Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@gazeteci63
Oncelikle "manzara cekmeye benzemez" kismina kafam biraz takildi. fotografin hic bir dali birbirine benzemez eger soylemek istediginiz o ise. Her dalinin kendine gore cekim prensipleri vardir. Yok eger manzara cekmeyi kolay bir dal gibi dusunuyorsaniz bir gun bir cekimde bir araya gelelim. Manzara fotografciligini da studyo fotografi veya foto muhabirlik gibi bastan savma yapanlar oldugu gibi cok ciddi arastirma, masraf, seyahat ile yapan cektigi karenin farkli olmasi icin ciddi emek sarfeden kisilerde var oldugnu hatirlatmak isterim.

Bahsettiginiz cekimin ozeline gelirsek;

Oncelikle gok yuzune ve oradaki bir objeye yoelik cekimlerde eger objenin siluet olarak goukmesi planlanmiyorsa gunesi mutlaka arkaniza veya mumkun olmadigi durumlarda en azindan karsiniza almamaya ozan gosterin. Saat oldukca talihsiz bir saat gunes konumu olarak ancak asagidaki linkleri kulalnarak gunesin pozisyonunu gorebilr ve mumkun olan en iyi lokasyonu yakalayabilirsiniz. (Mesele bu araclar manzara fotografcisinin cok kullandigi araclardir)

SunCalc - sun position, sunlight phases, sunrise, sunset, dusk and dawn times calculator

Calculation of sun’s position in the sky for each location on the earth at any time of day

Diyafram ve enstantane o gunun hava kosulalrina gore belirlenmesi gerekir ancak tavsiyem mumkun oldugu kadar f/5.6 ile f/8 araliginda hareket etmeniz olacaktir. Lensiniz en az chromatic abberation'i o aralikta gosterir ki ozellikle gokyuzune karsi keskin kenarli objelerde cok rahatsiz edici olabilir. Ayrica lensinizin en keskin araligida gene o f-stop degerlerindedir.

Iyi bir C-PL filtreniz varsa gokyuzunun tonlarini zengisnlestirmeye, kontrasti arttirarak uzaktaki ucak gibi objelerin belirlenmesine faydali olacaktir. Ancak kotu ve ucuz bir C-PL kullanmamanizi tavsiye edrim, Istemedigiiz flare olusumuna ve netlik kaybina sebep olur.

Lensinizi AF modunda tutun ve kameranin AI Servo modu ile 65 nokta netlemeyi etkinlestirin. Aniden goruntuye giren objeye netle secengide ucaklari yakalamiza yardimci olacaktir.

Seri cekim modunda calisin.

Enstantaneniz 1000 civari olsun ve buna ulasiyorsaniz lensinizdeki IS ozelligini kapatin. Makinenizi bu enstantane hizinda titretmeniz zordur. Bu sekilde lens daha hizli netleyecek ve diyafram daha hizli hareket edecektir. Bu enstantaneye ulasmak icin 200-400 ISO derecelerine cikabilirsiniz. Bu bir problem yaratmaz ancak ozellikle raw cekiyorsaniz ve bufferin dolmasini istemiyorsaniz Noise azaltma ozelliklerini mutlaka kapali tutun.

Umarim bilgiler isinize yarar.

Iyi cekimler
Yanlış anlamışsınız; "Manzara fotoğrafı çekmeye benzemez" sözümü "Manzara fotoğrafçılığını küçümsemek, kolay demek" anlamında söylemedim. Durağan olduğu için hem vaktin genişliği, hemde tekrarı olabilir şeklinde söyledim. Böyle anlaşılacağını bilsem belirtidim bunu başta.

Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.