eosinfo programi ile digic 4 islemcili makinalarin shutter sayisi ogrenilebiliyor.
Kullanım amaçlı shutter sayıları değişebilir mi?
Ya sırf bu shutter olayı yüzünden çok fazla fotoğraf çekemiyorum
-Fotoğrafçılık , sizi her zaman sosyalliğe iter.
Canon 5D Mark 2 - Tamron 19-35mm - 35mm f/2 - Canon 85mm f/1.8 - Helios-44m/4 - Canon 430EX - YN622C 3+1 - Xiaomi Yi
-Fotoğrafçılık , sizi her zaman sosyalliğe iter.
Canon 5D Mark 2 - Tamron 19-35mm - 35mm f/2 - Canon 85mm f/1.8 - Helios-44m/4 - Canon 430EX - YN622C 3+1 - Xiaomi Yi
Tamam işte ben de onu diyorum. Bu kadar zorluğa makineyi vitrinde yatırmak için mi katlandın ?
20D'yi kolay ve severek aldım, eşşek arabası gibi de kullandım. 70k falan aldım 100k da satmıştım acımayacaksın yoksa ne öğrenirsin ne de fotoğraf üretebilirsin.. Nightfish'in dediği gibi vitrin makinesi olsun diye değil bunlar
Referanslar;
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Biz 6-7li yaşlarımızda sabahın köründe titreyerek de olsa "varlığım Türk varlığına armağan olsun" derken gayet ciddiydik.
Çekim yapmadan bu iş öğrenilmez.Mecburen çekeceğiz sonuna kadar
Arkadaslar oncelikle fotograf makinesi kullanmak icin alinir. Satmak icin degil. O zaman gidin hayyamda bir dukkan tutun.
Ikinci olarak fotograf adetine gore cekmeyin yada illa az veya cok cekecegim diye sartlandirmayin. Ihtiyaciniz varsa cekin tekrar tekrar cekin. Ancak bu disiplinsiz olun anlamina gelmiyor.
Fotograf cekmek bir disiplin isisdir. Cekmeden evvel gormeyi becerebilmek gerekir. Zaten o zaman yaninizda haril haril, ust uste biri fotograf cekerken sadece bir kac karenin yettigi zamanlarin miktari artar.
Gorebilmek icin ise hem cok cekmek (bilincli bir sekilde) hemde cok fotograf izlemek gerekir. Baslarda once inceleyecegim diye cok kare kacirirsiniz ancak bu bilinci yakalamaya calistiginizda bir sure sonra basarili olur ve refleks olarak dogru ayarlar, acilar, kadrajlar ile cekim yaparsiniz.
Benim tum yeni fotografa baslayanlara genel bir tavsiyem var. SLR bile degil gidin kompakt ucuz 15-20 liraya filmli makine alin. Bir iki ay sadece o makine ile cekim yapin. Veya SLR kullanacksaniz 50mm ve film ile ckim yapin. Bu size gercekten disiplin kazandiracaktir. Cunku Zoom yapamazsiniz, film prosesi pahalidir, beklemeniz gerekir ve Film adeti sinirlidir.
Dolayisi ile maddi sebeplerden dolayi cekeceginiz er kareye ayri onem verir ince elersiniz. Konuya yaklasmayi konudan uzaklasmayi ogenirsiniz. Bu size gorme disiplini ve dogru kadraj secme becerisi getirir.Film pahalidir, film adeti sinirlidir dolayisi ile her akliniza geleni degil sadece onemli olani cekmeyi, secici olmayi ogrenirsiniz.
Bunlari aliskanlik haline getirdikten sonra shutter adetinden korkmaniza gerek yok. Cektiginiz her fotograf makinenizin pmrunden kullandiginiz cekime deger.
Saygilar
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Abi, yanlış anlamazsan bu konuda bişi söylemek istiyorum. Bence bu son önerin ters tepebilir. 50mm + filmli makine kullanayım diye kendimizi zorlayalım derken cidden insanı hobiden soğutabilir büyük ölçüde diye düşünüyorum.
