecesi düşük ise arabanın içini bile rahatça çekebilirsiniz.
Yansımalar araba çekimlerinin başlıca düşmanıdır. Hiç hesaba katmadığınız bir nesne bile araba ü
zerinde çok saçma bir yansıma yaratabilir ve hüsrana uğrayabilirsiniz. İşte bu yüzden polarize filtre araba çekimlerinin kurtarıcısıdır.
6)Temizlik
Otomobili çekmeden önce kesinlikle yıkattırın ve öyle çekin. Eğer çekeceğiniz bir 4x4 değilse tabi çünkü genelde 4x4 diyince insanların aklına çamurlu pis bir görüntü gelir.
Arabayı yıkattınız gıcır gıcır oldu fakat lastik parlatıcısı sürmediyseniz gerçekten sonuçlar çok çirkin olacaktır. Çekim yaptığınız yere mutlaka yanınızda lastik parlatıcısı götürün. Lastiğin kenarları parlak olsa bile çekim yaparken lastiği sağa ya da sola çevirdiğinizde parlaklık olmayacaktır.
Bütün kapılar kapalı çekim yaparken, camların kapalı olduğuna emin olun. Ve kapıların tam kapalı olup olmadığı tekrar kontrol edin.
Bu durum iç çekimler yaparken de çok önemlidir. İç çekimler yaparken yan gözlerde ya da arabanın herhangi bir yerinde çöp, dergi, harita, peçete tarzı ne var ne yok temizleyin. Bu çekimin kalitesini düşüren ufak bir detaydır. Ayrıca paspasları da temizlemeyi unutmayın.
Bir başka iç çekim hatası ise direksiyonu düz pozisyona getirmeden çekim yapmaktır.
7) Çekim Açıları
Sonunda hayallerinizin arabası lensinizin karşında duruyor. Şimdi iş size düştü. Arabayı hangi açılardan nasıl çekeceğinize karar verdikten sonra çekime başlayın. Yaratıcı olun. Detay çekimlerine özen gösterin. Arabaya dikkatlice gözden geçirin. En ufak detay bile çok şık bir kare çıkarabilir.
Eğer yakınlarınızda bir yerde merdiven varsa çok güzel olur. Arabaya yukardan bakmak daha iyi kareler almanızı sağlar.Alçak açı karelerinde önemli bir nokta ise gökyüzünün çabucak patlaması ki bu hiç birimizin istediği bir durum değil. Buradaki en iyi yöntem 2 kare çekip birleştirmek olacaktır.
8) Lens Seçimi:
Lens seçimi araba çekimlerinin en önemli noktasından biridir. Mekânınıza bağlı olarak doğru odak uzaklığını seçmek çok önemlidir. Geniş açık mekânlarda Canon 70-200 f4 IS ‘lensini öneriyorum. Fakat halka açık bir yerde iseniz 17-55 tarzı bir lens daha kullanışlı olacaktır. Çünkü uzaktan çekim yaparken insanlar geçebilir ve kadrajınızı bozabilirler.
Asla unutulmamalıdır ki çok geniş açılı lensler örnek olarak Canon EFS 10-22 arabanın dibine oturup bile çekim yapmanıza olanak sağlayacaktır. Fakat bu kadar geniş açılı bir lens arabada bükülmelere neden olabilir.
Ufak bir detay ise lenslerinizi her zaman temiz tutun, yağmur damlalarına, toz parçalarına dikkat edin.
İyi çekimler..
Tarafımdan tercüme edilmiştir. İzinsiz kullanılması yasaktır..
Diğer Derslerimiz;
Artık Herkes HDR Yapabilecek (Resimli Anlatım..) http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,660.0.html
CanonTURK Canon EF 50mm 1.8 Testi:http://tinyurl.com/canonturk50mm1-8testi
Canon 7D ISO Performans Testi: http://tinyurl.com/canonturk7diso
Canon 450D ISO Performans Testi: http://tinyurl.com/canonturk450disotest
CanonTURK Diyafram Testi : http://tinyurl.com/diyaframtesti
Bokeh Nedir, İyi bokeh-Kötü Bokeh Nasıl Olur, Bokehi Ne Oluşturur? > http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,637.0.html
CanonTURK 10-250 MM Zoom Testi > http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,240.0.html
Adobe Camera Raw ile Raw Fotoğraf İşlemek (Videolu Anlatım)http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,144.0.html
Photoshop'ta İstenilen Yerleri Renkli Bırakma Dersi ( Resimli Anlatım): http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,686.0.html
Photoshop'ta Panorama nasıl yapılır? ( Resimli Anlatım):http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,843.0.html
Photoshop'ta Eğik Kadraj Düzeltme: http://www.canonturk.com/smf/index.php/topic,785.0.html