@Nightfish
Butun mesele hobide ne kadar ilerlemek ve ne kadar zamanda ilerlemek istenildigi ile alakali. Bu dediklerim olmazsa olmaz degil. Ancak fotografa, objeye bakis acisini cok hizli gelistirecek bir pratik calismasi. Isin temellerini ogrenmek icin iyi bir firsat. Bir iki ay siki calisma ile elinizde bir zoom lens ve dijital makine ile seneler icerisinde kat edebileceginiz yolu kat edebilirsiniz. Senelerce ortalama ve altinda (Ozel sartlari saymiyorum) kareler cekerek, bunlari PS ve dijital mudahele ile kurtarmaya calisarak gelinecek nokta ile Bir iki ay sancili bir donem arasindaki secimdir bu benim acimdan.
Birde sanat eserlerinin uretimi ile ilgili sevdigim bir hikaye vardir. Unlu bir ressamin (Dali olmasi lazim ama karistiriyor olabilirim) atolyesine bir gun yakinlardaki buyuk bir tavuk ciftliginin sahibi gelir. Derki ciftligimi yansitacak bir logo istiyorum. Ressam ile otururlar uc hafta sonrasi icin yukluce bir miktar para karsiliginda anlasirlar. Aradan zaman gecer Ciftlik sahibi uc hafta sonra geri gelir. Ressam kucuk bir kagidin uzerine iki firca darbesi ile cizilmis surreal bir tavuk oldugu ilk basta anlasilmayan bir imaj uzerinde olan bir kagit uzatir. Ciftlik sahibi kuplere biner. Uc hafta ve bu kadar par ile bana bunumu veriyorsun diye cikismaya baslar. Ressam bir saniye der. Sahibi celisma atolyesine sokar. Duvarlarda en gercekcisinden, tum kas yapilari ile cizilmisinden en soyut haline kadar yuzlerce tavuk resmi bulunmaktadir. Derki sen bana bu parayi bunun icin odedin. Temelden baslayip seni ve citligini en yalin sekilde anlatacak logoyu hazirlamam icin.
Kisadan hisse eger birseyin temeli yoksa ortaya cikan urun rastlantisaldir. Yaptiginizin neden ve ne icin oldugunu aciklayamiyor sadece basitce ben bunu boyle gormek istedim diyerek sunuyorsaniz aslinda sundugunuz urunun neden ve nicinini bilmiyorsunuz demektir. Buradan baska sanatsal tartismalara gitmek mumkundur ancak konuyu hobş amacli cekimler ile sinirlarsak dahi insanlarin sevdigini soyledigi bir seye ozen gostermesini beklemek bu alana sadece harcadigi para ile degil, emek ile de verdigi degeri gormek istemek cok da yanlis bir istek olmaz. Sonucta sevdigimiz seylere adi ne olursa olsun deger veririz ve sevgimizin gerekiliklerini yerine isteyrek, usenmeden veya sikinti duymadan getiririz, getirmeliyiz.
Ve surekli olarak imzamda bulundurdugum bir cumle var: "Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz."
Saygilarla
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
tunapala abimiz çok doğru demiş. Rastlantısal sanat, sanat değildir. Valla bu 50mm ya da filmli makine konusunda verilen tavsiyeye katılıyorum. Sınırlı kaynaklarla iş yaparken dikkatli düşünmek zorundadır insan ve bence ustalığa giden yol bu zahmetli seçimden gidiyor. Hoş, belki de dSLR ye verilecek tonla parayı film rulolarına yatıran bir kişi aslında doğru yere de yatırım yapıyor olabilir.
bence bu iş kişinin şansına kalmış,fazla takılmamak lazım zira perde değişimi yapılmakta...
980 bin d300 gördüm kendi gözlerimle
3 yıldır kullandığımız 2 tane 30 d miz var
tahmini hesaplarımıza göre ikisininde shutterları 300.000 in üzerinde.
her hafta sonu ortalama 2000 kare fotoğraf çekiyoruz onlarla
onların haricinde gece işlerinde de kullanıyoruz.
bide biz bu makineleri 2. el aldık
shutter bir efsanedir. sen makineyi nekadar darbesiz ve temiz kullanırsan o makine okadar uzun yaşar
genel olarak yüksek performans gösterir shutterlar. makinenin kalbi gibidir. ama bypass ameliyatından daha kolaydır.makine yeni gibi olur